Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Psiholog Zulić:

Sportaš mora biti spreman na sve, čak i na nepravedan poraz

23.10.2014.
u 16:32

Kazna: 
I borcu i trenerima doživotna zabrana bavljenja boksom

Međunarodni boksački savez (AIBA) odredio je doživotnu zabranu bavljenja boksom mladom hrvatskom boksaču Vidu Lončaru (18) zbog toga što je nokautirao i isprebijao suca u ringu. No, istom kaznom kaznila je AIBA i trenere koji su za vrijeme te borbe sjedili u njegovu kutu, a to su bili Marijo Šivolija, Marko Nikolić i njegov klupski trener Franjo Grgić. Zasad je riječ o privremenoj kazni, sve dok se ne dovrši straga. Aibin supervizor, Moldavac Maksim Čertihovcev još je izvijestio svoje šefove da je Lončar udario suca na poticaj svog klupskog trenera koji je bio na tribinama.

Htio se ostaviti boksa

Kada klinac od 18 godina pretuče starijeg čovjeka na ulici, govorimo o huliganizmu odnosno adolescentskoj delinkvenciji, no kako definirati kada jedan maloljetni sportaš pretuče suca u ringu? Posebice ako je riječ o momku koji je iz sređene obitelji i koji dosad nije imao zabilježenih takvih incidenata. Je li možda bio preopterećen ambicijama koje nije mogao podnijeti?

Zapravo, jedan je sportski neuspjeh i jednu nepravdu dobro podnio (na prošlogodišnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu), no drugu nije. Zašto? Pitali smo to našeg poznatog sportskog psihologa Amira Zulića.

– Poznato je da okolina može biti faktor pritiska, a on je očito bio nedovoljno spreman i za mogućnost da ga sudac okrade ili da on bude loš. U pripremi sportaša jako je važno da on bude spreman na sve. I na težak poraz, ali i na nepravedan poraz. Jer, kada je tako, onda je sportaš opušten i ovakvo što neće mu se dogoditi. Bitno je da oni tijekom nastupa ne razmišljaju o posljedici mogućeg neuspjeha jer su tako učinkovitiji.

Zulić ističe da sportaš mora prepoznati svoja emotivna stanja i mora ih biti sposoban kontrolirati.

– Kada ciljevi nisu dobro postavljeni, posljedica može biti da nema kontrole emocija, a tada može doći i do neželjenog ponašanja.

Kada je lani nepravedno izgubio na SP-u, Vido je to dobro podnio, barem u ringu, no nakon toga htio se ostaviti boksa, ali su ga klupski treneri ipak nagovorili da se vrati u dvoranu. Nažalost, nešto što je on doživio kao novu sportsku nepravdu ovaj put nije uspio podnijeti.

Ovo se zacijelo ne bi dogodilo da su se hrvatski boksački reprezentativci pripremali uz psihologa. Ili onako kako to rade neki drugi treneri, recimo Leonard Pijetraj iz BK Leonardo.

– Prekidam trening čim vidim da mi boksač ne može kontrolirati emocije, da se na treningu počinje ljutiti i tući sa suparnikom. Bez obzira na to što boks laicima izgleda kao tučnjava, borca morate odgajati za nadmudrivanje hladne glave.

Podlegao dovikivanju

Nažalost, nitko u njegovu kutu nije prepoznao pravo stanje duha našeg mladog boksača pa je on podlegao dovikivanju svojih užarenih navijača (tu je bio i jedan njegov klupski trener), izgubio kontrolu, odalamio suca i još ga nastavio udarati. Tu snimku na YouTubeu vidjelo je već gotovo dva i pol milijuna ljudi. Vido je sinoć trebao izaći iz pritvora jer se prebijeni poljski sudac Maciej Dziurgota dobro oporavlja. Posjetiti ga planira i Stanko Lončar, otac razjarenog Vide, da mu se ispriča. Vido Lončar bavio se i hrvanjem i ultimate fightom, a u Boksački klub Sesvete otišao je da bi popravio svoje boksačke tehnike. No boks mu se svidio pa je u tom sportu i ostao.

>>Zbog boksača koji je nokautirao suca doživotno suspendiran naš izbornik i treneri

Komentara 2

DA
davorradman
17:28 23.10.2014.

Kakva je pobogu to privremena-doživotna kazna? pa jel privremena ili doživotna, ne može oboje!

DU
Deleted user
18:26 23.10.2014.

Nikako ne mogu shvatiti koji mu je bio vrag da onako podivlja???Ne vjerujem da nije agresivan niti da je iz normalne familije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije