Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jastreb Open

Evo kako su Korejci prikazali te­kvon­do turnir iz Zagreba

Jastreb Open
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/11
30.11.2015.
u 22:00

Dom sportova postao je premalen za Jastreb Open - Korejci su bili oduševljeni turnirom u čast velikog majstora Lee Kwang Baea na kojem je predsjednica Kolinda Grabar­Kitarović primila crni pojas 9. DAN.

Prošlo je 21 sat navečer, posljednji meč dana. Posljednja od nekoliko stotina borbi koje su na osam borilišta počele još iza devet sati ujutro na 17. Jastrebovu kupu u 'dvojci' Doma sportova, na kojem se okupilo više do 1000 natjecatelja iz 78 klubova iz osam zemalja. Da bi se sve borbe mogle održati, tatamiji za najmlađe te­kvon­doaše bili su postavljeni i u pokrajnjoj manjoj dvorani, 'trojci'.

I u tom zadnjem meču uzbudljivog, fantastičnog Jastrebova dana – šok. U finalu najteže seniorske kategorije, najbolji hrvatski teškaš Vedran Golec borio se s talijanskim borcem kubanskog podrijetla Jesusom Dayanom Curbelom. Pravi sudar divova, dvometraš Golec protiv isto tako visokog i snažnog talijanskog Kubanca. U trećoj rundi, kad već umor muti koncentraciju, Golec je munjevitim zadnjim kružnim udarcem u punom naletu pogodio Curbela u bradu. Strahovit udarac je odjeknuo dvoranom, a gledatelji su zanijemili. Golemi Kubanac se kao pokošen srušio na tlo. Liječnici su se ustrčali, Curbelo je ostao ležati, osvježavali su ga, osvijestili i na svu sreću, prošao je bez težih ozljeda čeljusti. Nokaut kakav se rijetko može vidjeti na najvećim svjetskim natjecanjima, efektan ali istodobno i upozoravajući koliko je te­kvon­do zahtjevan sport koji ne dopušta opuštanje. Kao brza vožnja motorom – sekunda nepažnje može biti kobna s vrlo ozbiljnim posljedicama.

Vedran Golec, inače viceprvak Europe i brončani s Europskih igara u Bakuu ove godine, potvrdio je da uz novog trenera, bivšeg izbornika Honga, podiže formu i da ima ozbiljne ambicije na europskim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju 2016.

 

Nije Golec bio jedini s najvišim odličjima s najvećih natjecanja, bilo je tu nositelja europskih i svjetskih medalja s natjecanja mlađih kategorija, što je Jastrebovu kupu potvrdilo status najboljeg turnira takve vrste u ovom dijelu Europe. Pogotovo kad se tome doda odlična organizacija i što se turnir ove godine odvijao u čast 70 godina života i 40 godina djelovanja velikog majstora Lee Kwang Baea, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar­ Kitarović koja je na svečanom otvaranju primila najviše priznanje, crni pojas 9. DAN Svjetske te­kvon­do federacije.

S Grand Masterom Leejom inače, pristigli su brojni drugi korejski uglednici, kao veleposlanik Hyung­ Won Suh, te moćni poslovni ljudi koji su pokazali spremnost za ozbiljna ulaganja u te­kvon­do u Hrvatskoj. Prikupljena su i korisna sredstva za Kuću ljubavi Savica­ Šanci koja skrbi o napuštenoj novorođenčani i djeci do treće godine starosti.

Sljedeće godine, da bi mogli primiti još više natjecatelja, pogotovo najkvalitetnijih seniora, razmišljamo da ga organiziramo Areni ili ćemo ga morati rasporediti u dva dana u Domu sportova, kaže glavna organizatorica Jastrebova kupa, Tamara Pradegan.

Članovi TKD Jastreba kao najbrojniji osvojili su ekipno prvo mjesto, drugi je bio Fox iz Bjelovara, treća Dubrava, četvrti Sušak Rijeka, peti Medvedgrad...

Za Jastreb prva mjesta su osvojili:

Mlađi kadeti ­36
IVAN DRAŽENOVIĆ

Mlađi kadeti ­39
ADNAN ALAGIĆ

Mlađe kadetkinje ­47
NIKOLINA MESIĆ

Kadeti A ­53
LOVRO MILOŠ

Kadeti A ­61
MATEO ZORKO

Kadeti A ­65
DON MAJERIĆ

Kadetkinje A ­41
IVONA STRAŠĆEK

Kadetkinje A +59
DARIJA ZELJKO

Juniori ­68
KREŠIMIR ĆOSIĆ

Juniori ­78
NIKO POPOVIĆ

Juniorke ­46
PAOLA STRAŠĆEK

Seniori ­80
LUKA HORVAT

Seniori +80
VEDRAN GOLEC

Seniorke ­67
NIVES KERNER

NAJBOLJI PO KATEGORIJAMA

Mlađi kadeti
JAN FLEGAR Bistra

Mlađe kadetkinje
HELENA DUJMIĆ Ogulin

Kadeti A
ADAM JUROS Koryo TKD Slavia UPJS Kosice

Kadetkinje A
LETIZIA POGGIO Centro Taekwondo Alessandria

Kadeti B
IVAN POLIĆ Dubrava

Kadetkinje B
KLARA POLIĆ SUŠAK

Juniori
LOVRO MAVRLJA Fox

Juniorke
SARA GELENČER Fox

Seniori
VEDRAN GOLEC Jastreb

Seniorke
NIVES KERNER Jastreb

>>Predsjednica dobila crni pojas u te-kvon-dou, sad je iznad Chucka Norrisa!

Komentara 1

HM
host.marko
10:47 01.12.2015.

Tekvondo????kaj to po Vuku?pa za sta sam ja isao u skolu da novinar ovako pise Taekwondo...koja sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije