Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija winnetou

Hrvati bili dio kartela koji je iz Južne Amerike u Europu prošvercao 3,5 tone kokaina

drogeraši
Foto: policia.es/Španjolska policija
30.06.2015.
u 19:05

Na čelu međunarodnog lanca krijumčara nalazio se poznati nogometni menadžer iz Madrida

Oko tri i pol tone kokaina, četiri broda, pet automobila te deset milijuna eura u gotovini zaplijenjeno je u velikoj međunarodnoj akciji nazvanoj Winnetou, u kojoj je uhićeno ukupno 69 osoba, među kojima i nekoliko Hrvata. Na području Srbije, Crne Gore i Hrvatske uhićeno je 15 osoba, njih 26 u Španjolskoj te 28 u Portugalu.

U dvogodišnjoj akciji kojom su rukovodile španjolska i britanska policija sudjelovala je i vojna mornarica, kao i pripadnici policija iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke. Među uhićenima je i vođa kartela, poznati nogometni menadžer, u čijoj su vili u Madridu policajci pronašli 773.000 eura u gotovini. Prema pisanju španjolskih medija, vođa kartela vodio je poprilično luksuzan život, pa je tako u dva mjeseca kupio dva automobila vrijedna 100.000 eura koje je platio u gotovini. U trenutku uhićenja spremao se kupiti vilu u Madridu vrijednu 700.000 eura, koju je također planirao platiti u gotovini.

Španjolska je policija na konferenciji za medije u utorak otkrila kako su članovi bande drogu krijumčarili iz Južne Amerike u Europu preko Španjolske, a među krajnjim destinacijama su bili Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Mađarska i Nizozemska. Kao svojevrsne odskočne daske za daljnji transport krijumčarima su služile baze u Madridu i Valenciji, a kartel je novac kojim je kupovao narkotike u Južnoj Americi uglavnom “prao” u Portugalu, gdje su surađivali s mnogim bankarima.

Za prijevoz droge u Europu kroz četiri pomorska kanala bili su zaduženi uglavnom bivši pripadnici srpske vojske, koji su bili zaposleni kao mornari na brodovima s pomoću kojih se droga prebacivala. Droga je na brodovima bila dobro skrivena i zapakirana u vrećama, koje su krijumčari bacali u more kada bi došli nadomak Španjolske. Te vreće potom bi kupili drugi pripadnici kartela na manjim gumenjacima, gliserima ili ribarskim brodicama te ih prebacivali na kopno. Prema navodima španjolske policije, kartel je ove godine svoju mrežu trgovine drogom planirao proširiti i na Australiju.

>> U policijskoj akciji 'Insula' na Pagu zbog droga privedeno 36 osoba

>> S državljanima BiH, Srbije i Njemačke drogu iz Nizozemske prevozili u Hrvatsku i Srbiju

Komentara 7

DD
Don-Dom
19:43 30.06.2015.

A tko je taj poznati menadžer!? Da nije menadžer od Ronalda? Što ga krijete kad će se ionako saznati....

Avatar h.hulkic
h.hulkic
19:35 30.06.2015.

Hrvati i droga!!

NI
Nikomah95
21:57 30.06.2015.

Jadan ti je onaj tko ih je cinkao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije