Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni dokumenti

Čelična lady zbog štrajka htjela dići vojsku na rudare

'Britain's Prime Minister Margaret Thatcher gives a jubilant wave from the stairs inside her Conservative party headquarters in London early in this June 12, 1987 file photo, after sweeping back to p
Foto: Reuters/PIXSELL
07.01.2014.
u 10:28

Opsjednuta - U jednoj je godini kod frizerke bila čak 188 puta i pet dana uzastopno

Tajni dokumenti koji izgube taj status uvijek izazivaju pozornost javnosti, a osobito ako se radi o bilješkama ureda premijerke Margaret Thatcher. Nacionalni arhiv Ujedinjenog Kraljevstva objavio je bilješke iz 1984., godine koja je bila izuzetno teška i ključna za budućnost vladavine Čelične lady.

Tako su Britanci prvi put čuli da je te godine zbog dugotrajnog i upornog štrajka rudara premijerka bila spremna uvesti izvanredno stanje i upotrijebiti vojsku kako bi osigurala neometanu distribuciju ugljena o kojem je uvelike ovisila proizvodnja električne energije. Otkriveno da su bili razrađeni planovi po kojima bi vojska preuzela razvoženje ugljena po elektranama.

Mitterandov pokus

Bilješke pokazuju da su premijerka i ministri u dva navrata bili gotovo sigurni da “gledaju u ponor”, odnosno da će morati pokleknuti pred zahtjevima rudara. Ona je bila spremna i na najgore scenarije koji su uključivali stroge redukcije struje i uvođenje trodnevnog radnog tjedna za cjelokupnu britansku industriju te plan za distribuciju prehrambenih proizvoda u slučaju nestašice.

U njenim osobnim bilješkama otkrivena je i situacija na kojoj bi joj pozavidio i inspektor Clouseau. Uoči posjeta francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda Londonu jedan francuski obavještajac podmetnuo je nekoliko bombi u središtu Londona kako bi testirao efikasnost britanskih sigurnosnih službi. Premijerka je bila šokirana, a cijela vlada uvrijeđena zato što se Francuska zbog ovoga incidenta nije ispričala. Bilješke sadrže i podatke o 18 dana godišnjeg odmora koje je Margaret Thatcher provela u Austriji i Švicarskoj.

Mučenje sobarica

U to vrijeme sastala se s pet svjetskih lidera i posjetila jednu tvornicu. Na raspolaganju su joj bili i britanski veleposlanici u tim zemljama, šest sobarica koje su radile po 16 sati dnevno, tehničar za telekomunikacije i detektivi. Za vrijeme godišnjeg frizirala se čak sedam puta.

>>Traže da i Margaret Thatcher ili Sigmund Freud dobiju ulicu u Zagrebu

>>Posljednji ispraćaj: Margaret Thatcher otišla je bez oluje

Komentara 2

XA
xaron
19:09 07.01.2014.

Nju Britanci smatraju najboljim premijerom u 20 stoljeću. Njena opsesija su bili sindikati koje je htjela uništiti po svaku cijenu. U tome je uspjela, ali po cijenu propasti britanske proizvodne industrije. Kako kažu : sa prljavom vodom izbacila je i i dijete koje je kupala. Sada nakon toliko godina Cameron pokušava obnoviti industrijsku proizvodnju koju je ona tako uspješno uništila, ali za sada sa jako malo uspjeha.

NE
neboiznadzagreba
15:26 07.01.2014.

"Tajni dokumenti koji izgube taj status" pokazuju svu bijedu politike i onih koji ju vode. Koliko bi ta bijeda bila veća, kad većina tih tajnih dokumenata ne bi bila na vrijeme pročešljana i sklonjena , nitko nikada neće znati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije