Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve dobro isplanirao

Angažirao ronioce pa krijumčario prstace u Sloveniju

01.06.2009., Pula - Zapljenjeni prstaci na pulskoj rivi.  Photo: Dusko Marusic/Vecernji list
Foto: Dusko Marusic/Vecernji list
30.11.2015.
u 15:30

Sumnja se da je cijeli posao osmislio Čedomil Božić (63) koji je pritvoren, a na slobodu može ako plati jamčevinu od 750.000 kuna

Za kilogram prstaca, u Hrvatskoj strogo zaštićene vrste školjkaša čiji je izlov zabranjen, ugostitelji u susjednoj Sloveniji plaćaju 40 eura što je, procijenio je Umažanin Čedomil Božić (63), dobra prilika za zaradu. Kako sumnja USKOK, koji je nedavno pokrenuo istragu zbog krijumčarenja prstaca iz Istre u Sloveniju, Božić je s poslom, nakon što je dogovorio otkup i isporuku s vlasnicima restorana s druge strane granice i okupio deseteročlanu ekipu ronioca i dostavljača, krenuo u lipnju.

Pet eura po kilogramu

Do kraja rujna u Sloveniju je prokrijumčario 640,4 kilograma školjki za koje je plaćeno najmanje 22.222 eura. Zarada je podijeljena kako je bilo dogovoreno: pet eura plaćao se kilogram izlovljenih ili prošvercanih školjaka. Tako je Božićevu suradniku, Draženu Đurčeviću (43) iz Pule koji je organizirao četvoricu ronioca i od njih preuzimao školjke isplaćeno 3333 eura, dok su ostali, troje koje je prenosilo školjke i ronioci, dobili svaki po 2777 eura. Pritom je RH oštećena za najmanje 3,2 milijuna kuna jer je šteta biološkom bogatstvu mora utvrđena u iznosu od 5000 kuna po kilogramu prstaca. Među krijumčarima bila je i jedna žena, Ksenija Makovac (55) iz Umaga.

Božić i Jordan Ambrožić (47) iz Šišana su pritvoreni, dok se ostali brane sa slobode. I Božić i Ambrožić mogu iz zatvora ako plate jamčevine, prvi 750.000, a drugi 350.000 kuna. Svi osumnjičeni koje je povezao i vodio Božić sumnjiče se da su (ne)djela protiv okoliša, uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i trgovanje njima, počinili kao zločinačka organizacija. U poslu ih nije omelo ni to što im je policija nekoliko puta zaplijenila školjke na graničnom prijelazu Plovanija i na lokacijama primopredaje u Istri. I slovenska policija je u dva navrata otkrila vrijednu robu, nakon što su prstace već preuzeli slovenski dostavljači.

U tim zapljenama ostali su bez 85 kilograma školjki, a još tridesetak kilograma oduzeli su slovenski inspektori u nadzoru ugostitelja.

Tajno ih pratili

Istražujući sumnjivu skupinu, policija ih je tajno pratila te je snimala njihove razgovore i susrete. Školjke su krijumčarili u prtljažnicima, skrovito mjesto bili su i branici automobila, a krijumčari su u pravilu prije nego bi prešli granicu nekoliko puta "selili" prstace iz automobila u automobil, a potom su i u Sloveniji međusobno mijenjali automobile sastajući se na raznim mjestima prije nego bi robu preuzeo Božić i odnosio je ugostiteljima od kojih je imao narudžbu. Najbolji kupci, koliko je zasad poznato, bili su u Portorožu vlasnici restorana Tomi i pizzerije Godina, Darinka Matjaž i Aleksander Godina. 

>>Četvorica Umažana 'isporučila' više od tone prstaca

Komentara 2

XN
xnet0822
08:48 01.12.2015.

Dok je ovaj u zatvoru, dotle će se Policija sladiti sa prstacima na buzaru .... lijepa mi je to pravda !

DU
Deleted user
07:19 01.12.2015.

Ma kako to da nisu znali za tajno praćenje i prisluškivanje?? Nemoguće! Bandić, Ježić, Sanader, Horvatinčić, Kutle, Zagorac - svi su znali za svaki pokret policije, a ovi jadnici ni A ni B

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije