Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan odluke

Ustavni suci na mukama zbog tužbe Dalekovoda

Ustavni suci
Zeljko Lukunic/PIXSELL
26.08.2013.
u 20:14

Maras se pohvalio rastom broja zaposlenih u malom i srednjem poduzetništvu za 12.000, što je posljedica poticanja investicija

Ustavni suci imali su još jedan u nizu sastanaka u povodu ustavne tužbe Dalekovoda protiv rješenja suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića o zastajanju s postupkom predstečajne nagodbe radi podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti spornih zakonskih odredaba. I to govori o složenosti problema. Suci će se i sutra sastati.

Pravo na ustavnu tužbu

Dalekovod je tužbu podnio pozivajući se na odredbu Ustavnog zakona o Ustavnom sudu prema kojoj svatko može podnijeti ustavnu tužbu ako smatra da mu je pojedinačnim aktom “kojim je odlučeno o njegovim pravima i obvezama (...) povrijeđeno ljudsko pravo ili temeljna sloboda”. Ali sudac Kolakušić rješenjem o zastoju postupka (na koji se nisu mogli žaliti) nije odlučio o pravima i obvezama Dalekovoda, već je donio procesnu odluku, pa strogo formalno Dalekovod ne bi imao pravo na ustavnu tužbu. No, da je problem tako jednostavan, ustavni suci se ne bi toliko sastajali. Mogla bi se povući paralela s dopustivošću ustavnih tužbi protiv procesnih odluka o pritvoru, ali tu se odlučuje “o pravima i obvezama”. Odluka suca Kolakušića indirektno ipak ima utjecaja na prava i obveze Dalekovoda pa se postavlja pitanje dopustivosti ustavne tužbe. To više što je inače Zakonom o parničnom postupku dopuštena žalba protiv rješenja o zastoju postupka radi obraćanja Europskom sudu u Luksemburgu. Pitanje je pravno osjetljivo i zato što se u tom obliku prvi put pojavilo tako da će odluka biti presedanska. Osim toga, ocjena ustavnosti propisa o predstečajnoj nagodbi koji se nesmetano primjenjuju može biti dug put. Ustavni sud je odmah tražio očitovanje, ali su nam iz Vlade odgovorili da se još nisu očitovali. Stoga je moguća jedino odluka o ustavnoj tužbi te o tomu kako će se procesno tretirati podnesak Kolakušića.

Nikad više takve tvrtke

Ministar Gordan Maras je, ograđujući se da ne želi komentirati rad suda, poručio: “Ja bih uz pomoć FGS-ova htio dokapitalizirati Dalekovod, jer smo ocijenili da bi propast te tvrtke bila golema šteta. Ako Dalekovod ode u stečaj, više nikada nećemo imati takvu tvrtku.” Maras je dodao da bi dokapitalizacija omogućila nastavak poslovanja tog brenda hrvatskog gospodarstva. Dodao je da se nada da odluka Ustavnog suda neće biti takva da bi to onemogućila, a Dalekovod poslala u stečaj i likvidaciju.

>> Maras piše članstvu: Uvest ću red i rad u zagrebački SDP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije