Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vegan koncept bar Bruno's

Bogati blagdanski stol uz sirove delicije? Zašto ne!

06.10.2014., Zagreb -  Bruno's, trgovina i restoran s veganskim proizvodima.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELLo
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/7
16.12.2014.
u 09:15

Bez pečenja i kuhanja nastaju: juhe, namazi, kolači, krekeri...

Ulazimo u blagdansko vrijeme kada naše domove, više nego u ikoje drugo doba godine, ispunjavaju mirisi raznih jela. Mijesi se, kuha, peče... No, zašto ustaljenu blagdansku tradiciju malo ne zaskočiti nečim novim i zdravim? Recimo, sirovim specijalitetima. Naravno, i sirovim slasticama. Jer, odnedavno sve više poklonika dobiva upravo prehrana temeljena na sirovim namirnicama. I slušajući koliko u njoj uživaju sirovojelci, bio bi možda i grijeh propustiti takvo iskustvo.

Tamnozeleni čips

Mnogi ga ionako već ne propuštaju pa i ne iznenađuje što u zagrebačkom vegan koncept baru i trgovini Bruno's mnogi sa zanimanjem iskušavaju veganska sirova jela poput sirovih juha od brokule, rajčice ili mrkve, sirovog namaza od slanutka ili sirovih sirnih namaza, sirovih krekera od mrkve ili luka, sirovih sezamovih pločica, sirovih pralina od rogača, sirovih štrudla od jabuke, marelice ili višnje, sirovih čokoladnih kocki, sirovih torti od limete, šumskog voća ili čokolade, sirovih energetskih kuglica, sirovih hladno prešanih sokova i smoothieja od sezonskog voća i povrća (s bademovim ili kokosovim mlijekom)... No, u obilju novih okusa dva proizvoda posebno su zanimljiva – sirovi čips od koprive i sirovi falafel.

– Falafel je izvorno indijski specijalitet od slanutka i puno začina koji se prži u ulju, no mi smo napravili sirovu zdravu varijantu od orašida, sušene rajčice, maslinova ulja i svježih začina. Ipak, pravi je hit sirovi čips od koprive koji je originalno naš proizvod, kao što je to i sirova zdrava bakina štrudla od sezonskog voća: jabuke, marelice ili višnje – otkriva nam voditeljica trgovine Darija Barić, dok voditeljica kuhinje Elena Valis objašnjava odakle ideja o neobičnom tamnozelenom sirovom čipsu od koprive.

– Kako ljudi puno jedu čips, htjeli smo im ponuditi nešto slično, ali zdravo. Znamo da je kopriva kraljica ljekovitog bilja pa smo od nje osmislili zdravu sirovu grickalicu koju dobijemo tako da koprivu najprije osušimo i sameljemo, a ostalo, sastojci i postupak, naša su mala tajna. I čips od koprive apsolutni nam je hit – kaže maštovita Elena otkrivajući da sirove energetske kuglice izrađuju od orašida, chia sjemenki, goji bobica, agavina sirupa, datulja i kakaa. Na upit zašto je zdravo jesti sirovu hranu, Darija, inače i fitoterapeutkinja, objašnjava:

– Posebnost sirove hrane i njena dodatna zdrava dimenzija jest to što se ona termički ne obrađuje pa zadržava sva svoja svojstva i nutrijente. Stoga je sirova hrana lako probavljiva i puna nutritivnih vrijednosti, a podržava i alkalizaciju našeg tijela, što je iznimno zdravo. Jer, čim je organizam u kiselom stanju, dolazi do upalnih procesa, samim tim i do bolesti. A kako je sirova hrana bogata vlaknima i dobrim masnoćama, ona potiče metabolizam i hrani cjelokupni organizam mineralima i vitaminima. Kuhana hrana dulje se zadržava u želucu i crijevima, dulje probavlja, dok je sirova hrana lako probavljiva pa tijelo lakše apsorbira hranjive tvari. Zato se nakon sirovog obroka ne osjećamo "teško" i umorno, već lagano, svježe i vitalno. Kod upotrebe sirove hrane promjene se jako brzo vide. Čovjek postaje vitalniji, ima više energije, a koža je ljepša i svježija – navodi Darija prednosti sirove prehrane napominjući da se na sirovi način pripremljena hrana (npr. juha) može zagrijati do 40 Celzijevih stupnjeva jer i tada zadržava sva svoja svojstva.

Klorofil kao naša krv

Pritom preporučuje da bi bilo dobro jednom dnevno u prehranu uvesti zeleni sok od povrća zato što je bogat klorofilom koji se u samo jednoj molekuli razlikuje od naših krvnih stanica, što je, kaže, odlična hranidbena njega i snažna alkalizacija našeg organizma.

– Optimalan i zdrav prehrambeni omjer koji se preporučuje bio bi – 70% sirove i 30% kuhane hrane. A ljeti, u proljeće i jesen lako je hraniti se na sirovom principu zbog bogate ponude prirodnih, domaćih proizvoda. Zimi pak tijelo prirodno traži nešto toplo pa u prehranu možemo uvrstiti neki topli kuhani obrok ili pak onaj sirovi izbalansirati začinima koji potiču probavnu vatru i cirkulaciju, čime griju tijelo – uputila nas je Darija.

>> Stručnjaci upozoravaju: Ove dijete mogu biti vrlo opasne!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije