Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENO DOKAZANO

Božićno zurenje u Facebook može ljude učiniti jadnima

Facebook
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
24.12.2016.
u 11:30

Aktivan angažman i povezivanje s ljudima na društvenim mrežama puno je pozitivnije iskustvo od pasivnog promatranja tuđih života

Previše pregledavanja Facebooka za Božić, kada sve obitelji izgledaju savršeno sretno na blagdanskim fotografijama, učinit će ljude češće jadnima nego ispunjenima, pogotovo ako samo pasivno prate priče drugih, pokazala je studija provedena u Danskoj.

Studija sa sveučilišta u Kopenhagenu sugerira da bi prekomjerno pregledavanje društvenih mreža moglo kod ljudi stvoriti osjećaj zavisti.

Posebno se upozorava na negativni utjecaj pasivnog praćenja društvenih mreža, kada se ne sudjeluje u komunikaciji.

Studija provedena na više od 1000 sudionika, uglavnom žena, kaže da "redovito pregledavanje društvenih mreža poput Facebooka može negativno utjecati na vašu emocionalnu dobrobit i na zadovoljstvo vašim životom".

Stručnjaci upozoravaju na zavist i "pogoršanje raspoloženja" kada se previše prate priče drugih na društvenim mrežama, jer one potiču "nerealno društveno uspoređivanje".

Aktivan angažman i povezivanje s ljudima na društvenim mrežama puno je pozitivnije iskustvo, sugerira studija objavljena u časopisu  Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking.

To je puno bolja opcija od pasivnog praćenja tuđih ispunjenih života. Može se zauzeti i radikalniji pristup i apstinirati od društvenih mreža neko vrijeme.

Ako možete izdržati iskušenje da ne bacite pogled na one koji nepodnošljivo samozadovoljno na 'fejs' stavljaju slike skijaških destinacija...

>> Hit na Facebooku: Pjevali u zagrebačkom tramvaju, pohvale stižu i iz Engleske, Njemačke...

Komentara 2

EK
ekstralik
11:42 24.12.2016.

sam fejs je jadan

DU
Deleted user
16:21 24.12.2016.

dođem ovdje s fejsa i pročitam ovaj bzv članak... ma, odoh nazad na fejs! LOOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije