Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filipović pobijedio u Japanu

Cro Cop odradio svoju najbolju borbu u parteru

Mirko Filipović
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/13
26.09.2016.
u 08:33

Najbrži nokaut dana izveo je Amerikanac Bennett koji je pobijedio Brazilca Kimuru za samo sedam sekundi. I Bennett želi na Silvu

U japanskom hramu borilačkih sportova ada nije uputio ni jedan udarac u stojećem stavu, ali Mirko Filipović pobijedio je Korejca Hyun Man Myunga i tako u 43. godini započeo novo poglavlje svoje dugotrajne karijere u slobodnoj borbi. U novoj organizaciji zvanoj Rizin čiji Grand Prix također želi osvojiti, baš kao i onaj Prideov.

Korejski kikboksač je u Saitama Areni krenuo na Cro Copa kako bi ga stjerao u kut i skratio distancu na kojoj je mogao nastradati od Hrvatovih direkata i udaraca nogom u glavu ili tijelo. No, Mirko je vrlo brzo preuzeo kontrolu u tom klinču, a potom i Korejca srušio na pod, da bi mu nakon samo minute borbe zasjeo na prsa, u takozvani “mount” položaj.

Mirko sjajan u parteru

Bilo je to prvi put da vidimo da Cro Cop forsira borbu u parteru, što je bilo i logično jer je nasuprot sebi imao kikboksača. Ne da on njega nije mogao podčiniti i na nogama, no ovo je sigurno bio lakši put jer je Myung na parteru ipak nevješt.

Nakon što je protivnika ispod sebe potpuno kontrolirao i pomalo kljuckao udarcima u glavu, Mirko je u jednom trenutku prešao u postraničnu poziciju kako bi izveo zahvat gušenja koji mu je na koncu i uspio. Nakon dvije minute i 19 sekundi borbe Mirko ga je tuširao. Myung je bio prisiljen tapkati ili bi u protivnom završio u carstvu snova.

– Bila je to najbolja Mirkova izvedba u parteru koju sam vidio – ustvrdio je to bivši MMA borac Zelg Galešić, sukomentator televizijskog prijenosa na Novoj TV, prije no što će Mirko u ringu kazati ovo:

– Vi i ne znate kako sam ja sretan i kako se dobro osjećam što sam ponovo u Saitam Areni – kazao je Mirko u ringu prije no što je zahvalio članovima svojeg stožera i svojim navijačima i prije no što je poslao pozdrav u domovinu sinovima Ivanu (13) i Filipu (5).

Nakon toga, Cro Cop je zadržao mikrofon u ruci i izazvao pravu “pomutnju” u ringu. Izveo je nešto što baš i nije uobičajeno. Amerikanci bi rekli da je “ukrao šou” jer je krenuo sam dogovarati sljedeći meč.

– Čuo sam da se Vanderlei Silva želi boriti sa mnom 29. prosinca pa ga sada zovem da uđe u ring i da to javno kaže ako to doista želi.

I Silva je doista ušao u ring i zavrijedio ovacije, nakon čega je Cro Cop u borilište pozvao i Rizinova “matchmakera” Nobuhika Takadu, na što ovaj očito nije računao.

– Zašto ste me zvali, gospodine Mirko? – pitao je Takada.

– Da učinite moj i Silvin meč i službenim. Uvjeren sam da bi to bila sjajna borba. Ja poštujem Silvu i, ako me netko treba pobijediti u četvrtfinalu, onda je bolje da to bude istinska legenda poput njega. Ako trebam nekoga pobijediti, a za to ću se jako dobro spremiti, neka također to bude on – kazao je Mirko, nakon čega se Takada konzultirao s vlasnikom Rizina Nobuyukijem Sakakibarom.

Premda je i Silva rekao da se želi boriti samo s najboljima, a da je Mirko ove večeri bio najbolji, čelnici Rizina to nisu uzeli zdravo za gotovo jer se time remeti sustav natjecanja. Jer kostur ždrijeba kaže da bi se Cro Cop u četvrtfinalu trebao namjeriti na bivšeg sumo borca, divovskog Estonca Kaida Hoovelsona (199 cm, 165 kg). A taj borac, zvan Baruto, pobijedio je na bodove Kazuyukija Fujitu.

No, Cro Cop je i dalje bio ustrajan, a pratio ga je i Silva pa je na kraju Sakakibara pitao publiku žele li oni doista, a kada su se fanovi oglasili glasnim odobravanjem, rizinovcima nije preostalo ništa drugo nego poslušati glas javnosti.

– Ovo je bilo bizarno, ali i briljantno izvedeno – napisao je tviteraš pod imenom CombatDockett.

Izvjesno je da je želja dvojice legendarnih boraca da se sučele već u četvrtfinalu poremetila planove organizatorima koji su sanjarili o njihovo borbi u finalu. Bio bi to njihov treći okršaj. Jednom su remizirali (2002.), a jednom je pobijedio Cro Cop, i to u polufinalu Prideova Grand Prixa (2006.) kada je hrvatski borac Brazilca nokautirao high-kickom.

Zbilo se to u istoj dvorani pa Silva sada za taj poraz želi uzvratiti, a Cro Cop pak vjeruje da je i dalje bolji borac od njih dvojice pa bi se Brazilčeva noćna mora mogla produbiti. Uostalom, Silva ima još jednog borca koji se želi boriti s njim, a to je Amerikanac Charless Bennett, koji je izveo najbrži nokaut večeri i za samo sedam sekundi nokautirao Brazilca Kimuru. Nakon toga, Bennett je izveo neviđen šou u ringu, kreveljio se, valjao, suludo smijao pa mu nadimak “Crazy Horse” doista pristaje.

Nesnošljivost između njih dvojice traje još od 2005. godine kada je Bennett uletio u Silvinu svlačionicu i tamo, navodno, nokautirao Brazilca. No, video zapis iz te svlačionice prikazuje samo to kako se Bennett bacio na Silvina štićenika Marcela koji ga je uspavao gušenjem.

Final Four za Staru godinu

Cro Copu je ovo bila 55. borba u Japanu, a 22. u Saitama Areni u kojoj je, zahvaljujući brižnim organizatorima, dobio svlačionicu koja mu je godinama bila “dnevni boravak” za sve te mečeve.

– Biti u hramu slobodne borbe, ali i u mojoj staroj svlačionici, bio je neprocjenjivo dobar osjećaj. Hvala organizatorima što su mi priuštili mogućnost da se zagrijavam u svlačionici u kojoj sam to u prošlosti toliko puta činio.

Po svemu sudeći, činit će to Mirko barem još jednom, i to 29. prosinca protiv Silve kada su na rasporedu četvrtfinalne borbe Rizinova Grand Prixa. Final Four je pak predviđen za Staru godinu.

Komentara 2

KA
kajbum
12:07 26.09.2016.

Eto mirko bolje ti ide bez bureka

QQ
qqq
11:01 26.09.2016.

Mirko ima dupla leđa, brutala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije