Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gala-večera u zagrebu

Marijanović: Od džuda će se uskoro moći živjeti

Džudo
Foto: Mario Krvavac
1/5
28.11.2014.
u 16:53

Zagreb je domaćin svečane proslave 50 godina džuda na Olimpijskim igrama o kojima sanjaju i najbolje hrvatske džudoke.

Zagreb je ovaj vikend stjecište europske, ali i svjetske džudaške elite pa nam u goste dolaze i Patrick Hickey (predsjednik Europskih olimpijskih odbora) i Maris L. Vizer (predsjednik Međunarodnog džudaškog saveza i SportAccorda). Osim 66. kongresa Europske džudaška unije (EJU), u hotelu Westin u subotu će se održati i gala-večera posvećena 50-godišnjici statusa džuda kao olimpijskog sporta. Zašto je za sve to izabran baš hrvatski glavni grad, objasnio je predsjednik EJU Rus Sergej Solovejčik:

– Premda nacionalni savezi džudaških velesila poput Rusije i Francuske imaju veće proračune, nama je veliko zadovoljstvo biti u zemlji u kojoj osjećamo da se džudo razvija te smo uvjereni da će naši gosti uživati u gostoprimstvu.

Da su razlike ogromne, pokazuje i podatak da francuski savez ima 60 milijuna eura (za ruski nitko ne zna), dok je bazični proračun Hrvatskog džudaškog saveza samo milijun kuna. No, ni to ne sprečava hrvatske džudaše da postižu sve bolje rezultate na međunarodnoj sceni.

A neki od njih predstavili su se u četvrtak hrvatskim medijima. Najstariji među njima jest Tomislav Marijanović (33) koji je imao peh da se bavio džudom kada su uvjeti bili puno lošiji no što ih imaju mlade snage poput Zlatka Kumrića i Barbare Matić.

- Sve upućuje da će se od džuda jednog dana moći živjeti, na što u mojim počecima nismo niti pomišljali. Mi tada doslovo nismo imali za bandaže i pojas. Nadam se da će država nastaviti s projektima zapošljavanja vrhunskih sportaša u vojsci i policiji jer to je jedan dobar način da se sportaša iz nekomercijalnog sporta zadrži u sportu i nakon što završi fakultet. A uz takve uvjete onda i sportske karijere mogu potrajati do 34, 35 godina.

I dok je Tomislav Marijanović bio prvi hrvatski džudaš koji je nastupio na Olimpijskim igrama (otkako je Hrvatska samostalna), Ivana Maranić mogla bi biti prva zagrebačka džudašica koja se izborila za olimpijski nastup.

- Iako je ovo bila za mene dobra sezona, još je dugi put do Rija. Nadam se da će sljedeće godina biti još bolja i da ću osvojiti europsku medalju i da neću završiti na sedmom mjestu kao na prošlom prvenstvu - kazala je Ivana.

Zlatko Kumrić prvi je hrvatski džudaš koji je osvojio medalju (srebro) na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (do 23 godine). Zlatko je u tome uspio nakon velikih zdravstvenih problema i sada se nada da će krenuti stopama svog trenera Tomislava Marijanovića.

- Znao sam da ću se vratiti jer sam imao veliku podršku i snažnu motivaciju. Ono što je bilo najgore jest da sam jedan dan bio na pripremama za Svjetsko prvenstvo, a sutradan u bolnici ne znajući hoću li se moći vratiti normalnom životu ili ću ostati invalid. No, ja sam svu problematiku mog slučaja shvatio tek kasnije i mojoj je majci bilo puno teže jer je bila na tabletama razmišljajući "što će mi biti sa sinom". Srećom, vratio se i postao prvi koji je osvojio medalju na U23, a nadam se da mogu biti i prvi Hrvat koji je osvojio olimpijsku medalju.

Za olimpijsku medalju, nekako smo u to uvjereni, jednog će dana kandidirati i Barbara Matić koja će 3. prosinca proslaviti tek 20. rođendan. I sa tako malo godina ona je najuspješnija hrvatska natjecateljica ikad.

- Treniram već 14 godina i da bih sve ovo postigla morala sam jako teško raditi.

Marljiva je Barbara i izvan tatamija, redovna je studentica druge godine elektrotehnike, baš kao i njena jednako talentirana godinu dana mlađa sestra Brigita, studentica prve godine strojarstva.

>>Barbara Matić obranila naslov svjetske prvakinje

Komentara 1

SA
samoborka
19:42 28.11.2014.

kaj se ne pise "judo" drugovi i drugarice iz Vecernjeg?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije