Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Zoltán Áldott: U RH donosimo novac i znanje te kanimo ostati

\'06.03..2012. Zagreb - Zoltan Aldott, predsjednik Uprave INA-e i podpredsjednik izvrsnog odbora FIC-a. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL\'
Boris Sćitar/VLM/PIXSELL
12.03.2012.
u 11:00

Novi ulagači moraju znati koji ih rizici čekaju jer žele upravljati sudbinom novca koji su uložili

Početkom veljače javnosti se predstavilo novoosnovano Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Forum – FIC) koje želi poboljšati ulagačku klimu u Hrvatskoj. Izvršni odbor FIC-a čine predsjednik Trpimir Renić (CEMEX Hrvatska), potpredsjednici Mladen Fogec (Siemens) i Zoltán Áldott (MOL) te članovi Julian Ogrin (Tele2), Siniša Trbojević (Japan Tobacco International) i Ivan Kovalkovič (Philip Morris International). O ulagačkim problemima u Hrvatskoj te ciljevima FIC-a razgovarali smo sa Zoltánom Áldottom, predsjednikom uprave Ine.

Istraživanje \"na terenu\"

S kojim ste ciljem osnovali FIC i koji su prvi zadaci koje ste si zadali?

Ukratko: želimo pokrenuti Hrvatsku, želimo unaprijediti investicijsko okruženje i popraviti investicijsku klimu. Udruženje stranih ulagača koalicija je stranih tvrtki koje kroz međusobnu suradnju zajednički djeluju prema tijelima središnje i lokalne vlasti, ali i međusobno razmjenjuju svoja direktna ulagačka iskustva. Vjerovali smo da ulazak RH u EU pruža dobru priliku i željeli smo uhvatiti tu priliku jer općenito imamo dobro mišljenje o potencijalu Hrvatske. Želimo pokazati zašto je važno imati strane investitore koji mogu dovesti nove tehnologije i znanja te modernizirati poslovne procese. FIC je odredio nekoliko zadataka koje treba ispuniti do kraja ove godine. Kako želimo konkretno pomoći Vladi u stvaranju povoljnije ulagačke klime, započeli smo razgovore s hrvatskim stručnjacima. Oni će zajedno s članovima FIC-a činiti tim koji će provesti istraživanje \"na terenu\" kako bi dobili stvarni uvid o položaju stranih ulagača i utjecaju stranih ulaganja na hrvatsko gospodarstvo i društvo.

Koliko tvrtki okuplja FIC i javljaju li vam se i novi članovi?

FIC broji 11 tvrtki članova osnivača koje dijele neposredno iskustvo poslovanja u Hrvatskoj, ali taj će se broj uskoro povećati. A vidimo i mogućnost napretka u promjeni načina na koji se strani ulagači percipiraju u Hrvatskoj. Ponekad nas smatraju tvrtkama usmjerenima samo na profit, no to je pogrešan dojam. Strani ulagači, poput MOL-a ili Siemensa sa svojom 125-godišnjom tradicijom poslovanja u RH, ostvaruju izuzetan doprinos. Mi u ovu zemlju donosimo novac, znanje i iskustvo i, što je jednako važno, ostajemo ovdje na duge staze. Mi svoj profit ponovno ulažemo u Hrvatsku. Stoga želimo pokazati stvarno lice stranih ulaganja.

Kako ocjenjujete ulagačku klimu u RH? Koje su glavne prepreke na koje nailaze inozemni investitori?

Svaki investitor ima svoja iskustva. Investicijski potencijal Hrvatske je odličan, jednako kao sposobnost ljudi te geografski i geopolitički položaj, blizu je ostalim tržištima, a i infrastruktura se uvelike razvila posljednjih godina. Dakle, puno je pozitivnih elemenata, no mnogo toga još treba napraviti da se razvije pun potencijal. Čak i samo osnivanje ovog udruženja i interes koji smo doživjeli dobro pokazuje da ima puno prostora za unapređenje postojeće ulagačke klime. Sve članice – poput Cemexa, Tele2, Siemensa, zajedno s MOL-om, da spomenemo samo neke koji su pokretači hrvatskog gospodarstva premda posluju u različitim sektorima – vjeruju da se ulagačka klima može i mora mijenjati. Nedostatak koordinacije, nejasna tumačenja zakona i neefikasno provođenje propisa glavne su prepreke na putu prema ostvarenju investicija i često odbijaju ulagače puno prije negoli krenu u realizaciju. Otvoreno govoreći, previše vremena prođe od pokretanja do ostvarenja projekata. Središnja i lokalna vlast, ali i svi građani Hrvatske trebaju shvatiti da sa stranim ulagačima dolazi i svjež kapital, nova radna mjesta, nova znanja i tehnologije, što nužno vodi poboljšanju gospodarstva i bržem izlasku iz krize.

Iskustvo je neprocjenjivo

Kako privući nove investitore i olakšati im realizaciju ulaganja, ali i kako zadržati postojeće?

Najbolji način za privlačenje novih investitora nije samo poboljšanje propisa i bolja koordiniranost nego namjera da se ta poboljšanja i promjene svakodnevno provode. Drugim riječima, ulagači traže stabilnost i postojanost. Novi ulagači moraju znati koji ih rizici čekaju, koje su prednosti i nedostaci ulaganja jer ne vole velika iznenađenja. Naravno, mi želimo upravljati sudbinom novca koji smo ovdje uložili. S druge strane, iskustvo je drugi važan čimbenik u procesu donošenja odluke i svaki novi ulagač koji razmišlja o ulaganju u Hrvatsku želi znati o iskustvu koje su drugi strani investitori imali. Strani ulagači u Hrvatskoj suočavaju se s dosta prepreka, ali ako Vlada odlučno krene u provođenje mjera koje je najavila, možemo očekivati da će se uspostaviti bolji uvjeti za nove i postojeće investitore.

Je li vas već primio netko iz nove vlade i kako biste ocijenili suradnju s državnim institucijama?

Kao prvi korak, udruženje se predstavilo svim relevantnim nacionalnim i lokalnim entitetima, uključujući udruženja i Vladu. Zasad smo toplo dočekani i naš je pristup vrlo dobro primljen. Prvi su se sastanci već održali i radujemo se sudjelovanju u raspravama o svim izazovima s kojima se suočavamo. Također smo veoma zainteresirani za suradnju i kontakte s predstavnicima gradova i županija koji će se održati u bliskoj budućnosti. Pokušat ćemo održati što više sastanaka u nadolazećim mjesecima kako bi se čim prije uspostavila mreža suradnje za pokretanje konkretnih projekata.

Nova vlada naglasak stavlja na privlačenje novih investicija. Kako vam se čine planovi Vlade i postoji li nešto što mislite da nisu obuhvatili svojim mjerama?

Planovi su ambiciozni i nadam se da će se uskoro ostvariti uvjeti za njihovo pokretanje. To znači da su elementi koji mogu ubrzati ulagački ciklus već tu. Ipak, ključ je implementacija svih tih mjera i planova. Ono što je ulagačima potrebno jest održivo i predvidivo okruženje. U ovom trenutku pozdravljamo napore nove vlade da omogući zamah gospodarstvu i otvori prostor za ulaganja općenito, odnosno za dolazak stranih ulagača. Jasno je da se svi nalazimo u istom položaju, naša je sudbina zajednička. Želimo li pokrenuti Hrvatsku, moramo surađivati. Vlada to razumije i u zajedničkom je interesu da ima snage za promjenu.

Ključne riječi

Komentara 38

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:34 12.03.2012.

Boze dragi, kako se povjest ponavlja. Za gotovo sve ono sto sam se pitao citajuci povjest, u zadnjih 20-25 godina sam dobio odgovore.

CV
crna vrana
12:04 12.03.2012.

Mađar nam docira o pokretanju Hrvatske. Mađarsku su prekrasno pokrenuli, pa nam još samo njihov model treba postati uzorom. Koma !

MC
mcqueen
20:42 13.03.2012.

.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije