Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državne tvrtke

Vlada će direktorima državnih tvrtki osigurati veće plaće?

poslovni čovjek
17.03.2010.
u 07:15

Čolaković: Veće plaće su neophodne jer je cilj dovesti stručni kadar, koji će se birati isključivo javnim natječajem. No isto tako će otpremnine biti jasno definirane.

Iako je svojeveremno još Ivo Sanader rekao da direktori javnih poduzeća ne mogu zarađivati više od ministara, a s takvom je politikom nastavila i Jadranka Kosor, trenutačno se ipak razmatra povećanje tih plaća, pa će prema najavi Željka Lovrinčevića Vlada standardizirati menadžerske ugovore u javnim poduzećima i uvesti unificirana pravila igre, a predočit će ih javnosti idući tjedan.

U prvi plan stavlja se zaoštravanje odgovornosti menadžera, a ne ograničavanje plaća koje bi se ugovarale u skladu s tržišnim odnosima. Iako se točna visina predloženih plaća za direktore u javnim i državnim tvrtkama ne može dobiti, saznaje se da je riječ o sedam platnih razreda, da će biti više nego sada, ali ipak manje od kolega u privatnom sektoru. Visina plaće ovisila bi o više čimbenika, kao što su primjerice veličina tvrtke, komplesnost poslovanja ili, pak, izloženost tvrtke tržištu. Veće plaće su neophodne jer je cilj dovesti stručni kadar, koji će se birati isključivo javnim natječajem. No isto tako će otpremnine biti jasno definirane. Model se oslanja na preporuke Crome, a koja je prijedlog razradila na temelju iskustava iz zemalja u okruženju. Plaće bi bile fiksne, ali će zahtijevati od čelnika tvrtki da odgovorno vode tvrtku i da iza sebe imaju rezultat.

– Na taj način čelnici državnih tvrtki bili bi motiviraniji za rad, a zbog odgovornosti ne bi više slušali politiku pri donošenju odluka – kaže Esad Čelaković, direktor Crome.

Nadalje, mandat članova uprave i NO-a ne bi više bio usklađen s mandatom vladajuće stranke u državi, odnosno gradovima, nego bi bio pomaknut na jednu godinu kasnije od parlamentarnih izbora, odnosno dvije od lokalnih izbora. Nije isključeno da se u nekim tvrtkama umjesto uprave uvede upravni odbor. Ugovori se neće vezati na ugovore o radu. Želi se, naime, spriječiti da netko ostane u tvrtki i nakon isteka mandata na primjerice poziciji savjetnika, zbog čega se godinama u tim tvrtkama i "taloži" velik broj ljudi. Cilj je i da te tvrtke posluju po kodeksu korporativnog upravljanja.

Komentara 16

DO
doktorica
07:34 18.03.2010.

To su\" menageri\" po političkoj a ne i stručnoj podobnosti...

BI
bizzwizz05
07:43 17.03.2010.

o da, samo su oni stručni u svom poslu, više vridi jedan dobar kućni majstor nego svi ovi lopovi zajedno. nema javne institucije u kojoj nema afere. dobro promijenit ćete šefove, a što je s pomagačima, jer ne moš timoš ti sam pokrast milijune. tako da će šljam ostati i opet nam izdavati razne dozvole, koncesije, licence. i opet ćemo nosit kuvertu plavu, i j...ti majku sebi, životu, zemlji. a kad odu s vlasti, imaju se di uhljebiti. a mi ćemo zbrajati gubitke svog nestretnog obrtića ili čekati da nam se poslodavac \'\'smiluje\'\' i da plaću. PA DOKLE?

Avatar Grunf
Grunf
09:04 17.03.2010.

najbolje bi bilo da im sve damo, a radnici neka budu sirotnija,šta će radnicima plaća,a možda bi i radnici mogli plaćati što idu na posao.... ma.. vam hebem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije