Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUŠTAT ĆE SE KOD FONTANA

Božićno svjetlo želja šalje u nebo 5000 lampiona

22.12.2014., Zagreb - Na trznici dolac odrzan je peti performans Kapulica - zelje je lakse ispuniti uz Vip!. Performans je pokrenuo akademski slikar i graficar Kresimir Tadija Kapulica sa zeljom da pustajuci lampione u nebo potakne sugradjane da vjeruju u
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
10.12.2016.
u 11:08

Projekt koji je osmilsila udruga za pomoć osobama s invaliditetom neće samo uljepšati vizure grada već ima i humanitarnu dimenziju

Samo nekoliko sati. Toliko je bilo potrebno da djevojke i mladići iz udruge “Mogu sve” shvate da će projekt kojeg su se “uhvatili” biti velik. Članovi udruge za pomoć osobama s invaliditetom željeli su u Zagreb u predbožićno vrijeme vratiti puštanje lampiona. I odlučili u sklopu Adventa u Zagrebu organizirati “Božićno svjetlo želja”, događaj koji je na Facebooku izazvao veliko zanimanje. Oko 16.000 osoba potvrdilo je da je zainteresirano za dolazak.

– No realno očekujemo oko 10.000 ljudi – kažu Anja Mihaljević i Nives Krist, zadužene za organizaciju “Božićnog svjetla želja”.

Prvotna je ideja bila puštati lampione ispred HNK, no kako je zainteresiranost rasla, odlučile su manifestaciju premjestiti na Sveučilišnu livadu, između fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Dosad je slično događanje organizirao umjetnik Krešimir Tadija Kapulica, a lampioni su se puštali ispred Džamije te s Dolca, i to posljednji put 2014. Razočarano je bilo na tisuće Zagrepčana kada su vidjeli da ih više nema.

– Kad smo započeli organizaciju, mnogi su mislili da je to nastavak priče, no ovo je zapravo novi početak – ističu djevojke.

Lampioni se puštaju 17. prosinca u 20 sati, a preuzimat će se od 18 do 19.50 sati. Bit će i poseban program koji će voditi Mario Valentić.

– Pripremili smo 5000 lampiona, koji će dijeliti na četiri štanda oko fontana – kažu članice udruge “Mogu sve”, koje su za manifestaciju morale dobiti i odobrenje kontrole zračne plovidbe te osigurati zaštitare, vatrogasce, policiju...

Kod preuzimanja lampiona primat će se i donacije, a prikupljen novac ići će za potrebe udruge, kao i za Hrvatsku udrugu za bolesti štitnjače. Jer cilj projekta, napominju, nije samo uljepšati vizuru grada nego i osvijestiti javnost o inkluziji osoba s invaliditetom u društvo te sve većem broju oboljelih od bolesti štitnjače.

– “Mogu sve” nije tipična udruga za osobe s invaliditetom. U njoj ima i zdravih, a poanta je međusobno druženje i socijalizacija – kaže Anja Mihaljević, i sama osoba s invaliditetom te predsjednica udruge koja je nastala iz studentskog projekta prije nekoliko godina.

– Trebali smo osmisliti projekt na kolegiju “Odnosi s javnošću i novi mediji” kod profesora Domagoja Bebića na Fakultetu političkih znanosti. Počeli smo pisati priče o osobama s invaliditetom, ali je ideja bila i savjetovanje roditelja, djece te mladih – objašnjava Anja.

Sutra u podne na platou Gradec organiziraju i blagdansko druženje na kojem će se prodavati šalice Adventa u Klovićevim dvorima, a sav prihod galerija će donirati udruzi.

>> Neobične delicije osvajaju na Adventu u Klovićevim dvorima

Komentara 1

TO
tonkica
10:00 12.12.2016.

Pa sto nisu zabranili nakon sto su zamalo zapalili katedralu? Lijepo je vidjeti, ali ti lampioni negdje moraju pasti i tamo gdje padnu postaju smece. Ne nzam da li su osigurali i ciscenje toga smeca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije