Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skok dionica na zse

Uzlet burze bio je kratka daha, do – korekcije

'19.02.2009., Zagreb - Trgovanje na Zagrebackoj burzi. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Tatjana Tadic/PD/PIXSELL'
07.01.2013.
u 19:23

Znatan rast domaćeg tržišta kapitala u tri trgovinska dana uzrokovali su vanjski faktori, pa i rješenje problema "fiskalne litice" u SAD-u

Prošli tjedan na Zagrebačkoj burzi pravi uzlet – vrijednost Crobexa porasla je 2,22% na psihološku razinu od 1800 bodova, na kojoj je zadnji put bio početkom rujna prošle godine. Crobex 10 porastao je 2,37% i probio svoju baznu razinu od 1000 bodova. Ipak, taj rast rezultat je vanjskih faktora, odnosno izbjegnute \"fiskalne litice\" u Americi, dok domaćih razloga još uvijek nema. Stoga je i taj prošlotjedni rast bio kratka daha pa je već početkom ovoga tjedna došlo do korekcije Crobexa, ali i nekih dionica koje su imale najveći rast prošloga tjedna. Najveći dobitnici prošloga tjedna bili su Ingra, Atlantic grupa, Petrokemija, Atlantska plovidba i AD Plastik, no već u ponedjeljak, primjerice, dionica Ingre je korigirana što i ne iznenađuje zna li se da je ta tvrtka već dulje vrijeme u blokadi.

Očekivanja od EU

– Budući da pozitivan niz na Zagrebačkoj burzi proteklog tjedna nije bio popraćen fundamentalnim promjenama, kako u korporativnom tako ni u makroekonomskom okruženju, burzovni se rast jednim dijelom može pripisati privremenom rješenju američkog problema \"fiskalne litice\" koji je dugo opterećivao tržišta te s druge strane \"siječanjskom efektu\" i repozicioniranju investicijskih portfelja na početku godine – komentira Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci. Ipak, održivost tog rasta ovisi o poboljšanju gospodarske slike u Hrvatskoj preokretanjem negativnih makroekonomskih trendova koje bi otvorilo prilike za povećanje prihoda i dobiti tvrtki te tako opravdalo trenutačni i omogućilo budući rast cijena njihovih dionica. Analitičari su složni da će i članstvo u EU biti prilika za takvo što jer će hrvatsko gospodarstvo dobiti pristup velikom i jedinstvenom tržištu koje može potaknuti novi razvoj, ali i omogućiti da se strani i domaći investitori okrenu domaćem tržištu kapitala. A na burzi ima ulagačkih meta, uzmu li se u obzir najavljene privatizacije, te moguća preuzimanja i izlistavanja novih kompanija. Ipak, i američka politika vanjskog duga, smatraju analitičari, uvelike će odrediti kretanja na globalnom planu u ovoj godini, ali i neriješena dužnička kriza zemalja eurozone koja je i dalje prepreka snažnijem oporavku u Europi.

Ovisnost o SAD-u

Analitičari Erste grupe iz Beča u svojoj najnovijoj analizi tvrde da se smanjuje averzija ulagača prema riziku te da obilje likvidnosti i potraga za većim prinosima također pridonose rastu i oni bi u ovoj godini trebali pružiti potporu tržištima kapitala u regiji u ovoj godini. No za daljnji rast, tvrde i oni, to će trebati opravdati fundamentalnim argumentima kao što je poboljšanje rasta zarade koje bi nosilo daljnji rast tržišta, rekao je Henning Esskuchen, voditelj Odjela za analizu tržišta kapitala SIE u Erste Group. On također upozorava da je veliki rizik za ovaj scenarij daljnji razvoj situacije u SAD-u. A velikom broju domaćih tvrtki tek slijedi oporavak. Među njima očekuje se, primjerice, pozitivan ishod s Dalekovodom čija se dionica već oporavlja nakon najavljene predstečajne nagodbe. Isti uzlet očekuje se i od cijelog građevinskog sektora. Velika su očekivanja analitičara i nadalje od Atlantic grupe koja ulazi u nove investicije, Petrokemije koja bi trebala u privatizaciju, isto kao i Croatia osiguranja. Uglavnom, makroekonomski pokazatelji, nezaposlenost i investicije, koji su prošle godine sprečavali oporavak, trebaju oporavak i za burzu.

>> Najveći utjecaj na burzu imat će ulazak u Europsku uniju

Komentara 4

NH
nherceg
08:03 08.01.2013.

Jel vi čujete sebe što govorite i još k tome obmanjujete čitatelje. Dionice rastu upravo zato jer su neke brutalno podcijenjene (cijene ne odgovaraju fundamentima), a ne zbog nekakvog Američkog poreznog zakona. Vi podrazumijevate da su sve cijene na burzii efikasno određene i firme fer vrednovane pa se cijene samo fino podešavaju prema informacijama. I nakon ogromnih gubitaka hrvatskih dioničara i dalje "savjetujete" kako je dobro "kladiti se" na porast dionica tipa Dalekovod. E jadna li nam svima majka.

OB
-obrisani-
21:38 08.01.2013.

mherceg ne seri, pojma nemas kak funkcionira burza, svjetski mesetar broj 1 svicaras sa sjedistem u hon kongu jednom je izjavio: svak onaj kaj hoce zaradit vise od 5% godisnje na burzi-taj je tamo zalutao, i najbolje mu je da se odmah povuce prije nek je sve izgubio-tebi "specijalistu" na znanje kak funkcionira svjetska burza: CC 25% cini vrijednost kompanije 25% menadnjemt iste a 50% su ciste spekulacije-zbrojis li to sve skupa onda kupis "maglu".

OB
-obrisani-
21:40 08.01.2013.

nherceg-voren baf iz omahe nije htio kupit i ne posjeduje ni jednu jedinu dionicu hajteha, a na prezentaciji cukerberga u njujorku izjavio: sve su to dobre firme (yahu, majklsoft, fejzbuk, aple) ali ja neznam koliko ce one vrijedit za 10 godina, ja se ne mogu igrat lovom mojih klijenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije