Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv na pregovore

Udruga Franak tuži sedam banaka i traži povrat preplaćenog novca

švicarac, burza, kredit (1)
Reuters/PIXSELL
19.10.2011.
u 15:07

Ni jedna banka nije se odazvala izravno, dok se HUB odazvao odgovorivši da su pregovori izvan njegove nadležnosti i kako su potrebni izravni pregovori s bankama, navode iz udruge Franak

Udruga Franak, koju su osnovali oštećeni dužnici, kolektivnom tužbom Trgovačkom sudu u Zagrebu od sedam banaka traži izračun rata po tečaju i kamati koji su vrijedili u trenutku podizanja kredita valutno vezanih uz švicarski franak.

Veza s inflacijom

Na optuženičkoj su klupi Zaba, PBZ, OTP, Erste, Hypo, Splitska i Volksbank, koje bi dužnicima trebale isplatiti razliku preplaćenog novca.

– Utvrđena valutna klauzula nije se primjenjivala u skladu sa zakonom. Tražimo povrat preplaćenog za dužnike čiji su krediti vezani za švicarski franak. Kod kredita u euru to se nije dogodilo jer tečaj kune u odnosu na euro kontrolira HNB. Za ove kredite tražimo povrat samo s obzirom na promjenu kamatne stope – objasnila je odvjetnica Nicole Kwiatkowski, također članica udruge.

Ističe da bi presudu u slučaju kolektivne tužbe građani poslije mogli iskoristiti kao osnovu za individualne tužbe za povrat preplaćenog. Udruga istodobno traži i ograničenu primjenu valutne klauzule – samo ako tečaj franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veća od dva posto. Trebalo bi, kažu, utvrditi i referentnu vrijednost za promjenu kamatne stope, čega u hrvatskim bankama nema, a kamate banke mijenjaju prilično proizvoljno i bez objašnjenja dužnicima.

Tužba se temelji na činjenici da u posljednjih pet godina nije došlo do značajnijeg pada vrijednosti kune, a da su krediti o kojima je riječ zapravo kunski krediti, ali imaju osiguranje od rizika pada vrijednosti novca u švicarskom franku – ističu u udruzi koja i prije presude traži od suda privremene mjere; za dužnike u francima određivanje rata na temelju tečaja švicarskog franka u trenutku isplate kredita te primjenu kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita za sve kreditne dužnike. Zahtijevaju i odgodu provođenja ovrha i pljenidbi plaća i stanova zbog nemogućnosti podmirenja rata kredita.

Banke šute

U udruzi ne isključuju mogućnost izvansudske nagodbe s bankama i tijekom parnice, no prije dva dana istekao je prvi rok koji su dali bankama za pregovore i eventualnu nagodbu. Ni jedna banka nije stupila u kontakt s udrugom, jednako kao ni druge instance koje su pozvali na uključenje u pregovore s bankama – Vlada i predsjednik RH.

Ključne riječi

Komentara 45

RE
reporter
15:29 19.10.2011.

U zemlji u kojoj pravednost i istina nije više najvažnija kategorija teško je na ovakav način izboriti pravdu. Jedini način je smijeniti zločinačke izdajničke exudbaške vlasti, jer su one pod stranim diktatom donijele ovakve protunarodne zakone i prodale banke strancima,, kojima sad pogoduju na izravnu štetu stanovništva. Da bi pak smjenili takve vlasti, treba prvenstveno prepoznati da im je korjen uudbaškom miljeu, a zatim izaći na demonstracije i javne prosvjede prije izbora, jer će ih u protivnom krivotvoriti kao i do sada.

UK
Ugo Kajvez
15:56 19.10.2011.

Jalovi posao kad su vlastodršci na strani stranih bankara i protiv vlastitih građana ........... a vlada je ta koja donosi zakone i dužna štiti svoje građane .....

AL
alphazulu99
19:03 19.10.2011.

Tko je na dobitku, banke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije