Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljekare

Zbog visokih cijena otkupa, mliječnom sektoru prijeti krah

mlijeko
Arhiv VL
09.09.2011.
u 20:55

U prvih šest mjeseci 2011.uvoz mlijeka veći je 13%, sireva 12%, maslaca 28%, a vrhnja čak 60%, tvrde u Croatiastočaru

Zbog nekonkurentno visoke otkupne cijene te pada maloprodajnih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda ugroženi su razvoj i održivo poslovanje mliječno-prerađivačkog sektora od kojega živi 100.000 ljudi u RH. Otkupna cijena mlijeka posljednjih je 20 mjeseci porasla čak 36%, a u istom tom razdoblju, prema DSZ-u, cijene u trgovinama pale su 3%, priopćile su danas domaće mljekare okupljene u GIU Croatiastočar, ističući kako nagomilani problemi čine vrlo pogodno tlo i za jačanje uvoza.

U prvih šest mjeseci 2011., u odnosu na isto razdoblje 2010., uvoz konzumnih mlijeka veći je 13%, sireva 12%, maslaca 28%, a vrhnja čak 60%. Više od 70% gotovih mliječnih proizvoda uvozi se u Hrvatsku iz BiH, Slovenije, Njemačke, Srbije i Mađarske, zemalja u kojima je otkupna cijena znatno niža, napominju u Croatiastočaru. Stoga, iako se posljednjih tjedana o tome špekulira, ne smije doći do povećanja otkupnih cijena mlijeka, koje bi se potom prelile i na potrošačke cijene te uvjetovale pad domaće potrošnje s jedne i daljnje jačanje uvoza s druge strane, poručuju iz Croatiastočara.

Ukidanje PDV-a te skori ulazak RH u EU, dodaju, bit će dodatni izazov za mljekare, budući da će se suočiti i s ukidanjem carinskih zaštita te još snažnijim pritiskom cjenovno konkurentnijeg uvoznog proizvoda.

Ključne riječi

Komentara 3

RO
ropa
22:22 09.09.2011.

uvoz sve veći, a mafioze iz Croatiastočara prijete još smanjenjem cijena našim proizvođačima mlijeka...ne laje kera zbog sela... srećom pa bosanski seljaci pokrivaju naš manjak, ha, ha...no dobro, ovo je šala,a zbilja je malo drugačija: http://forum.hr/showpost.php?p=35692409&postcount=1253

DR
drug
00:41 10.09.2011.

Ponovo poticanje uvoza a seljaci uzivaju na traktorima... Bice i kod nas balvana na jesen

JO
josmalopanestalo
12:25 11.09.2011.

kaj mljekare moraju plačati mlijeko seljacima, dije luka, vrati se luka rvatska te zove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije