Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŽAK UDARAC

Tužna priča hrvatskog sporta: Karatašice zbog nevjerojatnog razloga propuštaju nastup na SP-u!

karate
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
22.10.2016.
u 11:40

Saleš i Trubić su u Opatiji za europsko ekipno karataško prvenstvo dobile po 1600 kuna, dok je Bujas-Čelan u Zagrebu za to isto srebro dobila 7200

Karate je ovo ljeto postao olimpijski sport, no od svoje sudbine takozvanog malog sporta (u statusnom smislu), čini se, ne može pobjeći. Pred najboljim svjetskim karatašima je Svjetsko prvenstvo u Linzu (26.-30. listopada) na kojem dvije hrvatske postave neće nastupiti kompletne jer su se njihovi članovi zaposlili.

Karatašica u NK Rijeka

Franjo Maškarin i Damjan Padovan, članovi trofejnog kata trojca, napustili su Hrvatsku i otišli trbuhom za kruhom. Premda su obojica akademski obrazovani i imaju diplome Kineziološkog fakulteta, Franjo je otišao u Austriju da bi radio građevinske poslove, a Damjan je otišao u Njemačku gdje radi u špediciji. Od trojca koji ima tri europske bronce ostao je samo Ivan Ermenc, diplomirani ekonomist koji radi u Zavodu za zapošljavanje no svojim partnerima, nažalost, nije mogao pomoći da se zaposle u Hrvatskoj.

Jednako težak kadrovski udarac doživjela je i, još trofejnija, ženska borbena vrsta. Prepolovila se ekipa koja je u posljednjih šest godina osvojila čak sedam medalja na najvećim svjetskim natjecanjima pa tako i dva europska zlata i jedno svjetsko srebro.

Nakon što su izašle na tržište rada dvije nezamjenjive članice trofejne ekipe su se zaposlile, ali srećom u Hrvatskoj. Ivona Tubić radi u uredu za odnose s javnošću u NK Rijeka, dok je Azra Saleš u postupku zapošljavanja u jednoj poznatoj farmaceutskoj tvrtki čije ime nije htjela spominjati bez njihove dozvole.

A baš te dvije cure bile su najbolje u povijesnom uspjehu jedne borbene, četveročlane, ekipe koji se dogodio 2015. u Istanbulu. Tada je Hrvatska zlato osvojila bez iti jednog izgubljenog boda (23-0) pri čemu je 18 bodova osvojila Azra, a pet Tubić. Nažalost po reprezentaciju, obje su procijenile da se ne mogu dovoljno dobro spremiti za Svjetsko prvenstvo jer bi nespremne ugrozile plasman ekipe pa su svoja mjesta kolegijalno prepustile Ivani Bebek i Allesandri Hasani.

- Već godinama tražim posao i ovu priliku nisam mogla propustiti. Krajnje je vrijeme da se počne od nečega živjeti, a ne samo od ljubavi prema karateu. Teško je baviti se sportom profesionalno u neprofesionalnim uvjetima. Od karatea se u Hrvatskoj ne može živjeti jer ja onih 1800 kuna koliko dobijem u Opatiji kao sportašica prve kategorije potrošim na gorivo jer se iz svog Viškova tamo vozim dvaput dnevno - kazala nam je Azra Saleš, a slično je zborila i njega klupska kolegica iz KK Opatija Ivona Tubić.

Za medalju i s lomom u nozi

Ona se kao i Azra naosvajala medalja, ali je i shvatila da sve te medalje imaju i svoju drugu, neekonomičnu, stranu:

- Životne okolnosti se mijenjaju. Premda još uvijek studiram pravo, počela sam raditi u NK Rijeka u kojem više pratim aktivnosti naših mlađih uzrasnih skupina, a manje prve momčadi.

Još do sredine srpnja Ivona je bila na štakama radi ozljede koju je zaradila u svibnju, na EP- u Montpellieru kada je i sa prijelomom kosti stopala sudjelovala u osvajanju europskog srebra.

- Bilo bi mi neugodno da izostajem, a tek sam počela raditi, a da bi se spremila za SP trebalo je preko vikenda odlaziti na turnire i pripreme, a baš preko vikenda naše klupske selekcije najviše nastupaju. Nije to ni slučajno moj oproštaj od karatea, no trenutno sve to ne mogu uskladiti - objasnila je Ivona.

Komentara 4

Avatar DŠ.....
DŠ.....
12:40 22.10.2016.

Barem će imati dovoljno vremena da uživaju u vrhunskomu programu Sportske televizije!

DU
Deleted user
12:57 22.10.2016.

Sve je to normalno, onog trenutka kad istina izidje na vidjelo od Hrvatske je vrlo lako uciniti uredjenu zemlju.

RI
rikavac
19:37 22.10.2016.

Bitno je da Matesa osvojio ponovo mandat da sjedne u toplu stolicu i ubire 30000 kuna a sto ovaj olimpiski sport nema novaca da posalju cure na SP to je manje bitno. Dok istekne uhljebu Matesi mandat HOO nece moci vise poslat nikog nigdje da nastupaju pod Hrvatskom zastavom jer Matesu boli ona stvar za ove cure i olimpiske sportove, jer mu je bitna njegova stolica i velika primanja ato sto nema sponzora i sto se nemogu naci novci i strucni ljudi platiti za trenere manje bitno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije