Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT NA MINIMUMU

Umirovljenicima ne pomažu ni Vladine mjere ni ukidanje harača

\'unutrasnja.....zagreb....11.07.2004 penzioneri snimio robert anic\'
Robert Anić
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
09.05.2010.
u 19:30

Mirovina se usklađuje s rastom bruto plaće koja se ove godine zbog krize može samo dodatno smanjiti

Zahvaljujući izmjenama u razredima i stopama poreza na dohodak prosječna plaća (5157 kuna u veljači) porast će oko 130 kuna. Istodobno, ukinut će se krizni porez na tu plaću pa će prosječnom Hrvatu ostati još 100 kuna više nego mjesec prije. Prosječan umirovljenik, s mirovinom 2162 kune, imat će, međutim, koliko i mjesec prije.

Minus 17 milijarda kuna
Trenutačno ne postoji realna šansa da se prosječna mirovina poveća. I ovako će za isplatu mirovina u 2010. nedostajati oko 17 milijarda kuna koje će se namiriti iz proračuna. I dok će 1,480.179 radnika imati malo popunjeniji novčanik, prosječan umirovljenik neće imati baš ni jedan razlog za zadovoljstvo. I pošto 1. studenoga u povijest ode viša stopa kriznog poreza od 4 posto, prosječna mirovina ostat će ista u apsolutnom iznosu. Odlukom Vlade suspendirana je i odluka o zamrzavanju mirovina, ali će prvo usklađivanje mirovina poslije rujna 2009. biti u ožujku 2011. U međuvremenu će se štošta promijeniti. Primjerice, u dvoznamenkastom će postotku poskupjeti struja i grijanje. Da se mirovine i usklade do kraja godine, umirovljenicima to ne bi pomoglo. One se usklađuju dva puta u godini po formuli rast potrošačkih cijena plus rast bruto plaća dijeljeno sa dva.

 Mogu samo padati
Potrošačke cijene u prvom polugodištu 2010. neće rasti ili će rasti minimalno. Plaće će rasti samo u neto iznosu. I krizni porez i izmjene u porezu na dohodak odnose se isključivo na neto plaće. Prosječan iznos bruto plaće ostat će otprilike isti ili bi se, zbog krize, mogao i smanjiti. Kad se to preračuna, mirovine bi, i kad bi se uskladile u studenome, mogle samo padati. Mirovina koja sada pokriva 41 posto prosječne plaće mogla bi pasti na samo 39 posto. A još je 2004. planirano da ih se "navuče" prvo na 50, pa na 70 posto plaće.

Komentara 21

Avatar sebastian
sebastian
07:31 11.05.2010.

9321,41 kuna iznos je prosječne mirovine umirovljenih saborskih zastupnika i članova Vlade Republike Hrvatske, eto vidite kako su vas izigrali, oni su to zaradili kroz, odsutnost, spavanje,barkanje nosa itd. akoiko su jos izvarali narod za vrijeme mandata ?????tu bi trebali procesljati imovinu ????

DR
drugTitoforever
20:27 09.05.2010.

I nitko se ne buni. Opozicija suti kao da je nema ...

NU
number23
12:10 10.05.2010.

Dobro je dok se umirovljenicima ne dira mirovina,dok im se još ne smanji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije