Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neće jačati franak

Zamrznut švicarac: Pada u vodu dogovor Jadranke Kosor i bankara

Franak
VL/PIXSELL
06.09.2011.
u 20:13

Odahnut će i dužnici u Hrvatskoj jer franak ne bi trebao ići iznad 6,22 kune, što odgovara i njegovoj današnjoj vrijednosti na tečajnoj listi HNB-a.

Švicarska središnja banka krenula je u rat za obranu vlastite ekonomije odlukom da će ‘svim mjerama’ braniti jačanje franka iznad 1,20 CHF za euro. Odahnut će i dužnici u Hrvatskoj jer franak ne bi trebao ići iznad 6,22 kune, što odgovara i njegovoj današnjoj vrijednosti na tečajnoj listi HNB-a.

Dobar znak

Tečaj kojim su Švicarci vezali svoju valutu prema euru 7 je posto jači od tečaja franka prema kuni koji je za hrvatske dužnike Vlada fiksirala u nedavnom dogovoru s bankama.

Oblici intervencije tek će se vidjeti, a netom prije te objave frankom se trgovalo po 1,10 prema euru te bi se, da je nastavljen taj trend, vrijednost dviju valuta brzo izjednačila, što u ovom trenutku ne odgovara nikome u Europi. Prije nego što se franak napuhao pod utjecajem krize u eurozoni, u petogodišnjem razdoblju kretao se oko 1,50 franaka za euro, a najniža ovogodišnja vrijednost bila mu je 1,33. Prva reakcija na jučerašnju objavu pokazuje da su je glavni tržišni igrači primili s poštovanjem te je franak odmah oslabio oko 9 posto.

– Do prije godinu dana nitko se nije ni usudio pomisliti da bi Švicarska mogla utvrđivati minimalni valutni tečaj, nekonvencionalan je to potez, ali zacijelo potreban – prokomentirao je Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke. Švicarci nisu reagirali zbog toga što je jačanje njihove valute ‘zavilo u crno’ dužnike u istočnoeuropskim državama, prije svih Mađare, Poljake i Hrvate, već zato što “izrazita precijenjenost franka predstavlja akutnu prijetnju švicarskom gospodarstvu i nosi rizik deflatornih kretanja”.

Prerano je, kaže Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, govoriti hoće li u tome i uspjeti jer daljnje kretanje tečaja prije svega ovisi o potražnji, inflacijskim pritiscima, ali i stanju u eurozoni. Nastave li se potresi unutar eurozone, ni mala Švicarska neće moći pretjerano dugo čuvati leđa euru. Jednako je tako neizvjesno može li se franak vratiti na svoje povijesne razine koje su bliže rasponu 1,30 do 1,60 prema euru nego sadašnjim vrijednostima. K tome, Švicarska nije odlučila formalno zamrznuti tečaj, što daje mogućnost da franak dodatno oslabi ako se eurozona stabilizira. Kad je u pitanju Hrvatska i tečajni rizik, dužnici u francima sad su izjednačili pozicije s dužnicima u eurima.

Kuna stabilna

Tečaj kune prema euru zadržat će se na postojećim razinama i tu ne očekujem nikakva iznenađenja – kaže Šantić. HNB će, kao i dosad, redovito računati tečaj franka prema kuni i objavljivati tečajnu listu, koja je ujedno i baza za izračun kreditnih dugova. Švicarsko vezanje franka prema euru bacit će u drugi plan dogovor premijerke Jadranke Kosor s bankama o privremenom zamrzavanju franka na 5,80 i prebacivanju ostatka duga u balon-kredit. Banke tvrde da još razrađuju programe i detalje provedbe tog dogovora, a od njih je teško dobiti i informacije o zanimanju građana. Kupci stanova mogu od banaka tražiti da im idućih pet godina dug u švicarskim francima obračunavaju prema nižem, zamrznutom tečaju, ali kako je taj tečaj samo 7% niži od jučer fiksiranog tečaja u Švicarskoj, sam dogovor pada u vodu. Banke su već prije ponudile reprograme kredita na 40 godina, no nije bilo zanimanja građana. U francima je oko 40% stambenih kredita, a prve rate po nižem zamrznutom tečaju obračunavale bi se tek od listopada.

Ključne riječi

Komentara 18

OB
-obrisani-
10:51 07.09.2011.

Znaći : J.Kosor je obmanula Hrvatske štediše !

DR
drznedaj
21:53 06.09.2011.

JA*a cega se primi to upropasti :)

ZE
zendraf
14:59 07.09.2011.

Još jedan blistavi uspjeh pregovaračkog umijeća Jadranke Kosor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije