Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Mrvoš

Za pametne klupe u nekoliko dana skupio sam 191.000 eura od 47 investitora

02.03.2017., Klis Kosa - Pogoni i uredi za projektiranje i izgradnju pametnih klupa inovatora Ivana Mrvosa u Klis Kosi. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
08.03.2017.
u 08:50

Tvrtka mladog Solinjanina odmah je iskočila kao najuspješnija u brzini prikupljanja sredstava. Do sada je za pametne klupe skupljeno 191.000 eura od 47 investitora. Samo prvog dana svota je bila 150.000 eura, dok Mrvoš ističe kako je cilj 400.000 eura

S jučerašnjim danom, 23 prije završetka ciklusa, tvrtka InClude na putem inovativne platforme Funderbeam prikupila je 191.000 eura od 47 investitora. Samo prvog dana prikupljeno je 150.000 eura. Cilj od 400.000 eura sada se čini vrlo izvjesnim za tvrtku u vlasništvu tek 21-godišnjeg Solinjanina Ivana Mrvoša. Njegove pametne klupe Steora tako su na putu da postanu međunarodnim brendom. Ako to već nisu, kako to neke činjenice govore.

– Sada smo na 76 posto prikupljenih sredstava, brzinom prikupljanja zadovoljan sam pogotovo zato što smo donji prag postavili na 250.000 eura. Isto tako, Hrvati s ovakvim načinom financiranja do sada nisu imali iskustva, a također smo i prva neestonska tvrtka koja se pojavila na ovakvoj platformi. Sreća je i što nam je lead investor, poveznica tvrtke i potencijalnih investitora, Ivana Šoljan. I odmah smo iskočili kao i najuspješnija po brzini prikupljanja, to me ipak malo iznenadilo – kaže Mrvoš nastavljajući kako ima dosta ljudi iz Hrvatske koji su davali po 100, 200 eura, ali i iz Japana, Velike Britanije, Irske, ukupno sedam država iz kojih dolaze oni su iskazali interes. No, platforma dopušta anonimnost, pa je dosta i onih anonimnih na koje otpada 113.000 eura.

– Vjerujem da će se oni u nekom trenutku objaviti kada vide koji rezultat smo napravili! Nije ovdje riječ o klasičnom crowdfundingu, nego su oni koji su dali sredstva na neki način kreditori naše tvrtke, oni tako podržavaju njezin razvoj. U trenutku kada se skupi dovoljno sredstava, otvara se tvrtka u Estoniji koja služi isključivo kako bi bila vlasnikom jednog dijela naše tvrtke, a ulagači su kreditori te tvrtke. Udio se investitora iskazuje u tokenima kojima će se vrijednost s vremenom mijenjati, nadam se nabolje. To je jedan način na koji investor zarađuje, drugi je mogućnost da se tvrtka proda pa će se na investitore podjednako raspodijeliti zarađeni iznos, a treći bi bio isplata dividende koju svakako planiramo u jednom trenutku, mladi poduzetnik opisuje kako funkcionira platforma putem koje se financira njegova mlada tvrtka.

– Burze u Europi nastoje olakšati financiranje novim tvrtkama, pa smo u tu svrhu idealnog partnera prepoznali u Funderbeamu koji je ponudio platformu kakva do sada nije bila poznata u ovom dijelu Europe. Putem nje investitori mogu trgovati svojim udjelima odmah nakon početnog ulaganja, slično kao da se radi o trgovanju na burzi. Sada smo njihov partner za europski jugoistok kroz tvrtku Funderbeam SEE u kojoj je ZSE vlasnik 20 posto, a 80 posto estonski Funderbeam. U svemu nam je pomogla i Europska banka za obnovu i razvoj – rekla nam je predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Sam Mrvoš već ima planove kamo će s prikupljenim novcem, i to čak za sljedećih pet godina:

– Veći ćemo dio uložiti u marketing i prodaju, čime se zapravo nikada nismo bavili, već su se kupci javljali nama. Tako da još ne znamo koliki je potencijal tog tržišta. Jasno, uložit ćemo i u razvoj proizvoda iako smo već sada deset koraka ispred konkurencije, te u proizvodnju, ubrzanje proizvodnog procesa – kaže osnivač InCludea.

Konkurencije, kaže, ima i iz Hrvatske, Srbije, Češke, Amerike, no neki imaju klupe nekoliko puta skuplje, drugi dvostruko jeftinije ali niti približno takvih mogućnosti. Jedino InClude, kaže Mrvoš, ima klupu koja dimenzijski odgovara onoj u parku, jednostavne je aktivacije, praktično bez kablova, te s maksimalnom podrškom kupcima, jer je nadogradiva s mogućnošću stalnog praćenja funkcioniranja, poput automobila Tesle.

Prošli tjedan – 70 narudžbi

– Upravo smo isporučili klupe za Australiju, u kojoj surađujemo s jednom velikom grupacijom, a pojavila se i najveća tamošnja telekomunikacijska tvrtka Telstra koja nas je odmah ubacila u njihov SmartCity program. A klupe idu i u Belgiju, Dansku, Švedsku, Austriju, Njemačku, Češku, Slovačku, Crnu Goru... imamo tržišta gdje se prodaju i deseci klupa mjesečno. Nadamo se i suradnji s Deutsche Telekomom gdje bismo ušli i u njihov program pametnih gradova. Samo prošlog tjedna skupili smo 70 narudžbi. Želja je bila 700 klupa godišnje, mogli bismo lako to probiti, govori tvorac proizvoda znanog kao Steora.

– Uzeli smo dosta velikih tvrtki da rade za nas, AD Plastik iz Solina radi nam poklopce, Končar plastifikate, i to je odlična stvar jer imaju kapacitet da prate našu potražnju. U Hrvatskoj su naše klupe u 20-ak gradova, ali ne nabavlja ih uvijek lokalna samouprava. U Zagreb trebamo isporučiti 20 klupa, a zanimljivo je kako su manji gradovi jako aktivni. Ti obalni gradovi donijeli su nam puno posla jer je jako velik broj turista vidio naše klupe – govori Mrvoš. Njegova tvrtka sada upošljava 15 redom visokoobrazovanih ljudi, plan je zaposliti još deset.

– Vjerujem da možemo prodavati i tisuće klupa, ali do toga će trebati doći. Ovo je sada neka edukacijska faza gdje se tržište upoznaje s našim proizvodom. Bratislava i Prag, primjerice, kupe jednu našu klupu i kroz tijekom šest mjeseci gledaju kako će funkcionirati. I ispalo je dobro pa su uslijedile narudžbe za više od 20 klupa iz nekoliko tamošnjih gradova. A veliki potencijal leži u hotelima, resortima, marinama, po četiri klupe već imamo u zračnim lukama Split i Dubrovnik – kaže Ivan Mrvoš.

>>Eksperiment u Singapuru: Plutajuća solarna ploča opskrbljivat će strujom 250 stanova

>>Prvi put! Obnovljivi izvori pretekli kapacitete dobivanja energije od ugljena​

Komentara 2

HL
hlibit
09:19 08.03.2017.

...moj naklon

GL
glupost
11:33 08.03.2017.

Zapravo nisam sve procitao, samo mogu reci jednoga dana biti ce ziva prevara, ali uglavnom se nikada ne investira svoj novac nego tudi, to je zakon.....super

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije