Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlato

Vraća li se zlatni standard u globalni monetarni sustav?

gold
AFP
09.11.2010.
u 10:38

Zoellick je rekao da bi obnovljeni zlatni standard pomogao reorganizirati svjetsko gospodarstvo u razdoblju obilježenom ozbiljnim napetostima zbog tečajeva valuta i američke monetarne politike

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick pozvao je ovih dana zemlje članice G20 da vrate zlatni standard u globalni monetarni sustav, koji bi bio referentno polazište za tržišna kretanja valutnih tečajeva. On je samo jedan od čelnika koji u posljednje vrijeme zagovara tu tezu.

Ekonomski su stručnjaci već godinama svjesni da ekspanzivne monetarne politike ne mogu biti dugoročno rješenje za spašavanje gospodarstava. Naime, poslije završetka tzv. zlatnog standarda počelo je tiskanje novca koliko je trebalo ili se htjelo, a to je prouzročilo pad kupovne moći svjetskih valuta. Zato se u vrijeme najvećih kriza zemlje okreću zlatu.

Važnost zlata u krizi

U vrijeme azijske krize zlato preuzima ulogu jedine općepriznate valute i postaje jedini oblik općeprihvaćena platežnog sredstva. Zlato sve veću važnost dobiva i u vrijeme današnje krize. Stoga je Zoellick i rekao da bi obnovljeni zlatni standard pomogao reorganizirati svjetsko gospodarstvo u razdoblju obilježenom ozbiljnim napetostima zbog tečajeva valuta i američke monetarne politike.

– Svijetu treba novi režim koji bi bio nasljednik sustava plutajućih valutnih tečajeva “Bretton Woods II”.
Novi sustav “najvjerojatnije bi morao obuhvatiti dolar, euro, jen, funtu i kineski juan koji ide u smjeru internacionalizacije, a potom otvoreni kapitalni račun – napisao je Zoellick u komentaru za Financial Times te naveo kako će sustav također razmotriti uvođenje zlata kao međunarodnoga referentnog polazišta za tržišna očekivanja u vezi s inflacijom, deflacijom i vrijednostima valuta u budućnosti.

Euro već dulje jača prema dolaru, a američko gospodarstvo u dubokom je deficitu. Kina povećava devizne rezerve, kao i izvoz, a juan slabi.

Na nedavnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke SAD i EU pojačali su pritisak na Kinu da zaustavi politiku slabog juana.

Bitan u deflaciji i inflaciji

– Mnogo je neravnoteža u sustavu pogleda li se primjerice visok američki deficit. Jeftin novac neće sigurno generirati nova radna mjesta, nego veće profite – komentira Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke, i dodaje da će bez nove valute ili jače uloge zlata biti protekcionističkih mjera.

Ivan Ivin, predsjednik uprave Ilirike Investmentsa, podsjeća da je zlato najbolji način u obrani od deflacije zbog slabe gospodarske aktivnosti, ali i inflacije kada se novac tiska.

Ključne riječi

Komentara 18

UK
Ugo Kajvez
12:45 09.11.2010.

Hrvatska u tom slučaju (da se taj standard uvede ponovno) bi vrijedila NULA ( 0 ) ... jer NEMA nikakvih rezervi u zlatu i kuna bi u tom slučaju ISTO vrijedi NULA bodova !!!!!!!!!!!! ............. naravno zahvaljujući vladinoj politici što nemamo zlatne rezerve .....

Avatar Časna seka
Časna seka
13:18 09.11.2010.

Što će nam zlato, kad premijerka napravi izvrsnu krumpir-salatu.

OB
-obrisani-
18:32 09.11.2010.

Na nedavnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke SAD i EU pojačali su pritisak na Kinu da zaustavi politiku slabog juana. ...................... MMF svetske banke mogu samo da pojašaju pritisak da ne pada kiša u sahari .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije