Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BRUTALNA PRAVILA'

Može i glavom u glavu, nogom u međunožje...

Marko Torić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
22.05.2015.
u 08:45

Za taj mladi sport u Lijepoj Našoj velika je stvar što su se na medaljaško postolje, svi u combat sambu, popeli Marko Torić (treći, 100 kg), Josip Matković (treći, više od 100 kg) i Vjekoslav Jajčinović (drugi, do 90 kg)

U Zagrebu je održan EP u sambu koji je prošao medijski posve nezapaženo. Doduše, ne i za rusku televiziju koja je imala kamere u dvorani u Podsusedu. A kako i ne bi kada je riječ o ruskom nacionalnom sportu.

Tri hrvatske medalje

Za taj mladi sport u Lijepoj Našoj velika je stvar što su se na medaljaško postolje, svi u combat sambu, popeli Marko Torić (treći, 100 kg), Josip Matković (treći, više od 100 kg) i Vjekoslav Jajčinović (drugi, do 90 kg), pri čemu je potonji imao dva "bliska susreta treće vrste".

- Hrvanje sam u Gavriloviću trenirao oko 10 godina, a u sambu sam tri mjeseca i na vlastitoj koži već sam osjetio koliko su pravila brutalna. U finalu sam dobio udarac u međunožje, u sambu dopušten, ali je suparnik slomio nogu pa sam ja ušao u finale. A u finalu me udarcem glavom u glavu, također dopuštenim, nokautirao moj ruski protivnik Magomedov.

Ostao sam bez slike i tona

Dakle, nimalo ugodna iskustva s debija?

- Nakon udarca zbog kojeg sam na nekoliko sekundi ostao bez slike i tona nisam se uspio okrenuti u zraku i pao sam na leđa, a tada se borba prekida. No, to me neće pokolebati. Štoviše, sad sam tek zagrizao za taj sport.

Jajčinoviću su samo 24 godine, a za kruh zarađuje kao policajac u Glini.

- Radim kao temeljni policajac. "Plavac" sam, ponekad u patroli, ponekad pozornik.

Koristi li mu borilačko iskustvo u poslu?

- Koristilo mi je više puta i daje mi veliko samopouzdanje kada se ide u intervencije. Jedno je kada 10 godina trenirate hrvanje, a drugo kada na Policijskoj akademiji na brzinu prođete tečajeve borilačkih vještina.

Uostalom, u Rusiji policajce obučavaju sambu.

- To je vještina osmišljena u zemljama bivšeg SSSR-a, proslavio ju je legendarni Fjodor, a sastoji se od džiju-džicua, hrvanja, kik-boksa, zapravo svega što se praktično može primijeniti.

>> Miočić nije prošao bez ozljede protiv Hunta – slomio je šaku na njegovu licu

Komentara 1

DU
Deleted user
09:04 22.05.2015.

A naši ''politički stratezi i stručnjaci'' tumače da će se naredni ratovi dobiti ''tipkovnicama'' što se vidi po ''vojnim uspjesima'' u Iraku, Siriji, Libiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije