Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari običaji

Kako se u Dalmaciji Božić slavio nekada

split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
29.12.2016.
u 14:15

Sve što ostane od večere na Badnjak, koji su nazivali i Vilija Božja, ostavilo bi se preko noći na stolu, a košara pod stolom

Skromnost – u jednoj se riječi može opisati dalmatinski Božić nekada. U dane blagdana gledalo se da se za stolom barem nađe “bokun vina”. No zato su običaji koji su se vezivali uz blagdane prilično bogati, a u mnogim su se mjestima održali do danas.

Pripreme za Božić počele bi već na Sve svete, blagdan koji se nazivao malim ili prvim Božićem, te “prvom nogom” Božića. Na blagdan svetoga Klementa, koji pada 23. studenoga, skupljala su se drva za blagdane i birala ovca od koje će se prirediti božićna pečenka. Obilno su je hranili i nazivali “pečilo”. Na Badnjak se postilo, muškarci bi obično pripremali drva i živinu za pečenje, kupovali po Splitu, Kaštelima, Omišu i Sinju posljednje namirnice, dok bi žene kuhale, pripremale kolače i čistile kuću. Glavna spiza za Badnjak bila je jegulja, dok se u Kaštelima jeo zeleni ili bijeli kupus sa suvicama i suhim šljivama, a za ručak i večeru zasladili bi se fritulama. Za Božić bi se svaka obitelj potrudila da se na jelovniku nađe sve najbolje. Najčešće bi se pekla purica koja se hranila kukuruznom kašom sa zrnima oraha, što joj je davalo specifičnu aromu. U sinjskom kraju pripremali su se arambašići, a Sinjani i Kaštelani pravili su i orahnjaču, medenjake, torte od oraha i čokolade. Na Visu su domaćini obavezno nudili okrugli kolač od suhih smokava i zrnaca koromača – hib, dok su Splićani uživali u mandulatu.

Cijela obitelj okupljala bi se oko badnjaka, kako su nazivali panj, najčešće od maslinova drva. Uz njega se molilo, polijevalo bi ga se uljem, vinom, posipali žitom. Panj badnjak stavljao se na ognjište uoči badnjačke večere i morao je tinjati najmanje do trećeg dana nakon Božića. U Gdinju na Hvaru muškarac je postavljao tri maslinova badnjaka: jedan su zvali “otac”, a druga dva “sini”. Kad bi nagorio, prekrižili bi ga polijevajući ga vinom uz riječi: “Koliko ja tebi kapi, toliko ti meni bačava!” Panj badnjak palili su i u Istri, a uz to su se vezivala različita predviđanja kakva će biti “litina”. Njegov bi se pepeo tijekom godine upotrebljavao za posipanje kupusa protiv gusjenica, kao lijek za ljude i sredstvo protiv tuče. Tijekom večere domaćin bi posuo malo od svakoga jela i prolio malo vina po panju kako bi iduća godina bila rodna i puna obilja. Ispod stola na kojem se večeralo stavljalo bi se sijeno i slama.

Sve što ostane od večere na Badnjak, koji su nazivali i Vilija Božja, ostavilo bi se preko noći na stolu, a košara pod stolom. Ujutro, na Božić, blagu bi se dalo da najprije pojede to sijeno iz košare ispod blagdanskog stola. Životinje bi se posvećivale u sumrak na Badnjak i u Lici, na način da bi dvoje djece stajalo sa svijećama na ulazu štalu i sve blago puštalo da izađe van i vrati se unutra. Za Božić Ličani ne idu nikamo iz kuće. Čestitari u posjete dolaze tek na blagdan sv. Stjepana i sv. Ivana, odnosno 26. i 27. prosinca. Uz ta dva dana vezuje se pojam “polaznik”, koji može biti dobar ili loš. “Polaznik” je obično prva muška osoba koja uđe u kuću nakon Božića. No tko je dobar, a tko loš, odlučivale su, tko drugi nego – bake. Ako je netko bio dobar, sve su ga bake zvale da uđe u kuću i darivale. Treći dan nakon Božića bio bi namijenjen tzv. mladencima. Bili su to neženjeni momci koji su se skupljali u grupe i pohodili po kućama neudanih djevojaka. Tamo su pjevali i feštali, a darivalo ih se kolačima. Ako je netko bio i te sreće, oženio bi se iduće godine.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nula
nula
14:32 29.12.2016.

Petra, po fotki si ti premlada da bi znala da li je ovo sto pises istina. Na primjer, u SFRJ, Bozic je bio dan kao i svi ostali, morali smo raditi.

AN
anticenzura
17:56 29.12.2016.

Kad nekada? U bivsoj Yugi ja ne pamtim tu skromnost. Slavili smo Bozic na sva zvona, kao i Novu Godinu. Bilo je svega, daleko vise nego danas, posebno kod nas u Dalmaciji, mi smo uvijek bili kao Zapad, posto su turisti prebivali kod nas tijekom citave godine. Mi dica smo isli u disko do zore, a diskaci bili moderniji nego danas, sve ljudi sto su vani radili otvorili, sve privatni diskaci i kafici. Meni je Yuga bila kao zmaj, kakva skromnost. To mozda po selima, a u gradu je bilo sve super moderno!!

AL
alexije
00:27 30.12.2016.

Tripel, u sfrj je mogao radit coek sta je htio ako nije bio materialist

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije