Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

Kako preživjeti blagdane s rođacima koje ne podnosite

Čaše šampanjca
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
22.12.2013.
u 17:26

Eventualna bi svađa mogla upropastiti blagdane za cijelu obitelj. Pomažemo vam da izbjegnete neugodne situacije

Blagdani često prolaze u znaku obitelji i prilika su da se družite s voljenima koje inače rijetko viđate. Međutim, što ako s nekim članovima obitelji niste u dobrim odnosima, ili ih čak uopće ne podnosite? Eventualna bi svađa mogla upropastiti blagdane za cijelu obitelj, a ne samo za vas. Kako se postaviti u takvim situacijama? Klinički psiholog i hipnoterapeut mr. spec. Neli Abramić Čehić preporučuje da se postavite što je moguće neutralnije, posebice ako su na blagdanskom slavlju prisutni i ostali članovi uže i šire obitelji.

- To možete postići tako da se prije samog slavlja pokušate što je moguće više opustiti, razmišljati pozitivno i usmjeriti svoju pažnju na ono što vas čini zadovoljnima. U vrijeme slavlja pokušajte provoditi više vremena u blizini onih članova obitelji s kojima se bolje slažete, u čijem se društvu osjećate ugodno i opušteno, i općenito pokušajte zaboraviti na probleme i nesuglasice - objašnjava Neli Abramić Čehić.

Vrijeme blagdana nije najbolje vrijeme za rješavanje međusobnih nesuglasica, a u svakom je slučaju preporučljivo da ostale članove obitelji ne uključujete u rješavanje problema s rođacima, jer ih oni možda doživljavaju na sasvim drugačiji način. Stoga je najbolje probleme rješavati "jedan na jedan".

- Ako nemate izbora i ne možete izbjeći zajednička blagdanska slavlja koja uključuju i rođake s kojima niste u dobrim odnosima, tada bi bilo dobro da u razgovorima zadržite neutralne teme, izbjegavajte se upuštati u neugodne teme i rasprave, a ako vidite ili osjetite da razgovor kreće u tom smjeru, pokušajte se udaljiti, ili nenametljivo promijeniti temu razgovora čim vam se za to ukaže prilika. Izreka kaže da možemo odabrati prijatelje, ali ne i svoju obitelj, stoga, budući da svoje rođake ne možete promijeniti, pokušajte usmjeriti svoju pažnju na njihove pozitivne kvalitete i prihvatiti ih onakvima kakvi oni jesu - zaključuje Neli Abramić Čehić.

>> Najčešći razlozi svađa za blagdane i kako ih izbjeći

Komentara 3

LA
Lavica7
20:42 22.12.2013.

Jednostavno. Ne glumis licemjera i sjedis doma.

KO
Kora
17:42 22.12.2013.

I susprezanje od mogućeg incidenta, samokontrola - iscrpljuje. Teško je naći znanstveno rješenje za ovaj problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije