Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagodio se

Barišićeva zeta mito stajalo 13 mjeseci zatvora i 805.000 kn

ante despot
Antonio Bronić/PIXSELL
05.10.2012.
u 10:55

Bivšeg člana uprave i šefa Nadzornog odbora HEP-a za HDZ-ova mandata USKOK je teretio da je tražio i primio mito kako bi pojedina poduzeća dobila posao s HEP-om

Priznanjem krivnje Ante Despot, nekadašnji član uprave HEP-a i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, “isposlovao” je sebi nagodbu s USKOK-om. A po toj nagodbi, Despot, kojeg je USKOK teretio da je tražio i primio mito, kako bi pojedina poduzeća dobila posao s HEP-om, osuđen je na 15 mjeseci zatvora i ukupno mora platiti 805.000 kuna. Od te sume, 600.000 kuna otpada na novčanu kaznu, 200.000 kuna je protupravno stečena imovinska korist koju mora vratiti, a sud je odredio da mora platiti i 5000 kuna sudskih troškova.

Nagodba je formalizirana na zagrebačkom Županijskom sudu tijekom pripremnog ročišta, na kojem se trebalo raspravljati o dokaznim prijedlozima te se odrediti datum suđenja. No Despot, inače zet Mladena Barišića, koji i sam grije optuženičku klupu u aferi Fimi media, očito je procijenio da mu je pametnije priznati krivnju i prihvatiti kaznu koju nudi USKOK nego ući u neizvjesnost sudskog postupka.

Prema optužnici Despot se teretio da je od ožujka 2006. do lipnja 2007. od vlasnika pojedinih poduzeća, koji su za HEP obavljali poslove tehničke zaštite, dobivanje tih poslova uvjetovao mitom. Teretilo ga se da je tražio 10 posto od ugovorenih poslova, odnosno sve skupa 450.000 kuna. No od tražene sume uspio je “naplatiti” 200.000 kuna pa je to protupravno stečena imovinska korist, koju će na kraju morati i vratiti.

Tijekom istrage Despot se branio šutnjom, no zato su ga teško teretili svjedoci. Jedan od njih bio je Željko Ševerdija, povratnik iz Kanade i direktor poduzeća Flex-o. Ševerdija je istražiteljima kazao da mu je Despot dobivanje posla vrijednog 10,4 milijuna kuna uvjetovao mitom od pola milijuna kuna. No Ševerdija nije mogao skupiti traženi iznos, što je i rekao Despotu. Skupio je 30.000 eura i donio mu ih, a nakon nekog vremena, sve je ispričao i Mladenu Barišiću. Nakon Ševerdijina razgovora s Barišićem Despot mu je vratio 30.000 eura. Te sreće pak nije bio Mirko Kujundžić, direktor ST Gramita, koji je Despotu platio 200.000 kuna, da bi njegovo poduzeće dobilo posao s HEP-om. Primopredaja novca, kako je Kujundžić opisao u istrazi, izgledala je poput scena iz akcijskih filmova.

– Našli smo se na parkiralištu Mercatora. On je sjeo u automobil i otvorio prozor suvozačevih vrata te pretinac ispod suvozačeva sjedala. Rekao mi je da tamo ubacim kuvertu s novcem što sam ja i učinio – ispričao je Kujundžić istražiteljima.

>>Uvjet za posao s HEP-om: 'Od tog ugovora moje je 500.000 kuna'

Ključne riječi

Komentara 2

CH
chemica
11:43 05.10.2012.

Po poslu je tražio petsto iljada, a mora vratiti "200 tisuća kuna nepripadajuće imovinske koristi". Znam da nam matematika u školi i nije na nekakvoj razini, ali zbilja...Uzmeš digitron pa ukucaš. 500 iljada minus dvista iljada i dobiješ razliku koju će lik spremiti u džep. Samo po jednom obavljenom poslu. Vjerujem da ih je bilo bar desetak. Ajmo sada još jednom uzeti digitron, drugovi iz Uskoka. 500-200 je tristo pa pomnožiš s deset i dobiješ tri MILIJUNA. Oduzmeš još tu sitnu kaznicu od 600 iljada i eto ti životne zarade koja ostaje u džepu osuđenog kriminalca. Pošto ni ove 1,3 godine zatvora neće odguliti u komadu pa čak ni u pravom zatvoru već će za vikend doma ili kako se već to služi "zatvorska kazna" u Lipovici...Dobra neka nagodba. Lopovu ostane novac, a mi pametni možemo samo biti ponosni jer nismo dozvolili njofri da nas ugura u rov sa svima vama ostalima koji ste ginuli za ovakvu "državu". Ljudi, on mora platiti i pet TISUĆA kuna sudskih troškova! He, he, he, he. A zbilja je vrijedilo, kak bi rekel Degoricija u svojoj knjizi. Isplatilo se lopovima.

BR
broj4
11:57 05.10.2012.

tko je tu lud?!?? izgleda mi. Mi koji plačamo poreze i obveze. A najvažnije oni koji NISU NISTA UKRALI!!!!!!!!!! Jer po ovom zločin se itekako isplati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije