Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euro

Nakon dogovora o fondu teškom 750 milijardi, rastu euro i burze

burza japanska
arhiva VL
10.05.2010.
u 07:52

Jutros je cijena eura skočila na valutnim tržištima s 1,2755 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,2945 dolara. U odnosu na japansku valutu, euro je jutros ojačao 2,5 posto, na 119,80 jena.

Nakon što su Europska unija i Međunarodni monetarni fond obećali pomoć vrijednu oko 750 milijardi eura za obranu europske valute i pomoć članicama EU koje bi mogle imati financijske poteškoće, euro je jutros na valutnim tržištima ojačao, a cijene dionica na azijskim burzama osjetno su porasle. I indeks Zagrebačke burze Crobex reagirao je pozitivno na najavu osnivanja fonda koji bi trebao spriječiti grčki sindrom i u ostalim članicama EU. Crobex je tako u prvom satu trgovanja porastao više od 2 posto, a europski indeksi otvorili su prvi trgovački dan s rastom od 4,05 posto (DAX) do 6,67 posto (FTSE). Najviše su do sada porasle dionice iz bankarskog i rudarskog sektora.

Inače, pomoć EU i MMF-a sastoji se od kredita i kreditnih jamstava. Europska komisija osigurati će 60 milijardi, članice eurozone 440 milijardi, a MMF 250 milijardi eura u sljedeće tri godine.

Zato se i očekuje daljnji pozitivan pritisak na europsku valutu. Već jutros cijena eura skočila je na valutnim tržištima s 1,2755 dolara, koliko je iznosila u petak, na 1,2945 dolara. U odnosu na japansku valutu, prema kojoj je cijena eura prošloga tjedna potonula na najnižu razinu od 2001. godine, euro je jutros ojačao 2,5 posto, na 119,80 jena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije