Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odrekli se 22 mil. kn doprinosa, predstavljeni trendovi u gospodarstvu

Vidošević: Premijerkin napad na HGK ne doživljavam osobno

vidošević
Boris Ščitar/Pixsell
18.11.2009.
u 18:09

Iduću godinu obilježit će visoka nezaposlenost te nastavak trenda zaduživanja za novih 12,6 mlrd. eura u inozemstvu, čime će inodug u 2010. doseći razinu BDP-a.

Kako bi im ublažila posljedice ekonomske krize te olakšala financijsko poslovanje, Skupština HGK danas je odlučila smanjiti komorske doprinose članicama u 2010. godini dodatnih 25 posto. Time se Komora odriče 22 milijuna kuna, a u proračun bi se trebalo sliti oko 237 milijuna, kazao je predsjednik HGK Nadan Vidošević, koji od danas zbog predsjedničke kampanje zamrzava sve djelatnosti vezane uz HGK.

Nema političke volje
Na upit je li ga pogodila premijerkina najava da HGK treba restrukturirati i je li to napad na Komoru ili njega osobno, Vidošević je kazao kako HGK, koji svoje obveze u društvu ispunjava već 157 godina, treba braniti i koristiti.

Premijerkin napad, tvrdi, ne doživljava osobno, nego se nada da je riječ o nespretnosti, koja se više neće dovoditi u pitanje, jer bez institucija poput HGK Hrvatska nema šanse za izlazak iz krize.

Govoreći o trendovima u hrvatskom gospodarstvu u 2009., direktorica Centra za makroekonomska kretanja HGK Jasna Belošević Matić kazala je da su procjene o ukupnom padu BDP-a u ovoj godini 6 posto.

S proračunom od 120 milijardi kuna, pri čemu se neće dirati stečena prava, očito nema političke volje za zaokretom u razvojnoj politici, objašnjava.

Nelikvidnost raste
Iduću godinu obilježit će visoka nezaposlenost te nastavak trenda zaduživanja za novih 12,6 mlrd. eura u inozemstvu, čime će inodug u 2010. doseći razinu BDP-a. Već je potkraj srpnja bruto inozemni dug iznosio 40,6 mlrd. eura, što je za pet milijardi ili 13,9 posto više nego u srpnju 2008. Dominira dug trgovačkih društava s udjelom od 64,8 posto, banaka sa 25,1 te države sa 10 posto.

Država se u tri kvartala zadužila za novih 9,4 mlrd. kuna, čime je privatnom sektoru i stanovništvu znatno ograničila pristup financiranju. Nelikvidnost u realnom sektoru već 14 mjeseci kontinuirano raste. Insolventnih pravnih osoba je 24.500, a nepodmirene obveze iznose 19,3 mlrd. kuna i 47,5 posto su veće nego u 2008. Oko 35 tisuća obrtnika imaju 4,8 mlrd. kuna nepodmirenih obveza.

Ključne riječi

Komentara 3

RI
rija
18:59 18.11.2009.

Ratni profiteru parazitski,vrati narodu svoju ukradenu imovinu. Treba ukinuti HGK (Hoću Gomilati Kune )!! I skini kravatu,pa zgrabi lopatu. Kako bi se bar jednom u životu oznojio!

OB
-obrisani-
18:42 18.11.2009.

Normalno daq ne shvača osobno. Nije HGK njegova pa mu se je**.

OB
-obrisani-
20:39 18.11.2009.

Da je Vidošević sposobn nebi nam gospodarstvo bilo u komi i izvoz bi nam bio veći,ovaj lik prodaje maglu! I neka nam kaže javno odakle mu tolika imovina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije