Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meč stoljeća

Mayweather pobijedio odlukom sudaca. Pacquiao: Ja sam bio bolji!

Mayweather
Foto: Reuters/Pixsell
1/14
03.05.2015.
u 07:40

Borci će podijeliti najmanje 300 milijuna dolara. Procjenjuje se da bi to mogao biti prvi meč u povijesti oko kojeg će se okrenuti i do milijarde dolara.

Amerikanac Floyd Mayweather jr. i Filipinac Manny Pacquiao u noći sa subote na nedjelju u dugo iščekivanom 'meču stoljeća' borili su se za četiri svjetske titule (objedinjenu WBA titulu, te po WBC, WBO i The Ring). Nakon 12 rundi, jednoglasnom odlukom sudaca, pobijedio je Mayweather (118-110 i dvaput po 116-112). No, kako je meč bio izjednačen i nijedan boksač nije znatno dominirao čini se da je razlika u ocjenama sudaca na strani Amerikanca bila pretjerana.

Vidjelo se kako je to iznenadilo i filipinskog borca koji je smatrao da mu pripada pobjeda. A ne treba spominjati koliko je razočaranje bilo na Filipinima gdje je srčani boksač nacionalni heroj.

Iako pompozno najavljivan, meč nije oduševio ljubitelje boksa. Među razočaranima bio je i bivši svjetski prvak Oscar De La Hoya koji je putem Twittera poručio:

- Ljubitelji boksa, žao mi je.

Floyd je znao kako će stići do pobjede vrijedne obrane naslova kojom je sačuvao i nepobjedivost. U 48 mečeva ostvario je isto toliko pobjeda (26 nokautom). Naoko obrambena taktika, a koja zapravo rezultira ubojitim kontra udarcima ponovno je urodila plodom. A zašto mijenjati nešto u čemu si najbolji...

Pacquiao je pak u nekoliko navrata opasno uzdrmao suparnika i stjerao ga na konopce. Natjeralo je to Amerikančeva oca, a i trenera, da podigne glas:

- Što ti je, čovječe? Zašto ne radiš što smo se dogovorili?

Pokušao je Filipinac iznenaditi i brzinom i silinom, ali majstor izbjegavanja udaraca odlično ga je držao na distanci.

- Zahvaljujem Bogu i navijačima. Pacquiao je vraški je dobar boksač. On je dio elite koja je na vrhuncu. Imao je sjajnih trenutaka u meču, ali ja sam večeras učinio sve što je trebalo. Držao sam ga na distanci i imao taktiku koja je upalila. Posvećujem pobjedu ocu koji je želio da pružim i više od prikazanog u ovoj borbi - kazao je Money i dodao:

- 19 godina sam u ovom sportu, a 18 godina sam prvak. Ostala mi je još jedna borba, ona u rujnu - naglasio je i nije se dao navući na pitanje hoće li produljiti karijeru.

Foto: Reuters/PIXSEL

A osim s Mayweatherom, Pacquiao se borio i s engleskim jezikom, no uspio je iznijeti dojmove po svršetku borbe.

- Bio je to dobar meč. Mislio sam da sam pobijedio. Vjerujem da sam zadao više udaraca. Nije lako pogoditi Floyda, a njegovi udarci nisu bili jaki kao od prethodnih suparnika, mogao sam se nositi s njima. Što je sljedeće? Dobro ću se odmoriti - razočaran je bio Filipinac.

Inače, meč je kasnio zbog preopterećenja kabelskih sustava. Kabelske kuće imale su mnoštvo zahtjeva za praćenje meča pa su tražile kratku odgodu kako bi sve dovele u red. I naravno zaradile ogroman novac.

Ali to nije pokvarilo dobru zabavu brojnim svjetskim zvijezdama koje su bile među 17 tisuća gledatelja u MGM Grand Garden Areni u Las Vegasu.

Dugo sportski svijet nije čekao neku boksačku borbu kao spomenuti dvoboj. Borci će podijeliti najmanje 300 milijuna dolara. Procjenjuje se da bi to mogao biti prvi meč u povijesti oko kojeg će se okrenuti i do milijarde dolara.

Tijek meča:

Jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio je Floyd Mayweather! Kartice su bile 118-110 i dvaput po 116-112 za Amerikanca. Dojam je da je to malo pretjerana razlika na strani Amerikanca u odnosu na prikazano tijekom meča.

12. runda

Završen je meč! Posljednja runda bila je prava preslika cijelog meča. Izjednačena borba, a obojica su pobjednički podignuli ruke u zrak. Čeka se odluka sudaca...

11. runda

Završena je pretposljednja runda, a dvoboj se podsjeća na pravo šahovsko nadmetanje. Floyd je žestoko počeo i nastavio s nekoliko sjajnih krošea. Amerikanac je bliže pobjedi, a Filipinac će morati žestoko napasti u posljednjoj rundi

10. runda

Demonstracija Mayweatherovog najjačeg oružja. Pacquiaou je jedva prošao jedan direkt, a uslijdila je Amerikančeva kontra usred lica. Ipak, Filipinac je bio aktivniji, ali nije mu mnogo udaraca prošlo

9. runda

Nastavlja se izjednačena borba. Filipinac kao da je malo posustao i izgubio snagu. Borci će na kraju podijeliti najmanje 300 milijuna dolara. Omjer 60-40 za Amerikanca.

8. runda

Gledamo jako izjednačen meč. Pacquiao je prvo snažnom ljevicom pogodio Mayweathera, a kasnije je Amerikancu prošao direkt dva puta.

7. runda

Mayweathera je otac i trener iskritizirao u pauzi: "Što ti je, čovječe? Zašto ne radiš što smo se dogovorili?". Očito ga je to 'razbudilo' no Pacquiao mu brzinom stvara mnogo teškoća. Amerikanac je nervozan zbog toga.

6. runda

Ponovno je Pacquiao serijom udaraca odvukao Mayweathera do konopaca. Ipak Amerikanac se od većine obranio. Bilo je i malo trash talka pa je Money Filipincu govorio: - Ne, ne... signalizirajući da mu udarci nisu prošli

5. runda

Manny, Manny odzvanja dvoranom, glasni su Filipinčevi navijači. Ova runda donijela je Mayweatherovu stabilizaciju nakon prošle teške dionice. Bila je to runda manjeg intenziteta

4. runda

Mayweather je krenuo udarcem u tijelo, a onda je Pacquiao uzvratio silovitim nasrtajima. Uspio je Filipinac ljevicom uzdrmati Floyda koji se našao na konopcima. Uslijedili su brojni udarci, ali izvukao se Amerikanac. Ova runda trebala bi pripasti Mannyju

3. runda

Filipinac preuzima sve više inicijativu. Amerikanac nema rješenja pa ulazi u klinčeve. Ipak pred kraj runde napravio je nekoliko sjajnih kontri

2. runda

Pacquiao ima teškoća u prilaženju Mayweatheru zbog njegovog sjajnog obrambenog garda. No, ipak je uspio ispucati nekoliko karakterističnih brzih serija udaraca. Malo se i zaiskrilo kad je zazvonilo za kraj runde.

1. runda

Oprezan početak obojice suparnika. Ispituju se snage. Amerikanac je pokušao svojim ubojitim kontra udarcem iznenditi Filipinca.

5:59 Počeo je meč stoljeća! U dvorani je 17 tisuća gledatelja

5:57 Sudac daje upute Mannyju i Moneyju

5:54 Na Filipinima s nestrpljenjem očekuju početak meča

5:50 Uz hip-hop ritmove u ring je ušao i domaći boksač Floyd Mayweather

5:47 Manny Pacquiao ušao je u ring praćen ovacijama svojih navijača te Thunderstruckom AC-DC-a

5:40 Zbor s Filipina otpjevao je filipnsku himnu, a glumac Jamie Foxx Star-spanngled banner

5:30 Čeka se dolazak boksača u ring. A prema informacijama s društvenih mreža izgleda kako početak meča kasni zbog preopterećenja kabelskih sustava. Naime, kabelske kuće zatrpane su zahtjevima za praćenje dvoboja pa su zatražile 'još malo vremena' od HBO-a i Showtimea kako bi sve dovele u red.

5:10 Prije dolaska u ring evo osnovnih podataka o večerašnjim zvijezdama:

MANNY PACQUIAO (nadimak Pac-Man), Filipini:

- datum rođenja: 17. prosinca 1978. (36 godina)

- mjesto rođenja: Kibawe, Filipini

- profesionalni rekord: 57 pobjeda (38 nokauta), 5 poraza, 2 neodlučena ishoda

- aktulalni svjetski prvak u velter kategoriji po verziji WBO

- trener: Freddie Roach (SAD)

- visina: 169 cm

- raspon ruku: 170 cm

- težina: 65,8 kg

FLOYD MAYWEATHER (nadimak Money Man), SAD:

- datum rođenja: 24. veljače 1977. (38 godina)

- mjesto rođenja: Grand Rapids, Michigan, SAD

- profesionalni rekord: 47 pobjeda (26 nokauta), bez poraza

- aktulalni svjetski prvak u velter kategoriji po verzijima WBC i WBA

- trener: njegov otac Floyd Mayweather stariji

- visina: 173 cm

- raspon ruku: 183 cm

- težina: 66,2 kg

5:00 Završila je i druga predborba. Leo Santa Cruz u 10 rundi pošteno je namlatio srčanog Meksikanca Josea Cayetana. I sada može početi ono pravo...

4:50 Brojne glumačke i sportske zvijezde te slavne osobe svjedočit će spektakularnoj borbi. U MGM Grand Garden Arenu stigli su Michael Jordan, Donald Trump, Denzel Washington, Jimmy Kimmel, Bradley Cooper, teniski par Andre Aggasi i Steffi Graf, Sting, Clint Eastwood, Jon Voight, Robert De Niro, Matt Damon, Ben Affleck, Jamie Foxx i mnogi drugi.

4:10 Vasil Lomačenko obranio je naslov WBO svjetskog prvaka nokautiravši u 9. rundi Gamaliera Rodrigueza. Slijedi okršaj Lea Santa Cruza i Josea Cayetana, a onda i Mayweathera i Pacquiaoa

3:50 Početak meča stoljeća očekuje se oko 5 sati po našem vremenu

3:30 Mjesta u dvorani planula su za jednu minutu

3:10 Prije nego što u ring izađu Mayweather i Pacquiao bit će odrađene dvije 'predborbe'. Prvi će u ring Vasil Lomačenko i Gamalier Rodriguez, a nakon njih Leo Santa Cruz i Jose Cayetano.

3:00 Floyd Maywheater i Manny Pacquiao stigli su u dvoranu u Las Vegasu!

----------------------

Sve ulaznice za MGM Grand Garden Arenu u Las Vegasu rasprodane su u svega jednoj minuti i to dovoljno govori o večerašnjem spektaklu.

Floydu Mayweatheru zasmetalo je što su mediji "megdan" predstavljati kao borbu dobra i zla. No, američki boksač za to si je sam kriv. Jer, ne samo da ima povijest promiskuitetnog obiteljskog nasilnika (čak je zbog toga odležao i dva mjeseca) nego je antipatičan i zbog razmetljivosti svojim bogatstvom. On je tvornica novca i zanima ga samo što veća zarada, što više skupocjenih automobila u garaži, a samo za ovu priliku dao si je izraditi štitnike za zube vrijedne 25.000 USD.

I dok je Mayweather rođen u u boksačkoj obitelji u Las Vegasu, a tamo baš i nema sirotinje, Pacquiao je kao klinac spavao u kartonima i na ulici prodavao sve što bi mu došlo pod ruku. Zbog velikog siromaštva vrlo je rano postao profesionalac jer se morao brinuti za članove obitelji. Na koncu je postao toliko bogat da za tu rodbinu s lakoćom iznajmi zrakoplov kako bi ga mogla doći gledati. Ovaj put otišao je tako daleko da je potrošio više od tri milijuna USD za 900 ulaznica "za obitelj i prijatelje obitelji te prijatelje i njihove obitelji". S obzirom na to da je Manny veliki vjernik, i da svako jutro čita Bibliju, ne treba čuditi što se među njegovim navijačima pojavilo čak osam pastora. A zbog svog filantropizma, jer pomaže mnogim dobrotvornim udrugama, nakon svršetka karijere bit će zacijelo i kandidat za predsjednika Filipina.

Zanimljivo je bilo i dan uoči borbe na službenom vaganju. Pac-man se smiješio, okidao je "selfieje" i na koncu imao 65.5 kilograma. Koliko je bio opušten najbolje govori činjenica da je jeo čokoladu kad je stupio na pozornicu.

A iako se radi o njegovoj zemlji i domaćem terenu, ulazak Mayweathera bio je popraćen salvom zvižduka dok su Pacquiau skandirali. Ili mu Amerikanci nisu skloni, ili su na vaganje došli samo Pacquiaovi navijači. Mayweather je imao pola kilograma više od Filipinca, odnosno 66.2 kg.

U trenutku kada su se dva borca trebala sučeliti, Pacquiao je umjesto ozbiljnog i opasnog lica nabacio novi osmijeh te je svom suparniku rekao "hvala ti". Kasnije je zahvalu i objasnio...

- Rekao sam mu hvala jer sam tako zahvalio i fanovima i njemu zbog toga što će se ova borba dogoditi - rekao je Filipinac.

Ključno pitanje noćašnjeg dvoboja bit će može li Pacquiao protiv većeg protivnika. Filipinčev odgovor je potvrdan...

- Borio sam se protiv većih protivnika poput Margarita, De La Hoye. To mi ne smeta. Osjećam da će Bog biti sa mnom, da će mi dati snage i da će donijeti pobjedu u moje ruke - poručio je Pac-man.

Dodajmo kako je jedan navijač gotovo nastradao kada je odlučio zagrliti legendarnog Mikea Tysona koji je svjedočio službenom vaganju. 'Iron Mike' je sjedio u publici kada mu je jedan fan prišao s leđa. Tyson ga je najprije lagano, a onda i jače laktom udario i odgurnuo od sebe.

>>Sukob dobra i zla: Obiteljski nasilnik protiv dobrotvora

>>Dana White: Ovo je meč stoljeća? Jeste li vi ozbiljni?!

>>One će dodatno usijati atmosferu tijekom meča stoljeća!

>>Tyson udario navijača, Pacquiao jeo čokoladu, zvižduci Moneyju

Komentara 33

NE
Neonacionalist
07:05 03.05.2015.

Trebalo je biti neriješeno s tim da je po meni Paquiao ostavio nešto bolji dojam više je napadao i bio agresivniji tako da mi nije baš jasno kako su suci presudili u korist Mayweathera.

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
05:44 03.05.2015.

Prije su znali Amerikanci reci kako je samo teska kategorija ono pravo, ostalo je djecji vrtic. Od kada u heavy weightu vladaju braca Klicko, za Amerikance vise nije kao interesantno i okrecu se onome sto imaju, tamo neki pola porcije tipovi koje se hypea do neba - umjetno. cisti business.

Avatar puky
puky
06:15 03.05.2015.

... ma kakav meč stoljeća ? ... ovo se ne može ni usporediti sa onim mečevima stoljeća kad smo prikovani uz crno bijele televizore u sitne sate gledali Cassius Claya i ostale legende iz onog vremena ... umjetno stvorena euforija samo zbog zarade ... onda su svi znali za velikane a tko je čuo za ovu dvojicu malo većih komaraca ? ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije