Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napredni elektronički popis

Zaba prva uvodi online kredite

ZABA,štedionica
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/2
28.07.2016.
u 00:25

Maksimalni iznos gotovinskog kredita je 80.000 kn, uz standardnu kamatu, ali bez troškova obrade i javnog bilježnika

Zagrebačka je banka prva na tržištu uvela mogućnost odobravanja kredita isključivo preko interneta, bez potrebe odlaska u poslovnicu. Premda još neke banke nude opciju online apliciranja na kredit, za zadnji korak, potpisivanje ugovora i njegovu ovjeru kod javnog bilježnika, ipak treba doći u banku. U ovom slučaju sve se odvija preko interneta, od predavanja zahtjeva do odobrenja i isplate, a klijenti osim vremena, štede i na trošku obrade kredita, koji banka ne zaračunava, a ne traži se ni ovjera kod javnog bilježnika.

Elektroničko kao vlastoručno

Najveći je mogući iznos nenamjenskog gotovinskog kredita 50 tisuća kuna, uz kamatu koja se primjenjuje i u redovitoj proceduri, a prvih nekoliko tisuća kredita odnosi se na unaprijed odobrene iznose klijentima kojima su ponude već poslane. Korak naprijed u pojednostavnjenju procedure omogućio je certifikat za napredni elektronički potpis “u oblaku”.

Tehnički, banka izdaje kvalificirani certifikat kojim građanima i tvrtkama omogućava elektroničku identifikaciju, autentifikaciju i potpis ugovora s bankom putem mobilnog ili internetskog bankarstva. Time “fizičko” potpisivanje ugovora postaje potpuno nepotrebno jer je napredni elektronički potpis ekvivalent vlastoručnom potpisu i ima istu pravnu snagu za fizičke osobe, dok za pravne osobe ima snagu pečata ovlaštene osobe. Klijentima su potrebni samo mtoken i lozinka kvalificiranog certifikata, dostupna samo njima.

Zasad samo odabrani

Ministarstvo gospodarstva RH, tijelo nadležno za zakonodavni okvir i nadzor u području e-potpisa, dalo je banci suglasnost za izdavanje kvalificiranih elektroničkih certifikata, čime se upisala u Evidenciju davatelja usluga certificiranja RH i u Pouzdani popis (Trust list) pružatelja usluga povjerenja na razini EU.

Zasad je usluga dostupna samo odabranim klijentima kojima je banka unaprijed odobrila kredite ako ih žele, no u planu je uskoro ponuditi je i ostalim klijentima, i to ne samo za kredite nego i za ostale usluge.

– Ovim sustavom započinjemo novo digitalno razdoblje pružanja usluga u kojem će građani ubuduće moći ugovoriti sve usluge banke s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, bez potrebe dolaska u poslovnicu – poručila je članica uprave banke Dijana Hrastović.

>> PBZ od 1. kolovoza snižava kamatne stopa na kredit

Ključne riječi

Komentara 2

PR
PraviPlavi
06:56 28.07.2016.

kakva reklamna glupost. PBZ je to nudio prije 10 godina. ZABA se sad sjetila i to kao prvi?

KS
kreslav.sahtic
22:06 29.07.2016.

Priđe Mujo bankarici i kaže "Ovo je pljačka!" Bankarica će: "Znam, ali to je diskreciono pravo banke"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije