Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zračna luka zagreb

Vlada potpisuje ugovor o koncesiji za Pleso, a sindikati je tuže

\'1nagrada03_nnn_gra_031008nIGH...Jure Radic...pleso....projektnterminal....zracna luka zagreb\'
28.03.2012.
u 20:00

Sindikati traže da Upravni sud poništi odluku Vlade o koncesiji

Koncesijski ugovor za Zračnu luku Zagreb između Vlade Republike Hrvatske i francuskog konzorcija ZAIC trebao bi se potpisati u ponedjeljak, 2. travnja, doznajemo od dobro upućenih izvora.

Rok za podnošenje žalbi na Vladinu odluku da se Pleso da u koncesiju Francuzima istekao je 25. ožujka, a u Ministarstvu prometa nisu zaprimili nijednu žalbu. Jedino se mogao žaliti konzorcij Zračne luke Zürich i austrijskog Strabaga, no oni nisu bili ni podnijeli ponudu nego samo pismo u kojem su tražili dodatne rokove za dostavu ponude.

Odluka i zaključak

Vladi bi pak planove oko Zračne luke Zagreb mogli zagorčati sindikati koji djeluju na Plesu, a koji se oštro protive koncesiji.

Kako nam je kazao Ante Dujić, predstavnik Koordinacije sindikata ZLZ-a, oni su u srijedu podnijeli tužbu Upravnom sudu u kojoj traže da se odluka Vlade od 29. veljače ove godine o odabiru najpovoljnije ponude za koncesiju Zračne luke Zagreb poništi. Argumente za svoju tužbu sindikati su pronašli u zaključku Vlade od 17. veljače prošle godine, dakle HDZ-ove Vlade, a u kojem se navodi da se kreće s postupkom davanja koncesije za građenje i upravljanje novim putničkim terminalom Zračne luke Zagreb d.o.o. i upravljanje postojećom Zračnom lukom Zagreb d.o.o. U drugoj točki tog zaključka navodi se da se Ministarstvo prometa zadužuje da izradi model kojim bi se radnicima ZLZ-a ponudilo stjecanje 10 posto temeljnog kapitala u tvrtki.

Dujić kaže da se u zaključku iz prošle godine daje u koncesiju samo upravljanje tvrtkom Zračna luka Zagreb d.o.o., a ne imovina i radnici, dok se u odluci Vlade iz veljače ove godine ne navodi Zračna luka Zagreb d.o.o nego samo Zračna luka Zagreb.

Dujić kaže da radnicima nije pripalo 10 posto ZLZ-a iako im je to prema zaključku Vlade iz prošle godine trebalo pripasti. Sindikati nisu uspjeli dogovoriti nijedan sastanak povezan s time u nadležnom Ministarstvu prometa.

Nadoknada štete

– Upravni sud usporedit će ta dva dokumenta, Odluku sadašnje Vlade i Zaključak bivše Vlade i donijeti odluku o našoj tužbi. Ako ne poništi Odluku, što tražimo u svojoj tužbi i ZLZ se da u koncesiju, onda ćemo ići na traženje nadoknade štete jer nismo dobili svoj udio od 10 posto. A tu je riječ o gotovo 100 milijuna kuna – objašnjava Dujić.

Koliko smo u srijedu uspjeli doznati od pravnih stručnjaka, tužba sindikata Upravnom sudu ne bi trebala značiti i odgodu potpisivanja ugovora o koncesiji dok se ta tužbe ne riješi. Kad bi tužba značila i odgodu potpisivanja ugovora, Vlada bi se našla u problemima jer je sljedeći tjedan krajnji rok za potpisivanje ugovora.

Komentara 51

PG
praseca gripa
20:21 28.03.2012.

Cudno,Francuzi! To valjda po Stipi Mesicu,on se krece po Francuskoj.

TV
True vision
20:23 28.03.2012.

A što bi oni htjeli?

OG
Oger
20:14 28.03.2012.

Sindikati mi u ovom slucaju stvarno idu na keks. Cijelu stvar je zapocela Jacina vlada i takoreci zavrsila. Znali su sto se priprema, a oni ni muks. Sad odjednom. Ova vlada je samo stavila tocku na i.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije