Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasmina Bilonić

Bankarica troši crkveni novac koji je dobila od fra Šime Nimca?

Jasmina Bilonić i Šime Nimac
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/5
24.05.2016.
u 18:57

Odvjetnik Crkve drži da je riječ o klasičnom primjeru zloporabe položaja i nepoštovanja odluka suda odgovornih osoba u banci

Jasmina Bilonić oročila je crkveni novac koji je dobila od fra Šime Nimca nakon prodaje župnog zemljišta u Baškoj Vodi, ubire kamatu, a od 2,5 milijuna kuna koje je Županijski sud u Splitu blokirao u jednoj banci skidaju se iznosi po njezinim osobnim ovrhama – po nalogu Fine. Piše to u anonimnom pismu koje je dobila redakcija Večernjeg lista u kojem se ističe da je zbog propusta DORH-a “Božjim čudom” nestala blokada iako i u toj banci znaju da je riječ o novcu stečenom kaznenim djelom.

Tražio pisano očitovanje

U spomenutoj banci nisu nam željeli odgovoriti što je s crkvenim milijunima pozivajući se na bankovnu tajnu. “Bankovna tajna su svi podaci, činjenice i okolnosti koje je kreditna institucija saznala na osnovi pružanja usluga, u što svakako ulaze podaci o postojanju ili nepostojanju računa u banci i stanju istog”, službeni je dopis koji smo dobili umjesto odgovora na pitanja što je s blokiranim sredstvima. Neslužbeno, DORH je blokirao račune Jasmine Bilonić u momentu kada je ona već oročila crkvena sredstva na rok od 15 mjeseci s kamatom od 6,15 % pa je, ako je to točno, Jasmini Bilonić isplaćeno oko 300.000 kuna kamate. Pred sudom u Splitu ona je sama rekla da su sredstva oročena, ali da nije riječ o njezinu novcu, već ga je dobila od fra Nimca, jednako kao i jahtu “Lucky me” te je izrazila spremnost u svakom ih trenutku vratiti.

– To sam pismo dobio i ja još krajem veljače. Isprva sam mislio da je dobar vic, ali po svemu sudeći nije – kaže odvjetnik Željko Ćapin koji zastupa oštećenika, Župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj Vodi.

On je o pismu obavijestio DORH i podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, odnosno odgovorne osobe u jednoj banci, ako je informacija istinita. Ćapin je u dopisu koji je uputio DORH-u predložio da se od banke zatraži pisano očitovanje s ispisom svih transakcija s blokiranih računa od 24. listopada 2012., dana donošenja rješenja o određivanju privremene mjere, do danas. Tražio je i informaciju o trenutačnom stanju na blokiranim računima s obzirom na to da je iznos od 2,5 mil. kuna na računu banke oročen, a rok oročenja je istekao.

Postupanje po nalogu Fine

Neslužbeno doznajemo da je s blokiranog računa skinuto nekoliko tisuća kuna po nalogu Fine, i to po ovrsi zbog neplaćenog kredita Jasmine Bilonić. Navodno su u banci smatrali da po nalogu Fine moraju isplatiti iznos jer se zabrana raspolaganja odnosi samo na Jasminu Bilonić. Odvjetnik Ćapin drži kako je riječ o klasičnom primjeru zloporabe položaja i nepoštovanja odluka suda odgovornih osoba u spomenutoj banci.     

Komentara 9

DN
dnl812c
22:12 24.05.2016.

A neka trosi kad je pop nije htio trositi neka trosi kleru pare

FR
franjom18
21:20 24.05.2016.

Ima i taj svoje štititelje, do pred vrh crkbe, kako se to moze dogoditi, u jednoj emlji gdje je vjera, na dobrom mjestu a sa druge se strane kuka, sve vise ateista, i bit ce ih jos vise sta se sve radi, ovi kradu, onaj ubije, drugi hazarderi, treci se skine pa se ozeni, pa pedofilija ne kaznjavanje, i raskos i razbacivanje, a naj gore dranciti u crkvi i prozivati vjernike za,neke dače, lukna, obnove, slanje cekova, sramotiti mjestane ako su siromasni, daju koliko mogu no i to je previse, pogubljene ovc se ne vracaju!

OB
ObrenM
19:17 24.05.2016.

Zasto casnu titulu Fra blatite kada je vezete za nemoralnog i nepostenog Simu Nimca.Zasto mi brisete komentar.Novinarski ste ateisti ,koji imaju sladostrasce kada mogu diskreditirati svecenike.Dali je to nalog od pristavog i njegovih satelita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije