Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarski bum

Zbog navale investitora moramo pojačavati struju

Sveti Martin na Muri
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
12.05.2015.
u 08:13

Uspjeli su privući austrijski, švicarski, nizozemski i domaći kapital, a stižu i Slovenci

Neočekivani problem pojavio se u Svetom Martinu na Muri. Kad su se prije 15 godina crtali planovi za gospodarsku zonu, računalo se da će oko dva megavata struje biti dovoljno da zadovolji apetite investitora. No sad je ispalo da samo jedna slovenska tvrtka, koja ondje planira proizvoditi kabele, treba najmanje toliko!

Donose milijun eura

– Ma riješit ćemo i to. U dogovorima smo s HEP-om da se instalira veća snaga pa će sve tvrtke imati dovoljno struje – kaže općinski načelnik Franjo Makovec (HSLS). U zoni koja se prostire na 22 hektara zemljišta danas već radi 13 tvrtki sa 410 zaposlenih. Na tom malom području natiskao se austrijski, švicarski, nizozemski i domaći kapital. Najavljuju se i Slovenci koji govore o pet milijuna eura ulaganja u proizvodnju kabela i zapošljavanju 100 radnika. Za manje od mjesec dana trebala bi pak proraditi tvornica za proizvodnju dijelova za jahte. Brodska montaža d.o.o. već je, ističe Makovec, zaposlila prvih 30 radnika, mahom strojarskih tehničara i bravara. A upravo je radna snaga, posebno u metaloprerađivačkim strukama, jedan od aduta za privlačenje ulagača.

– Drugi je svakako povoljan položaj i blizina autoceste, a treći infrastruktura. Brzo se mogu ishoditi i potrebne dozvole, maksimalni rok je 60 dana... – nabraja jedan od najdugovječnijih načelnika u Hrvatskoj, koji odrađuje šesti mandat. U mirovini je, a načelnički posao obavlja uz naknadu.

– Najteže je bilo dovesti prvog poduzetnika, s drugim je već bilo lakše, a s desetim najlakše – kaže.

Općina nudi razne pogodnosti poput komunalnog doprinosa od 12 kuna po prostornom metru, a za prvu investiciju poduzetnik dobiva 50% popusta. Komunalna naknada plaća se četiri kune po kvadratu. Zanimljivo je da Općina ne prodaje svoje zemljište, već samo posreduje između privatnih vlasnika i poduzetnika.

70% turističkog kolača

– Oni se dogovaraju o cijeni jer ne želim da Općina ulazi u nekakva pogodovanja ovima ili onima. Mi samo organiziramo sastanak, obavijestimo vlasnike o planovima poduzetnika i dalje je sve na njima. Važno je samo da poštuju jedni druge – objašnjava Makovec. Cijena ne prelazi pet eura po četvornom metru.

U najsjevernijoj hrvatskoj općini, u kojoj živi oko 3000 stanovnika, uspješno razvijaju i turizam. Od 111.000 noćenja u Međimurskoj županiji prošle godine čak 70 posto bilo je u LifeClass Termama Sveti Martin.

>>Kineska delegacija u radnom posjetu Međimurju

>>Bivši predsjednik Mesić reklamira turističku ponudu Svetog Martina

Komentara 2

ZG
zgblabla
15:18 12.05.2015.

Ma bravo

EV
evropljanin
19:57 13.05.2015.

to je zaista vrjedno pohvale. ima jos sposobnih politicara .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije