Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premoćna pobjeda

Vidoševićevi protukandidati: Farsa od izbora, žalit ćemo se

nadan vidošević, HGK (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/13
05.09.2011.
u 12:46

Nadan Vidošević peti put izabran za šefa HGK. Osvojio je 55 od ukupno 61 glasa skupštinara

Nadan Vidošević peti je put izabran za predsjednika Hrvatske gospodarske komore. Tako je odlučila Skupština HGK kojoj su svoje kandidature za predsjednika te komorske organizacije dostavila još petorica kandidata. Otkako je Vidošević još 1995. zasjeo u fotelju šefa HGK, tek je ove godine bilo više kandidata za tu dužnost.

Samo formalnost

No izbor je očito bio samo formalan jer je od početka bilo jasno da će opet biti izabran Vidošević. Uz njega su se za predsjednika HGK kandidirali još Damir Jelić, Miodrag Radić, Zorislav Antun Petrović, Gordan Žanić te Boris Solomun.

Vidoševićevi protukandidati ogorčeni su načinom izbora te cijelu proceduru nazivaju farsom, pa čak i težim riječima poput svinjarije, a neki od njih najavljuju i da će se žaliti na izbor.

Upravni odbor HGK prihvatio je samo Vidoševićevu, Žanićevu i Solomunovu prijavu jer su se samo njih trojica pojavili pred tim tijelom i obrazložili svoj izborni program, što je uvjet za valjanost kandidature. Radić i Jelić nisu se pojavili na skupštini i pred Upravnim odborom.

Da ne bi bilo zabune za koga glasovati, nakon što je potvrdio trojicu kandidata za predsjednika HGK, Upravni odbor jasno je kazao da od njih trojice kriterije uglednog gospodarstvenika i stručnjaka zadovoljava samo Vidošević!

Na skupštini je zatim Vidošević dobio 55 glasova, a Žanić i Solomun samo po tri. Vidošević je tako dobio novi četverogodišnji mandat na čelu HGK, čije se djelovanje i smisao postojanja među poduzetnicima stalno preispituju. Tako je u menadžerskim krugovima čak bilo ideja da se netko od njih kandidira s jednim programom – ukidanje HGK.

Zorislav Antun Petrović, član Upravnog odbora Transparency Internationala, koji je svoju kandidaturu predao dvije minute prije 10 sati i nije došao u HGK na vrijeme, rekao je da njegova kandidatura nije bila ozbiljna, već je njome htio upozoriti na netransparentnost izbora.

Miodrag Radić, poduzetnik iz Rijeke, bio je mnogo žešći.

– Nisam došao na skupštinu jer nisam znao kad se održava, nitko mi ništa nije javio. Ovo je prava svinjarija – kaže, dodajući da se kandidirao iz čistog hira kad je u novinskim najavama skupštine vidio da Vidošević opet neće imati protukandidata.

– Koje je to Vidošević imao kvalitete kad je u tridesetim godinama postao predsjednik HGK? Došao je na to mjesto preko HDZ-a, a nikad nije objasnio odakle mu, primjerice, 10 milijuna kuna vrijedan posjed – ogorčen je Radić, koji najavljuje žalbu na izbor predsjednika HGK uz napomenu da je to tragedija za demokraciju u Hrvatskoj. Radić je, inače, imao tvrtku Pramac koja je u likvidaciji te dva obrta koji su ugašeni.

Odraz društva

Damir Jelić, vlasnik tvrtke Grafotehnika, kaže da se pred upravnim odborom HGK nije pojavio jer je u ponedjeljak ujutro oko 9 sati, kada je provjeravao je li stigla njegova kandidatura, doznao da bi se trebao u 9.45 pojaviti u komori, što je prekratko vrijeme da iz Rijeke dođe u Zagreb.

– Prije toga, 1. i 4. rujna, kratko sam razgovarao s gospođom Peternel iz HGK koja mi je ukratko, ali nedovoljno precizno objasnila proceduru izbora – kazao je Jelić.

Vidošević je pak kazao da je, kao i uvijek, i ove godine očekivao protukandidate.

– Imam dojam da je struktura kandidata odraz društvenog stanja u kojem se zemlja nalazi – kazao je jučer Vidošević, ističući kako je Komora preozbiljna institucija. U njoj se, tvrdi, već 160 godina svake četiri godine održavaju izbori, a posljednjih godina uvijek 5. rujna. Stoga je bilo i vremena i prostora za one koji su se u njih htjeli ozbiljnije uključiti, “ali to nije njegova briga”, konstatirao je, nego da članstvu predstavi svoj program – deklaraciju o hrvatskom društvu i državi blagostanja koja može prosperirati samo kao rezultat djelovanja svih. Hrvatska udruga poslodavaca čestitala je Vidoševiću na novom reizboru te izrazila nezadovoljstvo sadašnjim funkcioniranjem i rezultatima rada HGK. U HUP-u također među brojnim kritikama navode i netransparentan izbor predsjednika.

Ključne riječi

Komentara 68

GA
gary1
09:04 06.09.2011.

tko im daje plaće za njihov nerad

HE
hellbani
20:52 05.09.2011.

sad kad nam i zlaziraju izbore.. nadam se da ce netko izgubit zivce i sve ih poskidat :D

NE
neverane
13:01 05.09.2011.

Kakva privreda takvi i kandidati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije