Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nevjerojatne borbe

Ovo su najveća iznenađenja u povijesti boksa

Mike Tyson
Foto: Youtube Screenshot
29.11.2015.
u 14:40

Pobjedu Tysona Furyja nad Vladimirom Kličkom mnogi su proglasili jednim od najvećih iznenađenja.

Mnogi su pobjedu Tysona Furyja nad Vladimirom Kličkom proglasili jednim od najvećih iznenađenja u boksačkoj povijesti. Kličko je u noći sa subote na nedjelju jednoglasnom odlukom sudaca izgubio naslove svjetskog prvaka po verzijama WBA, WBO, IBF, IBO te magazina The Ring, nakon što je prethodno bio neporažen od 2004. godine i devet godina bio na teškaškom tronu. U svom 69. meču doživio je tek četvrti poraz.

A mi vam donosimo pregled nekih od najvećih iznenađenja u povijesti.

Douglas nokautirao Tysona

James "Buster" Douglas 11. veljače 1990., u Tokiju nokautirao je Mikea Tysona. Komentator tog meča Douglasovu je pobjedu nazvao "najvećim sportskim iznenađenjem", a njegovu priču tako krasnom da se i "ona o Pepeljuzi doima tužnom". Tyson je do toga meča znao samo za pobjede, a 32 od njih 37 ostvario je nokautom. U osmoj rundi borbe s Douglasom svog je protivnika srušio na tlo, no bila je to večer iznenađenja za momka kojem su kladionice predviđale neuspjehom isplaćujući 42 funte svakome tko je stavio jednu na njegovu pobjedu. U desetoj je rundi na tlo srušio Tysona ušutkavši mnoge komentatore toga meča, nakon što je smogao snage pojaviti se u ringu svega 23 dana nakon smrti majke.

 

Muhammad Ali kaznio Foremanove pogreške

Legendarni ‘The Rumble in the Jungle’  30. listopada 1974. u Kinshasi očekivao se kao jednosmjerna ulica, branitelj naslova Foreman trebao je završiti posao protiv već ostarjelog Muhammada Alija. Moćni Foreman je već prije toga prebio velike zvijezde Joea Fraziera i Kena Nortona. Ali sa spomenutim boksačima nikako nije mogao izaći na kraj. No Ali je ipak jedinstvena pojava u profesionalnom boksu, ‘smjestio’ je Foremana uz konopce i kaznio njegove pogreške, nakon osam rundi bespoštednog fighta uzeo je opet titulu svjetskog prvaka. 

 

Veliki Max razbio Smokin' Joea

Joe Louis je bio neporažen, glavni favorit za prvaka, velika zvijezda. Bivši prvak Max Schmelling bio je izuzetno zabrinut prije dvoboja protiv ‘Brown Bombera’ u New Yorku 19. lipnja 1936. godine. No dogodilo se upravo obrnuto, veliki Max razbio je Smokin’ Joeu obranu, nanio mu prvi poraz u karijeri i to pred prepunim Yankee stadionom.

Liston predao meč Clayju

Pamti se Casiusov ‘trash talking’ prije dvoboja u Miami Beachu 25. veljače 1964. godine. Šanse su mu bile 10:1 protiv branitelja naslova Sonnyja Listona, mediji i fanovi su se smijali jer su mislili da ‘mali’ nema šansi protiv prekaljenog borca. Clayovi ‘ubodi’, brzina i refleksi, unatoč činjenici da nije dobro niti vidio zaslijepljen supstancom sa Listonovih rukavica, natjerali su branitelja da u šestoj rundi preda meč. Cassius Clay je bio na tronu.

>>Tko je novi prvak Fury? Ime dobio po Tysonu, a prije vjenčanja spavao je u prikolici

>>Nakon ovakvog meča, dođe mi da odem u profesionalce i prebijem Klička i Furyja zajedno!

>>Fury pobijedio Klička i postao prvak svijeta pa se rasplakao i zapjevao: Ovo je bio moj san!

Komentara 1

T1
t111
14:55 29.11.2015.

kada pogledamo stare meceve vidimo da je omjer udaraca bio 500:480 (primjerice). danas su ti omjeri 200:150 i onda se organizatori cude zasto boks vise nije toliko popularan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije