Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzgoj u Orehovici

Znaju iskoristiti prirodu: Morske ribe stižu iz srca Međimurja

orada
Goran Kovačić/Pixsell
13.04.2012.
u 13:00

Toplinska energija iz bioplinskoga postrojenja iskoristiva je za ribogojilište od 50 tona godišnje.

Zvuči nevjerojatno, ali na području općine Orehovica, koja obiluje slatkom vodom, mogla bi se uzgajati morska riba pa bi se na tržištu mogle pojaviti skuše, srdele ili orade iz Međimurja! Tvrtka Archea bioplin i partneri planiraju u Orehovici izgraditi bioplinska postrojenja, s mogućnošću uzgoja ribe koja živi u slanoj vodi.

– U svijetu već postoje takva postrojenja. U Njemačkoj se na jednoj farmi godišnje uzgoji 2000 tona morske ribe. Ovdje u Orehovici krenuli bismo s manjom proizvodnjom od oko 50 tona godišnje – objašnjava Zvonko Bratuša, direktor Archea bioplina, koji je s Eko-teh-projektom iz Zagreba mještanima predstavio plan gradnje bioplinskih postrojenja u Orehovici.

Posao za 40 ljudi

Najavili su zapošljavanje četrdesetak ljudi, zbrinjavanje organskog i biootpada iz kojeg bi se dobivala toplinska energija za korisnike u blizini postrojenja, proizvodnju ekognojiva i moguć uzgoj morske ribe. Pojednostavnjeno, temperatura iz bioplinskog postrojenja, koja nastaje kao nusprodukt, mogla bi se iskoristiti za ribogojilište.

– Malo je poznato da vani nema državnih subvencija ako se temperatura pušta u zrak – kaže Z. Bratuša.

Tvrtka Archea bioplin poslala je Općini pismo namjere u kojem ističe da joj treba oko 70.000 četvornih metara zemljišta. Izradit će se i studija utjecaja na okoliš, kao i svi drugi elaborati.

Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo pismo, no vijećnik Krunoslav Vuk izrazio je bojazan da bi se iz postrojenja mogli širiti neugodni mirisi. Eriku Baranašić, koja se bavi uzgojem svinja, zanimalo je može li se projekt povezati s obvezom uzgajivača domaćih životinja da poštuju tzv. nitratne direktive.

I mještani s kojima smo razgovarali čuli su za projekt, no detalje još ne znaju.

– Priča se po selu da bude tu nekakvo biopostrojenje i da budu uzgajali ribu, ali službeno nam nitko ništa nije rekao. Nek se gradi, samo da nam ne smrdi – kažu Šoparovi, koji žive uz parcelu na kojoj bi se trebalo graditi postrojenje. Ribiči koje smo zatekli uz kanal HE Čakovec kažu da riječne ribe slabo grizu.

– Možda bude s morskima bolje – smiju se.

Tehnologija i inovacije

Bratuša napominje da su se povezali s Tehnološkim i poslovno-inovacijskim centrom za marikulturu Maribic iz Stona, koji je osnovalo Sveučilište u Dubrovniku. Vodi ga dr. sc. Jura Jug Dujaković, a razvijaju nove tehnologije i procese uzgoja morskih riba i školjkaša. Tvrtka se pohvalila da s njemačkih gradom Halleom dogovara projekt preuređenja ukopanih spremnika pitke vode komunalne tvrtke u bazene za uzgoj ribe.

Komentara 3

LA
larala
20:59 13.04.2012.

ovo je bolesno i osobno nije mi jasno jel politici i gospodarstvu cilj uništiti covjeka ili nisu ni svjesni posljedica...

CR
CrniP
16:54 14.04.2012.

Onda će biti srdele i iz mađarske, češke i slovačke ?!?

Avatar razocarani
razocarani
15:32 15.04.2012.

ovo stvarno nerazumijem pored tolikog Jadranskog mora mi pravimo ovakve budalastine......misklim da se sve to moze i bolje iskoristiti nemora to biti ribogojiliste moprske ribe-------unistiti ce sve zemljiste oko ribogojilista.......mozda naprave poslije i solanu u Medjimurju.!!!????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije