Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na pomolu dogovor?

Uzmi ili ostavi – seljaci pšenicu ne daju za manje od 1,20 kuna

žetva
Željko Pušec
07.07.2010.
u 17:10

Seljake koji će uskladištiti pšenicu umjesto da je prodaju država će subvencionirati sa 10 lipa po kilogramu, a toliko će platiti za svaki otkupljeni kilogram mlinarsko-pekarskoj industriji bude li je htjela platiti 1,20 kuna.

Ni mršava žetva ove godine neće ubrzati dogovor seljaka i mlinarsko-pekarske industrije o njezinoj otkupnoj cijeni, koja na burzama u okruženju divlja već danima. Nitko je, naime, ove godine neće imati dovoljno, čak ni Mađari i Ukrajinci, kako bi rušili cijenu hrvatskih seljaka, a oni ove godine traže najmanje 1,20 kuna za kilogram.

Ujedinjeni predstavnici desetak seljačkih udruga danas su zahtijevajući toliku cijenu nastupili i pred ministrom Petrom Čobankovićem koji tvrdi da država ne može jamčiti toliku otkupnu cijenu pšenice. Seljaci su još prije nekoliko godina i sami tražili da cijene budu tržišne, a ne političke. No s obzirom na slabu žetvu i vremenske nepogode koje su prepolovile urod, Čobanković svim seljacima koji pšenicu ne budu htjeli prodati odmah jamči 10 lipa po svakom uskladištenom kilogramu u silosima najduže šest mjeseci, a u slučaju da mlinarsko-pekarska industrija pristane na cijenu od 1,20 kuna, ministarstvo i njima jamči 10 lipa za svaki otkupljeni kilogram.

Neslužbeno doznajemo da, čak i kad bi mlinari htjeli uvesti pšenicu što je trenutačno nemoguće - uz sadašnju cijenu na mađarskoj burzi od 92 lipe, kad plate 15 posto carine i 30 eura po toni, pšenicu u konačnici ne bi kupili za manje od 1,20 do 1,25 kuna po kilogramu.

– Ne prodajite pšenicu ako ne morate. Njezina će cijena sigurno još rasti – poručio je seljacima Mato Mlinarić iz Nezavisnih hrvatskih seljaka, čije mišljenje dijeli i Stanko Zdravčević iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Pšenice u Hrvatskoj neće biti dovoljno, a kako je nema ni u okruženju, cijena će joj, tvrdi, uskoro rasti i do 1,50 kuna za kilogram. Poplavljena pšenica ipak bi mogla biti ispod standarda, tako da će ministarstvo korigiranim pravilnikom ove godine iznimno spustiti standard njezine kvalitete sa 76 na 70 hektolitara.

Sada se pak čeka stav Žitozajednice, čije članice iz mlinarsko-pekarske industrije drže više od 80 posto tržišta brašnom, kruhom i pecivom. Neslužbeno se doznaje da su neki htjeli ponuditi tek 88 lipa za kilogram, no čeka se ponedjeljak, za kada je planiran sastanak Žitozajednice i seljaka.

Komentara 14

S1
s1504975
07:51 08.07.2010.

Izvrsna ideja, nemojte prodati psenicu, ostavite je u silosu - da opet ispari! Pitanje za 1.000.000 kuna: Hoce li seljaci opet \"popusiti\" foru od Chobana...

FE
Felicijen
17:22 07.07.2010.

Ako neće biti kruha, jest ćemo kolače i sve je riješeno.

Avatar ivek
ivek
06:02 08.07.2010.

politicari furaju aramani i boss garderobu, a nase seljacko pucanstvo fura srp u rukama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije