Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlučite se za najbolje

Božićno drvce – izabrati umjetno ili prirodno?

bor,umjetni bor,jelka,božićno drvce
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/4
22.12.2014.
u 07:34

Dok je nekim ljudima miris prirodnog bora nezamjenjiv, drugi se užasavaju svakodnevnog čišćenja otpalih iglica i grana. Odvagnite što vam je prihvatiljivije, povoljnije i – ljepše!

Mnogi će božićno drvce kupiti tek na Badnjak kao što i običaji nalažu, no postoje i oni koji zbog djece ili uživanja u ugođaju vole požuriti i neizostavni blagdanski ukras centrirati u dnevni boravak te ukrasiti nešto ranije.

Uoči kupovine većina se pita je li bolje nastaviti s tradicijom i kupiti pravi ili pak izabrati umjetni bor?! Razloga za i protiv obje opcije je mnogo, a sve ovisi o osobnim preferencijama. Dok je nekim ljudima miris prirodnog bora nezamjenjiv, drugi se užasavaju svakodnevnog čišćenja otpalih iglica i grana. Stoga smo odvagnuli osnovne karakteristike svake vrste kako bismo olakšali i odluku i kupnju.

Prirodni bor

U Hrvatskoj se obično kupuju razne vrste borova, jela i smreka. Cijena im varira ovisno o vrsti, veličini te gustoći i čvrstoći grana i iglica. Većina stabala košta od 40 do 400-tinjak kuna, a za neke bolje i ekskluzivnije primjerke treba izdvojiti i do nekoliko tisuća kuna. Prirodna božićna drvca su biorazgradiva i jednom kad ispune svoju svrhu, neće ugroziti okoliš čak i ako se umjesto sadnje u vrtu bace na smetlište. Većina ih dolazi iz planskog uzgoja što ih čini idealnim kandidatima za one koji brinu o ekologiji. Njihov izbor zasigurno će biti organski uzgojeni borovi bez korištenja pesticida.  

NAŠA PREPORUKA: Osim što im iglice rjeđe opadaju i traže manje vode, zbog svoje gustoće i piramidalne konstrukcije jele su najpoželjniji izbor. Za one koji streme ekskluzivnost, savršen izbor je srebrena smreka čije iglice plavičaste boje neće ostaviti ravnodušnim niti jednog posjetitelja.

Umjetni bor

Dežurni higijeničari, čistunci i oni alergični na prirodne borove odabrat će plastično božićno drvce i time se riješiti nepotrebne muke čišćenja. No jesu li zbog toga opravdano navukli bijes ekologa? Ne nužno jer jednom kupljen umjetni bor može služiti cijelo desetljeće, čak i dulje. Dok su ih naše mame zaobilazile u širokom luku, proizvodnja plastičnih primjeraka danas je toliko usavršena da mnogi fasciniraju gustoćom i savitljivošću iglica. Na tržištu ih se može naći u raznim bojama i oblicima koji imitiraju prirodne primjerke. Za većinu se treba izdvojiti gotovo jednaka količina novca kao i za prirodni što u stvari znači – ušteda. Naravno, ako ga nakon uporabe pospremite na tavan ili u garažu i ponovo upotrijebite sljedećih blagdana.

NAŠA PREPORUKA: Ako se odlučite za umjetni bor, najmudrije je odabrati onaj srednje veličine koji će se lako uklopiti u svaki prostor. Uz par kapi eteričnog ulja bora nećete niti ''osjetiti'' da nije prirodan primjerak.

>>Napravite sami prekrasne božićne ukrase

>>Čime sve možete ukrasiti bor? Evo nekoliko ideja

>>Bor kupljen na Badnjak najbolje je rješenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije