Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI 'MALOG' SPORTA

Ni naše zlatne cure ne mogu živjeti samo od karatea

Europsko karate
Foto: Dražen Brajdić
23.03.2015.
u 08:45

Stalno se mijenjam za smjene, godišnji odmor koristim za pripreme pred velika natjecanja – kaže zlatna Maša Martinović

Hrvatska je još jednom dokazala da je u “vještini prazne šake” posve ravnopravna najvećim europskim sportskim silama. Sa 50. Europskog prvenstva u Istanbulu, Hrvati se vraćaju kao peta reprezentacija Starog kontinenta. Po ukupnom medaljaškom učinku bogatiju “žetvu” imali su samo Španjolska (3-0-6), domaćin Turska (2-6-3), Francuska (2-3-4) i Italija (2-1-3).

Cure su predanije

Hrvati bi bili bi još i bolji da je više razumijevanja sveučilišnih profesora prema karatašima. Barem je tog uvjerenja Stjepan Čelan, predsjednik Hrvatskog karate saveza i glavni tajnik Europskog karate saveza (EKF):

– Nažalost, na fakultetima nema razumijevanja za naše reprezentativce. Mnogi sveučilišni profesori Bolognu shvaćaju tako da sportašima kažu “ili sport ili fakultet” što je nazadno razmišljanje kakvo ne prolazi u, recimo, Engleskoj ili Italiji. Štoviše, sportaši tamo imaju prednost jer su to zdravi i snažni ljudi od kojih društvo može puno dobiti.

Hrvatska je u Istanbulu osvojila pet medalja od čega su dvije muške (Domdjoni, kataši). Zašto su cure uspješnije?

– Karatašice su nešto predanije od karataša, no one imaju i lakšu situaciju jer kod muškaraca je jača konkurencija pa nemogućnost maksimalnog treniranja više dolazi do izražaja.

I doista, u ovom akademskom sportu problemi nastaju kada sportaši završe fakultet i kada moraju početi raditi odnosno graditi život. Trofejna Jelena Kovačević (29) na doktoratu je u Moskvi, a informatičarka Azra Saleš (27), najbolja pojedinka zlatne ženske vrste, mora raditi kao tajnica:

– Više nisam u mogućnosti biti tjelesno spremna kao nekad jer za takav režim treninga više nemam vremena, no sreća je da sam sada mentalno jača pa to tako kompenziram.

U sličnoj je situaciji i novopečena europska prvakinja Maša Martinović (25), inače diplomirana farmaceutkinja.

Trening prije posla

– Dok sam studirala, svoje vrijeme mogla sam maksimalno posvetiti sportu, što sada više nije slučaj. Želim li napraviti jutarnji trening, moram se ustati jako, jako rano i trenirati prije posla. Svojedobno sam se stalno morala dogovarati s kolegama za zamjenu smjena, a sada moram trošiti godišnji odmor da bih išla na natjecanja.

Među Mašinim čestitarima, nakon osvojenog zlata, bio je i Stjepan Čelan, čovjek kojem iz njezina kluba (Hercegovina Zagreb) zamjeraju da je utjecao na to da Maša ne dobije pojedinačnu priliku ranije jer je on i otac njezine najveće konkurentice, Ana-Marije Bujas Čelan.

– Kako se ne bih veselio uspjehu hrvatske karatašice? Maša je uvijek bila šampionka, samo do sada neostvarena, iz raznih razloga. Nadam se da će se rivalstvo između nje i Ana-Marije ne samo nastaviti već i povećati – naglasio je Čelan.

>>Katašima bronca, Hrvatskoj peta medalja u Istanbulu

>>Nezapamćeno: Hrvatske karatašice do europskog zlata bez izgubljenog boda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije