Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hep

Unaprijed plaćena struja je skuplja jer nema paušala i ugovora

'struja01_nnn_unu_190312'
Foto: ''
1/3
20.03.2012.
u 11:35

Plaćanjem struje unaprijed (tzv. prepaid model) potrošači upravljaju troškovima

HEP u drugom kvartalu ove godine planira povisiti cijene električne energije, a kao jednu od olakšica građanima pritom namjerava ponuditi plaćanje struje unaprijed - na bonove kao za mobitel. To je najavio predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević u razgovoru za Novu TV.

Koračević je rekao da će poskupljenje biti umjereno te da će tzv. prepaid karticama za struju građani moći kontrolirati potrošnju električne energije.

Za neplatiše

Iako je plaćanje struje unaprijed najavljeno kao nešto potpuno novo na hrvatskom tržištu, na taj način već se sada može plaćati električna energija HEP-u.

Ivica Kovačević, savjetnik za električnu energiju u udruzi Potrošač, kaže da su u HEP-u još 2006. godine uveli brojila s plaćanjem unaprijed i da su neka, ne brojna, već u funkciji. Riječ je, kaže Kovačević, više o pokusu, a HEP je uvodio takva brojila uglavnom neplatišama ili socijalnim kategorijama.

Za plaćanje struje unaprijed postoji i tarifni model - narančasti. Sistem funkcionira tako da korisnik, objašnjava Kovačević, kupi u HEP-u karticu s određenom količinom novca ili kilovat-sati, a kad vidi da mu je iznos pri kraju, onda na brojilu tipka kredit čiji je iznos već dogovorio u HEP-u.

Promocija cijena i modela

Nakon toga opet odlazi u HEP, plati kredit i nadoplaćuje željeni iznos na kartici. Šira primjena tzv. prepaid plaćanja struje, koju najavljuju u HEP-u, vjerojatno će omogućiti nadoplatu kartica preko interneta ili telebankinga. No, unaprijed plaćena struja skuplja je nego ona plaćena po potrošnji. A razlozi su za to, objašnjava Kovačević, što nema paušala, a korisniku je u svakom trenutku dostupna energija, nema ugovora, ali HEP ipak osigurava pogonske uvjete.

Kovačević preporučuje plaćanje struje unaprijed onima koji trebaju kontrolirati svoju potrošnju. Taj način plaćanja zgodan je za vikendice, apartmane koji se koriste rijetko jer vađenjem kartice iz brojila nema nikakvih troškova i plaćanja struje kad se ne boravi u njima.

Brojilo za prepaid stoji između 1500 i 5000 kuna, ovisno o funkcijama koje ima. S obzirom na to da će uskoro u Hrvatskoj biti više distributera energije, brojila za prepaid vjerojatno će morati plaćati potrošači. Kovačević kaže da će HEP nove cijene promovirati kroz nove modele, a tek treba vidjeti hoće li i stimulirati nabavu prepaid brojila.

Komentara 75

Avatar bambam
bambam
12:04 20.03.2012.

Super, sada kad vam na ljetovanju usred dana u apartmanu nestane struje onda znate u kom grmu lezi zec.

ZE
.zeitgeist.
12:44 20.03.2012.

Pa struju i plaćam unaprijed. 6 mjeseci plaćam prema onom šta prdvide, pa onda oni (HEP) očitaju koliko sam potrošio, pa onda ili nadoplatim razliku ili oni meni vrate preplaćeno. A redovito ispadne da sam preplatio. Tako da mi zapravo,, osim što financiramo 3.000 prekobrojno zaposlenih u HEPu, još ih i kreditiramo.

PI
piranha2
11:17 22.03.2012.

prestanite molim vas uspoređivti njemce i nas-ako već uspoređujete usporedite i primanja ovo sa bonovima-dakle-ta će struja biti skuplja, brojila su oko 1500 kn a recimo ukucate bon od 500 kn nekako se kladim da ćete ga potrošiti u rokuu par dana nitko ne spominje da taj isti hep kupuje jak skupu struju, a prodaje je jako jeftino nitko ne priča koliko se u tom hep-u do sad pokralo, ali kog abriga-sve će to narod platiti-i kad će više tom hepu doći neka konkurencija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije