Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže rješenje

Zbog Credo banke Hanfa suspendirala brokersku kuću

\'23.11.2011.,Split - Nakon sto je proglasena nelikvidnost Credobanke,korisnici i male stedise posjecuju poslovnice i raspituju se za sudbinu svojih stednih uloga. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL\'
Ivo Čagalj/Pixsell
25.11.2011.
u 18:15

U zakonodavnim okvirima ni Hanfa ni HNB nisu predvidjeli kako spasiti novac klijenata investicijskih kuća koje su držale novac na izdvojenom računu

Hanfa i HNB našli su se u zasad neriješenom problemu – kako spasiti novac klijenata investicijskih kuća koje su držale novac na izdvojenom računu, tzv. trinaestici, u Credo banci. Prema zakonu investicijske kuće, taj novac moraju držati na izdvojenom računu u bankama. U slučaju propasti investicijske kuće, klijentima je taj novac osiguran iz zajedničkih sredstava tih financijskih institucija, isto kao i štedišama kroz osiguranu štednju u slučaju propasti banke.

No u svojim zakonodavnim okvirima ni Hanfa ni HNB nisu predvidjeli ovakav slučaj – kako zaštititi klijente investicijske kuće u slučaju propasti banke. U Hanfi kažu da to treba riješiti HNB jer su oni zaduženi za platni promet i provođenje ovrha u platnom prometu. HNB misli da je to nadležnost Hanfe. Hanfa je pak jučer zabranila Abacus brokerima koji u Credo banci imaju tzv. trinaesticu raspolaganje sredstvima klijenata dok se ne utvrde sve činjenice, a to može značiti njihovo zatvaranje, bez obzira na to što izravna krivnja nije njihova.

– Sustav je trenutačno izvan funkcije, zakazao je zakon o tržištu kapitala i zaštiti imovine klijenata i upitno je kako će klijenti do svog novca. Sada smo u egzistencijalnom problemu. Rješenje bi se moralo naći – kaže Petar Brkić, suvlasnik Abacusa. A riječ je o oko 2000 računa malih ulagača.

Komentara 9

AL
alapača
19:12 25.11.2011.

sve stručnjak do preplaćenog stručnjaka, a u zakonima rupa do rupe.

VO
VolimZagreb
19:41 25.11.2011.

Nitko nije predvidio zakon koji bi išao imalo protiv banaka ... Strašno!

AR
ArsenT
19:12 25.11.2011.

još nema komentara, možda bi se trebao javiti netko iz HNB-a, da kaže nešto genijalno, od Čede Maletić koji je sad već davno rekao povodom afere Nodilo u Riječkoj banci kako to javnost ne bi razumjela pa on neće objašnjavati pa sve do mučkog provokatora Holjevca, sve sam genijalac do genijalca... ukratko momci uvijek drže gard i nitko im ništa ne može... diletanti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije