Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon isteka mandata

Za novog šefa HBOR-a Vlada predložila Vladimira Kristijana

Foto: Daniel Kasap/Pixsell
29.05.2014.
u 14:24

Vlada će odobravati svaki kredit HBOR-a veći od sto milijuna kuna, a također će imenovati i predsjednika uprave investicijske banke

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice za novog predsjednika Hrvatske banke za obnovu i razvoj predložila Vladimira Kristijana jer je dosadašnjem predsjedniku Antonu Kovačevu istekao mandat. Vlada je predložila i Martinu Jus za novu članicu uprave.

Novom će čelniku HBOR-a ruke biti vezane. Vlada će odobravati svaki kredit HBOR-a veći od sto milijuna kuna, a također će imenovati i predsjednika uprave investicijske banke. To će znatno usporiti rad banke jer će poslovne banke putem kojih se plasiraju krediti morati čekati sjednicu Vlade da bi odobrile kredit.

Rad HBOR-a ubuduće neće nadzirati Hrvatska gospodarska komora koja je izgubila pravo na člana u NO-u. Tako je broj nadzornika u novom zakonu o HBOR-u spao na devet, od kojih je šest ministara i to ministar nadležan za gospodarstvo, ministar nadležan za regionalni razvoj i fondove Europske unije te ministar nadležan za financije, obvezni članovi Nadzornog odbora, a preostala tri ministra u Nadzorni odbor biraju se između ministara nadležnih za turizam, poljoprivredu, poduzetništvo i obrt, pomorstvo, promet i infrastrukturu, zaštitu okoliša ili graditeljstvo.

Predsjednik NO-a više neće biti ministar financija, nego onaj ministar kojeg ovi članovi izaberu među sobom. Pretpostavlja se da će na mjesto bivšeg ministra Slavka Linića zasjesti Branko Grčić. Dobra vijest za HBOR jest da se povećava temeljni kapital banke na deset milijardi kuna, pri čemu je obveza države dokapitalizirati HBOR za milijardu kuna u iduće dvije godine, te da će im na upravljanju ostati nekretnine koje posjeduju kako se ne bi onemogućio rad institucije.

>> Svaki kredit HBOR-a veći od sto milijuna kn morat će odobriti Vlada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije