Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Božić u Bjelovaru - manifestacija dobrog blagdanskog ugođaja

Božić u Bjelovaru
Foto: PR FOTO
1/12
PR
Autor
PR članak
13.12.2016.
u 08:15

Središte Bjelovara, s glazbenim paviljonom kao mjestom glavnih događanja, pretvoreno je u pravu kulturno-zabavnu scenu uz nezaobilaznu tradicionalnu gastronomsku ponudu. Manifestacija Božić u Bjelovaru koncipirana je za sve naraštaje, s posebnim osvrtom na dječji program koji je, uz zabavni, i obrazovnog karaktera

Svečanim paljenjem božićnih lampica u petak, 9. prosinca 2016., središte Bjelovara obasjalo je blagdansko ozračje. Označilo je to i početak nove manifestacije pod nazivom Božić u Bjelovaru u organizaciji Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, a pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara. Bjelovarskim parkom u kočiji je vozio Djed Mraz koji je i darivao djecu sa slatkišima, božićni pjevači pjevali su tradicionalne božićne pjesme, spravljale su se gastronomske delicije, nudili se domaći proizvodi i rukotvorine. Elegancija, tradicija, veselje… Dodatan dašak veselju pridonio je i koncert poznate pjevačice Ivane Kindl. Tako je to izgledalo u Bjelovaru prvoga dana manifestacije koja će se odvijati dvadeset i četiri dana, sve do 1. siječnja 2017.

"Sama manifestacija je jedan zaokret od prijašnjeg događanja u doba adventa i koncipirana je u nešto kraćem razdoblju s puno više događanja za sve naraštaje. Svaki dan će se nešto događati, svaki dan očekujemo da naš sajam posjete i mali i veliki, zapjevaju uz mnoge izvođače koje dovodimo, zaplešu, okrijepe se, ponešto i nauče i, u konačnici, dobro se zabave. Ono što je važno istaknuti je da imamo puno gostovanja kvalitetnih i obrazovanih glazbenika koji će upotpuniti domaće snage i uljepšati nam blagdanske dane" - ističe Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar.

Na glazbenom, kamenom paviljonu, inače jedinstvenom u Europi, održat će se čak dvadeset i jedan koncert bjelovarskih, ali i bendova renomiranih, akademski obrazovanih glazbenika iz drugih gradova. Uz to, u planu su dvadeset i četiri nastupa različitih kulturno-umjetničkih društava, umirovljenika, zborova, škola i vrtića, a izvođači dolaze iz Bjelovara, Velikog Trojstva, Virja, Čazme, Daruvara, Zagreba. Poseban program imat će i najmlađi.

Organiziran je zabavni park te dvadeset božićnih radionica u grijanom šatoru. Tema radionica je izrada božićnih tradicionalnih ukrasa, poput onih od papira, tijesta, komušine i drugih prirodnih materijala. Uz zabavu, važan je i obrazovan segment kojega imaju radionice koje bi trebale djecu upoznati s tradicijom bjelovarskoga kraja. U tom smislu važne su i čitaonice priča koje nastoje zainteresirati djecu za čitanje, ali i senzibilizirati ih vezano uz blagdane i običaje u kojima je obitelj najvažnija karika. Upravo radi toga, istovremeno je na manifestaciji organiziran program i za odrasle i za djecu kako bi stvorili mjesto za pravo obiteljsko okupljanje.

Obrazovnu notu u programu imaju i oni nešto stariji za što se potrudio Gradski muzej Bjelovar. Prvi puta izašao je iz svog prostora i priredio izložbu na otvorenom. Na osam panoa, razmještenih po središnjem parku, građani se mogu upoznati s tradicionalnim Božićem. U cijelu priču u središtu grada, uklopljeni su i događaji tijekom prosinca koji se odvijaju u drugim gradskim prostorima, poput nadaleko poznatog tradicionalnog Božićnog Gala Koncerta. Pridodamo li svemu tomu da su grad osvijetlili i novi božićni ukrasi, sa sigurnošću možemo ustvrditi kako će Božić u Bjelovaru obilježiti ono što je i prvotna želja organizatora – puno smijeha, veselja i druženja.

Foto: PR FOTO

Želite prijaviti greške?