Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TE-KVON-DO

Srebrna Iva Radoš izbacila olimpijsku pobjednicu, Sumić i Rastović treće

Martina Zubčić
Sanjin Strukic/Pixsell
16.03.2014.
u 23:27

Martina Zubčić je u drugom kolu zaustavljena od Diane Lopez, višestruke osvajačice svjetskih odličja i jedne od najpoznatijih taekwondoašica u povijesti.

Na najjačem svjetskom Grand prix turniru u ovoj godini, Dutch openu, koji se održava u nizozemskom Eindhovenu, a na kojem se okupilo čak 1500 ponajboljih svjetskih boraca do medalje je od hrvatskih reprezentativaca prvog dana natjecanja stigla tek Tanja Rastović iz splitskog Marjana. Tanji je to novi veliki podvig nakon zlata na Paris Openu krajem prošle godine gdje je osvojila zlatno odličje svladavši europske i svjetske osvajačice medalja.

U gotovo svim seniorskim kategorijama okupilo se između 50 i 80 natjecatelja tako da je za zlato trebalo upisati čak šest pobjeda. Rastović je na svom putu upisala četiri pobjede da bi je u polufinalu kategorije do 57 kilograma zaustavila tek olimpijska pobjednica, Britanka Jade Jones. U istoj kategoriji Martina Zubčić je u drugom kolu zaustavljena od Diane Lopez, višestruke osvajačice svjetskih odličja i jedne od najpoznatijih taekwondoašica u povijesti. Na 41. Dutch openu okupila se krema svjetskog taekwondoa, ogroman broj svjetskih i olimpijskih prvaka iz razloga što je to ove godine jedini G2 turnir u Europi s kojeg zlatna medalja vrijedi čak 20 bodova u borbi i lovu na RIO 2016. Kompletna Francuska, Ruska, Turska, Britanska, SAD, reprezentacija dovoljno govore o kvaliteti i snazi turnira.

U tako jakoj konkurenciji od hrvatskih predstavnika se u subotu pored Tanje Rastović najbolje snašao Kninjanin Stipe Jarloni koji je nakon arapske turneje napredovao za velikih 13 mjesta na olimpijskim rang ljestvicama te stigao do 32 mjesta u kategoriji do 58 kilograma i samo ga nekoliko bodova dijeli od ulaska u top 30 kojim bi osigurao nastupe na svim jakim natjecanjima. Iako je na koncu ostao bez medalje sa nove tri pobjede i porazom u borbi za medalju Stipe je stigao do važnih bodova koji bi ga na kraju mjeseca mogli pomaknuti za još koje mjesto na rang ljestvicama.

Drugog dana grand prix turnira Dutch Open hrvatska taekwondo reprezentacija stigla je do još dva odličja te tako natjecanje završila sa ukupno tri medalje. Najraspoloženije su drugog dana bile članice zagrebačkog Metalca Marina Sumić i Iva Radoš.

Velikom senzacijom možemo nazvati drugo mjesto i srebro 17-godišnje Ive Radoš u kategoriji do 73 kilograma koja je na putu do finala svladala olimpijsku pobjednicu, reprezentativku Srbije Milicu Mandić. Radoš je na putu do finala upisala četiri pobjede da bi pokleknula tek u finalu protiv Nizozemke na zlatni bod. Veliko je to ohrabrenje za cijeli hrvatski taekwondo jer se nakon trenutnih zvijezda poput sestara Zaninović, Sumić, Zubčić, Matijašević, Grgić..., naziru nova imena koja sa nepunih 18 godina osvajaju odličja u konkurenciji olimpijskih i svjetskih prvakinja. Jučer je tako do odličja stigla Tanja Rastović dok je u istoj kategoriji bez medalje ostala jedna Diana Lopez.

Marina Sumić, svjetska i europska viceprvakinja u kategoriji do 62 kilograma vratila se nakon zlatnog odličja u Luxoru i ozljede zbog koje je propustila nastavak arapske turneje sa novom medaljom na G2 turniru. Sumić je osvojila brončano odličje i nove važne bodove u borbi za plasman u Rio de Janeiru gdje Hrvatska po novom sustavu bodovanja prvi put ima mogućnost plasirati četiri ženska i četiri muška sportaša.

U konkurenciji 1400 natjecatelja iz 50-ak država nastupilo je još nekoliko hrvatskih reprezentativaca. U nedjeljnim borbama za odličje izgubili su Tin Solenički i Marija Štetić dok su ranije ispali Brčić, Šarčević, Golec, Marić i Razić. U drugom kolu poraženi su Zubčić, Brečić, Šegedin, Kelava, Knežević, Tomić dok su u prvoj borbi zaustavljeni Kanaet, Bojo i Radoš.

Turnir je većini hrvatskih reprezentativaca bio i jako važna provjera uoči europskog prvenstva koje se u svibnju održava u Bakuu u Azerbajdžanu. Do konačne odluke o putnicima na smotru najboljih na starom kontinentu ostao je tek G1 turnir u Belgiji nakon kojih će biti čekirane vize.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije