Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ SAPUNICE

Za direktora HEP-a glavni kandidat je Tomislav Šerić

tomislav šerić
Davor Javorović/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
08.05.2013.
u 12:00

Bliski je suradnik ministra Ivana Vrdoljaka, a direktor postaje dogovorom HNS-a i SDP-a

Višemjesečna sapunica zbog imenovanja novog čelnika Hrvatske elektroprivrede ipak se bliži kraju. Kako se neslužbeno doznaje, u fotelju dosadašnjeg čelnog čovjeka HEP-a Zlatka Koračevića trebao bi zasjesti Osječanin Tomislav Šerić, koji trenutačno obnaša dužnost kompanijina člana uprave za prijenos i distribuciju. Prijedlog o imenovanju Šerića navodno je odobrio i Državni ured za upravljanje državnom imovinom, pa se može vjerovati da bi tu odluku Vlada mogla donijeti već na sutrašnjoj sjednici. To kadrovsko rješenje može se smatrati svojevrsnim kompromisom između HNS-a i SDP-a.

Naime, HNS-ov prvi kandidat za mjesto u HEP-u bio je Josip Budimir, član uprave Francka i gospodarski strateg HSLS-a. Ipak, taj prijedlog rezolutno su odbili u SDP-u, pravdajući to time da je Budimir član oporbene stranke, te da bi njegovo imenovanje u javnost poslalo krivu poruku o tome da Kukuriku koalicija nema dovoljno vlastitih kvalitetnih kadrova. U HNS-u isprva nisu željeli odustati od Budimira, no na kraju je ipak dogovoreno kompromisno rješenje.

Šerićev dolazak na čelnu poziciju u HEP-u ne smatra se iznenađenjem, naročito ne s obzirom na to da se radi o dugogodišnjem bliskom suradniku ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Njih dvojica zajedno su studirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Osijeku, a surađivali su i dok je Šerić bio direktor osječkog poslovnog inkubatora BIOS-a, a Vrdoljak bio dužnosnik u gradskoj vlasti. Tijekom karijere Šerić je radio u Siemensu i T-Mobileu, a posjeduje i MBA diplomu s ugledne pariške poslovne škole Ecole Superieure Libre des Sciences Commerciales Appliquees.

Tijekom godinu dana mandata u upravi HEP-a Šerić se ponajviše bavio usklađenjem poslovanja kompanije s Trećim energetskim paketom – legislativom EU, odnosno ponajviše poslovnim izdvajanjem reguliranih djelatnosti kao što su prijenos i distribucija. Usprkos kratkom vremenskom roku taj je proces nedavno uspješno dovršen, pa je vjerojatno i ta činjenica bila jaka Šerićeva referenca za unapređenje. Osim Koračevića, upravu HEP-a napušta i član uprave za investicije Rodoljub Lalić, a zamijenit će ga dosadašnji šef sektora za termoelektrane Perica Jukić.

>> Milanović ne želi da HNS na čelo HEP-a stavi Josipa Budimira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije