Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burze

Ulagačima na burzi najveća briga problemi zbog BP-a

stock
Arhiva Vl-a
10.06.2010.
u 07:58

Azijske su burze jutros trgovanje započele u plusu, a tako su trgovanje završile jučer i europske burze, dok su američki indeksi na kraju dana pali. Najveća zabrinutost ulagača je zbog problema koje ima kompanija BP

Na azijskim burzama cijene dionica jutros su umjereno porasle, prije svega zbog dobrih gospodarskih podataka iz regije, ali i zbog izjave predsjednika Feda Bena Bernankea da se američko gospodarstvo solidno oporavlja.

Pozitivno je na ulagače djelovao podatak da je kineski izvoz u svibnju porastao 48,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je uvoz ojačao 48,3 posto. Također, revidirani podatak o japanskom BDP-u pokazao je rast u prvom tromjesečju za 5 posto, a ne 4,9 posto koliko je pokazivala prva procjena.

Na Wall Streetu su u na kraju jučerašnjeg dana vodeći indeksi oslabjeli povučeni oštrim padom dionice BP-a. Naime, postavlja se pitanje opstanka toga britanskog naftnog diva zbog sve većih troškova saniranja štete od istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu. Dow Jones oslabio je 40 bodova, S&P 500 pao je 0,59 posto, a Nasdaq indeks 0,54 posto.

Ulagače je ohrabrilo svjedočenje predsjednika Feda Bena Bernankea u Kongresu. Predsjednik američke središnje banke kazao je da se gospodarska situacija u SAD-u popravlja i da će dužnička kriza u Europi imati samo ''skroman'' utjecaj na američko gospodarstvo, ako se uspije zaustaviti pad financijskih tržišta. No nakon vijesti o problemima BP-a, optimizam ulagača je pao. Naime, skupina od oko 30 američkih odvjetnika zatražila je od BP-a da odustane od isplate dividende dok se ne zaustavi istjecanje nafte iz potonule platforme Deepwater Horizon.

Američka vlada najavila je pak zahtjev za naknadu štete, vrijedan milijarde dolara, zbog posljedica najveće ekološke katastrofe u povijesti SAD-a.

Premda BP tvrdi da ima dovoljno novca za saniranje šteta, što ga je dosad stajalo 1,25 milijardi dolara, troškovi osiguranja BP-ovih dugova od bankrota dosegnuli su rekordne razine, a neki analitičari procjenjuju da će u roku od mjesec dana kompanija pokrenuti stečaj kako bi se zaštitila od vjerovnika.

Na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle. Londonski indeks FTSE ojačao je 1,2 posto, frankfurtski DAX skočio je 1,98 posto, a pariški CAC 1,96 posto.


Na valutnim se pak tržištima tečaj eura jutros stabilno kreće iznad razne od 1,20 dolara, a u odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 108,90 na 109,90 jena.

Jučerašnji dan na Zagrebačkoj burzi završio je s prometom od 11,7 milijuna kuna, a indeks Crobex je, nakon pada u protekla dva dana, porastao 0,89 posto, na 1920,11 bodova.

Vrijednost Crobexa 10 porasla je 1,01 posto, na 1036,58 bodova.

Ključne riječi

Komentara 1

MM
Mladen Miletić
13:00 10.06.2010.

Ulagačima na burzi najveća briga problemi zbog BP-a; a to znači Blesavih Pizdi. Možda jer riječ o Bolesnim Provizijama, neko bi mogao i povjerovati da se radi o Bankovnih Padova u nedogled ili je ipak samo rijeć o bespotrebnim pražnjenjimaima . Kao nestručnjak razmišljam možda je riječ o Beskonačnim Parazitima ili su Banalni Padovi .. >naravno da kada je napišem nekome da ga šaljem u PM - vemaa lako je prevesti iako nisi Britaqnska Propalica kako se gore kraticom odsluži da neko i kuži...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije