Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTEZI PRIJE IZBORA

Umirovljenici dobivaju božićnicu, a oni siromašni i upola manju TV pretplatu

mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.10.2015.
u 19:15

Božićnice 100-325 kuna, upola manja pristojba onima s mirovinom do 1500 kn

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pripremio je prijedlog odluke po kojoj će umirovljenici dobiti od 100 do 325 kuna božićnice uoči božićnih blagdana. HRT će, pak, odobriti upola manji iznos pristojbe umirovljenicima s mirovinom do 1500 kuna ako su evidentirani kao obveznici te pristojbe i redovito ju plaćaju.

Vladajući se pravdaju da to nisu predizborni pokloni. Isplatu umirovljenicima diktiraju propisi doneseni 2005., kad je premijer bio Ivo Sanader. Na dan 19. prosinca 2013. država je isplatila zadnju ratu umirovljeničkog duga, nakon čega je u fondu ostalo 190 milijuna kuna od preminulih umirovljenika koji nemaju nasljednika 1. nasljednog reda i članova koji nisu dostavili potrebne podatke za isplatu odštete. Taj se novac može koristiti tek nakon dvije godine, kada istekne krajnji rok za žalbe, pa će i isplata božićnice krenuti nakon 19. prosinca, a Mrsić obećava da će do Božića novac sjesti na račune više od 1,2 milijuna umirovljenika.

Novac osiguran

– Ova isplata ne ulazi u deficit i nije dodatni trošak za proračun jer su sredstva već osigurana – kaže Mrsić. Najveću božićnicu od 325 kuna dobit će umirovljenici čije su mirovine manje od 1000 kuna, a ostalima će sjesti 225, 145 ili 100 kuna. Podsjetimo, Ustavni je sud 1998. zaključio da je država zakinula oko pola milijuna umirovljenika od 1993. do 1998. na usklađivanju mirovina, a ta je odluka državu stajala više od 10 milijardi kuna , što je namaknuto prodajom dionica najvrednijih tvrtki.

Sav tehnički posao oko isplate božićnice ići će preko Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U evidenciji HZMO nalazi se i 80-ak tisuća umirovljenika koji su glavninu mirovinskog staža ostvarili u inozemstvu te uz hrvatski dio, koji je za većinu ispod 500 kuna, primaju i mirovinu iz inozemstva. Njima će se zbrojiti domaća i inozemna mirovina i božićnica isplatiti ovisno o visini ukupnih primanja. Ukoliko do 30. studenog HZMO ne dobije od inozemnog isplatitelja podatke o iznosu njihove mirovine, isplatit će im 145 kuna božićnice, uz mogućnost da naknadno dobiju razliku te do 29. veljače 2016. sami dostave podatke o iznosu mirovine. Božićnica korisnika mirovinskih primanja priznatih na teret nositelja osiguranja iz republika bivše SFRJ bit će 100 kuna.

Pred Nadzornim odborom HRT-a 14. listopada naći će se prijedlog da se i umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna uvrste u povlaštene kategorije obveznika pristojbe ako su evidentirani kao obveznici pristojbe i redovito ju plaćaju. Zeleno svjetlo već dalo Vijeće za elektroničke medije. Procjenjuje se da bi se ta najnovija mjera odnosila na 100-tinjak tisuća umirovljenika koji bi uskoro TV pristojbu plaćali samo 40 kuna na mjesec. Prema podacima HZMO-a, 218.000 umirovljenika iz proračuna prima mirovinu do 1500 kuna, a žive u Hrvatskoj. Međutim, nisu svi i obveznici plaćanja pristojbe.

– Ovu smo mjeru pokrenuli tijekom razgovora o otpisu dugova socijalno ugroženima, ali je trebalo pokrenuti proceduru i izračunati sve parametre. To ide na Nadzorni odbor, ali ne vidim tko bi mogao biti protiv ovakve mjere pomoći najugroženijima – kaže potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Povlaštene kategorije

Mjera se odnosi na već postojeće pretplatnike, dakle neće se sada na brzinu moći mijenjati nositelja pristojbe u kućanstvu. Proširenje tzv. povlaštenih kategorija za HRT znači oko 40 milijuna kuna manje prihoda. Sada je 19.301 obveznik pod statusom oslobođenja ili smanjenja pristojbe. Njih 11.045 plaća 50% pristojbe, tj. 40 kuna (oboljeli od mišićne distrofije, gluhe osobe, paraplegičari, tetraplegičari...), a 8256 potpuno je od pristojbe oslobođeno (slijepi, 100-postotni invalidi, bolesnici na dijalizi, gluhoslijepe osobe sa 100% oštećenja).

>> Karamarko o SDP-u: Glas hrvatske sirotinje sveli su na vaučer od 200 kuna

Ključne riječi

Komentara 67

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
19:20 06.10.2015.

jeftino farbanje ljudi... neće proći... nisu ljudi budalasti pa da vam daju još 4 godine nakon kojih će dobiti eventualno još 100 kuna božićnice... dan dolazi!!!

DU
Deleted user
19:23 06.10.2015.

A što ću ja dobit? Strpit ću se do Nove godine pa ću za početak dobiti neki novi porez ili neki rez barem.

BK
branko-kockica
21:32 06.10.2015.

Pokazo sam babi ovu vijest i Mrsića da će joj dati božićnicu, i kaže baba kad je vidjela Miranda da ništa ne vjeruje bradavičastim ljudima jer je njoj njena baba prije 120 godina rekla da su bradavičari zapravo prerušeni veprovi u ljude koji nas sve hoće proćerati iz sela...e, baba, baba, aj spat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije