Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prijedlog

Bankama odgovara zamrzavanje tečaja franka na 6 kuna?

švicarac, burza, kredit (1)
Reuters/PIXSELL
11.08.2011.
u 16:10

Hrvatska udruga banaka poslala je Ministarstvu financija svoj prijedlog rješenja za “divljanje” tečaja franka

Franak će na sutrašnjoj tečajnoj listi HNB-a neznatno uzmaknuti, na 7,08 kuna, ali kako je to daleko iznad svih očekivanja i procjena, time problem dužnika nije nimalo smanjen. Hrvatska udruga banaka poslala je Ministarstvu financija svoj prijedlog rješenja za “divljanje” tečaja franka. Obje strane zasad šute o detaljima, neslužbeno doznajemo da bankama odgovara privremeno zamrzavanje tečaja franka na 6 kuna, s time što ne odustaju od ideje da se plaćaju kamate i na razliku do stvarnog tečaja. Privremeno zamrzavanje tečaja franka prema euru prvi put je danas spomenuto i u Švicarskoj, koja je uspjela zaustaviti pretjerano jačanje svoje valute dodatnim novčanim intervencijama, ali one su očito nedovoljne da bi se stabilizirali odnosi među valutama.

Mađarska je prva europska država koja je zamrznula tečaj franka i taj je potez naišao na sumnjičavost i kritike unutar europskih financijskih krugova, ali to je, izgleda, rješenje kojemu će pribjeći mnogi kako bi izbjegli veće lomove i novu krizu.

Kad je riječ o Hrvatskoj, izvor iz Ministarstva financija kaže da su svi prijedlozi još na stolu, a novi krug usuglašavanja očekuje se sredinom idućeg tjedna, kada se ministri vrate s godišnjih odmora. Još će se tako raspravljati i o oporezivanju aktive u švicarskim francima, što bi, navodi Poslovni dnevnik, proračunu donijelo 900 milijuna kuna.

Banke su u svom prijedlogu spomenule i neka tehnička pitanja, kao primjerice što će biti s dužnicima kojima se prizna pravo na otplatu kredita po zamrznutom tečaju, a zakasne ili prestanu s vraćanjem kredita? Također, pitaju hoće li se poseban tečaj primjenjivati pri svakoj uplati klijenta ili na dan dospijeća, hoće li razlika kredita biti u kunama ili francima? To rješenje očito zahtijeva puno administriranja jer bi se sa svakim klijentom moralo potpisati dodatak ugovoru. Osim toga, tečaj bi mogao i padati pa i tu varijantu treba razraditi. Vlada bi, pak, sa svoje strane uvela neke socijalne kriterije, pa bi fiksirala tečaj samo za prvi stan, čime bi se izbjegla mogućnost moralnog hazarda. Hrvatska narodna banka najavila je da će olakšati poziciju banaka tako što će kredite iznad fiksiranog tečaja klasificirati kao nerizične. SDP ponavlja da problem treba rješavati smanjenjem kamata na kredite, a ne dodatnim intervencijama.

Komentara 51

TV
tvrtko
17:01 11.08.2011.

to je kao kad kupuješ nešto na akciji 70% popusta a ista roba u drugoj trgovini nije na akciji i u obje trgovine ista cijena,tako i CHF otišao u nebo i sad trebamo biti sretni što će pasti (možda) za koju lipu!

GR
grabice
17:27 11.08.2011.

Vau ,da li je to tečaj na mediteranskom tržištu ili na našem mafijaškom?

Avatar Proleter
Proleter
00:44 12.08.2011.

Ako Banke pristanu da se tečaj švicarskog franka fiksira na 6 kuna, to samo znači da će franak past ispod tih 6 kuna. Ništa drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije