Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU

Za "zelene" male i srednje poduzetnike 35 mil. eura

trnokop tanta
Pixsell
20.04.2010.
u 14:33

Lani nijedna od 10 hrvatskih tvrtki koje su se prvi put javile na takav natječaj EU nije prošla. Iz MINGORP-a su kazali kako njihovi projekti nisu bili dovoljno kvalitetno pripremljeni.

Vremena nisu sjajna kad su posrijedi nacionalna sredstva za financiranje ekoprojekata, no zato se u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP) Europske unije hrvatskim tvrtkama, posebice malim i srednjim poduzetnicima, i ove godine pruža prilika za dio europskog kolača namijenjenog takvim poslovnim pothvatima u vrijednosti 35 milijuna eura. Natječaj je već raspisan 13. travnja i traje do 9. rujna, čulo se na današnjem infodanu Hrvatske gospodarske komore, koju je Europska komisija imenovala kao izravnu poveznicu između malih i srednjih poduzeća te europskih tijela odgovornih za provedbu programa CIP Ekoinovacije. Odazvalo mu se čak 105 hrvatskih tvrtki. Kako doznajemo, na natječaju su dobrodošli projekti iz područja inovativnog i ekološkog recikliranja, graditeljstva i zgradarstva, sektora hrane i pića te "zelenog" poslovanja.

Traže se inovativni pristup i ekološka komponenta

Prema riječima potpredsjednice HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesne Trnokop-Tanta, u Hrvatskoj je lani za razvoj i istraživanje izdvojeno 0,9 posto BDP-a. Edukacijom te sudjelovanjem u ovom programu hrvatskim se tvrtkama pruža mogućnost da rastu, uče i agilnije reagiraju na zahtjeve tržišta kako bi “zelenije” i čišće poslovale te bile konkurentnije. Svi projekti koji će u konačnici dobiti novac EU moraju imati inovativni pristup i ekološku komponentu poput smanjenja štetnih plinova, otpada i održanja obnovljivih resursa. Lani nijedna od 10 hrvatskih tvrtki koje su se prvi put javile na takav natječaj nisu prošle. No, Trnokop-Tanta je uvjerena da takve tvrtke, za koje je iz MINGORP-a rečeno da njihovi projekti nisu bili dovoljno kvalitetno pripremljeni, sada imaju vremena za određene korekcije i optimizam. Kako, moći će se doznati i na sutrašnjoj radionici HGK.

Kristina Cappucci, neformalna kontakt-osoba za Ekoinovacije u HGK, rekla je da je za tri stupa CIP programa EU u razdoblju od 2007. do 2013. predviđen budžet od 3,62 milijarde eura - za poticanje poduzetništva i inovacija (iz čega se financira i hrvatska avantura europske poduzetničke mreže) 2,17 mlrd. eura, inteligentnu energiju Europe 720 milijuna eura te ICT politike 730 mil. eura.

Europska ekoindustrija u porastu

Za potprogram EU CIP Ekoinovacije u tom je razdoblju predviđeno ukupno 200 milijuna eura, a za ovogodišnjih 35 milijuna eura za 45-50 projekata, uz zemlje EU i Hrvatsku, na natječaj su dobrodošli i inovativni projekti Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Albanije, Crne Gore, Izraela, Makedonije, Srbije i Turske. Tvrtke se, doznajemo, mogu i samostalno prijaviti, no EU je više naklonjena partnerskim konzorcijima ili klasterima malih i srednjih poduzetnika, još bolje transnacionalnim, koji imaju pozitivan utjecaj na okoliš.

Ekoindustrija u EU je, naime, u porastu, kaže Cappucci. Godišnje ostvaruje promet od 319 milijardi eura, 2,5 posto BDP-a i zapošljava 3,3 milijuna ljudi, no svejedno se do 2050. očekuje i trostruko povećanje stakleničkih plinova, 35-40-postotno povećanje potrošnje minerala i metala u idućih 10 godina, a 50 posto plastike još uvijek godišnje završi na deponijima. Kako u EU postoji čak 23 milijuna malih i srednjih poduzeća koja su okosnica ekonomije, a ipak uzrokuju od 60 do 70 posto ukupnih industrijskih zagađenja, nije teško pogoditi zašto je potprogram EU CIP Ekoinovacije namijenjen prvenstveno njima.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
22:33 21.04.2010.

Pop**dim od ovakvih vijesti, kaj ova država, tj, vlada NEZNA NIŠTA DRUGO nego PROSJAČITI !!!!!!?????? ........ . Ovo je ČISTO prosjačenje, a poslije će EU od nas izuzetno skupo to sve naplatiti ...... koji debili na \"n-tu\" na markovom trgu ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije