Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobilni operateri

Teže do skupih mobitela uz pretplatu ako niste uredan platiša

iphone
AFP
08.06.2010.
u 08:00

Kako bi izbjegli teškoće s eventualnom nemogućnošću naplate potraživanja, pri aktiviranju tarifa procjenjuje se rizik od nenaplate.

Kriza i recesija natjerale su mobilne operatere da malo više pozornosti posvete vlastitoj zaštiti od dugova korisnika. Iako brojne reklame mame na kupnju iznimno skupih mobilnih uređaja i laptopa u raznim tarifnim modelima i opcijama, oni nisu svima dostupni pod istim uvjetima.

Ipak do iPhonea

Jedna se Koprivničanka nemalo iznenadila kada je, nakon što je uštedjela novac za iPhone, prodavačica u T-Mobileu odbila s njom zaključiti dvogodišnji ugovor. Nije joj odbila prodati iPhone, već joj je ponudila drukčiji model i vrstu ugovora od željenog. Njen je "grijeh" što su joj 24 godine i honorarka je. Automatski sustav procjene rizika od nenaplate, kojim se služe u T-Mobileu, proglasio ju je rizičnom i možda pogriješio, no, kako tvrde u HT-u, moraju na neki način postaviti neke uvjete i granice. A svoje mjere zaštite, posebice za skupe uređaje i tarife, imaju i Vipnet i Tele2.

Kako bismo kao kompanija izbjegli teškoće s eventualnom nemogućnošću naplate potraživanja, pri aktiviranju procjenjuje se rizik od nenaplate. Zadaća je automatskog sustava usmjeriti korisnika prema tarifama koje su najpogodnije za njega te omogućiti kompaniji da procijeni eventualni budući rizik od nenaplate, odnosno hoće li korisnik uredno podmirivati svoje račune. Sustav na temelju statističkih podataka o platežnim navikama procjenjuje visinu rizika, odnosno koja je tarifa najpogodnija za korisnika. Uvjeti i kriteriji za aktivaciju pojedine tarife ponajprije ovise o visini mjesečne naknade – na primjer, viša mjesečna naknada ujedno predstavlja veći rizik, objašnjavaju u HT-u te dodaju da korisnik, ako ne želi, nije dužan dati tražene podatke za izračun rizika.

Prepaid kao zamjena

Sukladno vrijedećim zakonskim propisima, HT ima pravo, utvrdi li da korisnik neće moći podmirivati svoje mjesečne obveze, odbiti zahtjev korisnika za zasnivanje pretplatničkog odnosa, kao i ponuditi korisniku mogućnost pologa odgovarajućeg osiguranja plaćanja. U Vipnetu ističu da posebno paze na kupnju uređaja ili usluga i kad je riječ o mlađim punoljetnicima. Njima preporučuju tarife s nižom mjesečnom naknadom te pri sklapanju ugovora s njima pomno provjeravaju njihovu platežnu sposobnost. U Tele2 također kažu da imaju pouzdan sustav provjere poslovne sposobnosti te ako korisnik iz bilo kojih razloga ne odgovara provjeri, predlažu mu prepaid korištenje usluga Tele2.

Komentara 29

TO
tomislav10
08:19 08.06.2010.

Malo nategnuto objašnjenje. Nije mobitel stan s čime se u ovom tekstu uspoređuje. Bilo kako bilo ako se plaća trajnim nalogom ili preko kartice ne vidim razlog za ograničenjem. P.S. Os srpnja dolazi novui Iphone IV, a starom s 200 cijena pada na 100 $. Ne porodaju se u T-mobileo isti po 5 puta višoj cijeni.

Avatar neugodan
neugodan
08:22 08.06.2010.

### tako treba. Ljude danas treba zastiti od njih samih!!! Uostalom, moras biti glup i kupiti mob s njihovim tarifama jer je to cista pljacka. Oglasnik u ruke i kupi sto zelis. Na kraju ce ispasti 5x povoljnije. ###

UN
unknown99
17:29 08.06.2010.

Srecom, t-mobile nije jedino mjesto gdje mozete kupiti iPhone u Hrvatskoj, puni su ih oglasnici _____ Aha, pogledaj samo koje su cijene, za svaciji dep jelda? Malo sutra...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije