Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porez na dobit

Udar na 70.000 stranaca - kupaca zemlje preko tvrtki

kuća
Franjo Žeravica
17.06.2010.
u 09:00

Ove godine država je od poreza na dobit prikupila milijardu kuna manje nego prošle godine, u cijeloj godini očekuje se manjak od 3 milijarde kuna.

Domaći poduzetnici koji kupuju jahte, avione i stanove na trošak poduzeća, a koriste se njima isključivo u privatne svrhe, nisu jedina grupacija koja će ostati bez te pogodnosti nakon što se promijeni Zakon o porezu na dobit. Preciznije razdvajanje privatne i korporativne imovine pogodit će i 70 tisuća stranaca koji su kupili nekretnine u Hrvatskoj.

Sve do veljače 2009. državljani EU kupovali su kuće kao vlasnici tvrtki, a ne kao fizičke osobe, jer im je procedura dolaska u Hrvatsku bila jednostavnija. Pokazalo se da im je to bilo i porezno isplativije jer tvrtke imaju povoljniji porezni tretman od građana, plaćaju manje poreze i kod kupnje i kod održavanja nekretnina. Promjenom zakona koja bi trebala nastupiti 1. srpnja troškovi za jahte, zrakoplove, apartmane i kuće za odmor ići će na teret tvrtke samo ako vlasnici dokažu da njima obavljaju gospodarsku djelatnost. Troškovi koji nastanu korištenjem tih nekretnina priznavat će se kao rashod tek ako one uprihoduju najmanje 5 posto nabavne vrijednosti za kuće i apartmane, odnosno 7 posto nabavne vrijednosti za plovila i zrakoplove.

Porezna savjetnica RiF-a Marija Zuber kaže da su tvrtke koje su kupovale nekretnine uglavnom bile mrtve u poslovnom smislu, služile su samo za to da se preko njih iskažu troškovi održavanja kuće ili plovila, koji su korišteni za privatne svrhe. – Porezna je uprava i prema sadašnjim propisima mogla osporiti priznavanje troškova za imovinu koja se ne koristi za obavljanje djelatnosti, zaračunati PDV ili ih tretirati kao primitke u naravi. To se nije događalo jer je bilo teško razdvojiti privatno od poslovnog. S novim parametrima porezne će vlasti to lakše činiti, no problem kontrole i fiktivnih računa i dalje ostaje – kaže Marija Zuber.

Ove godine država je od poreza na dobit prikupila milijardu kuna manje nego prošle godine. Očekuje se da će smanjenje na godišnjoj razini biti oko 3 milijarde zbog pada dobiti kompanija.

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:10 17.06.2010.

to je ono što provincijski porezni referent koji sjedi na mjestu ministra financija ne može shvatiti u desetljeće, i nikad neće jer je ograničen do srži - što više udara svoje srednjovjekovne turske harače, to manje dobiti ostaje u tvrtkama, i još manje će njemu ići. naravno da bi bilo dobro spriječiti evaziju gdje se neka imovina koristi isključivo u privatne svrhe, ali dodatno teško administriranje će kao i obično pogoditi obične ljude koji uopće nisu ciljana skupina. ako su već imali mehanizme da to riješe, zašti nisu? odgovor znamo svi, zato što su lijeni i nesposobni i lakše im je teret tog posla jednostavno prebaciti na gospodarstvo iako ih svi mi plaćamo kao kraljeve da budu servis gospodarstvu. šuker je poreznike toliko izbacio u prvi plan da gospodarstvo izgleda kao zemlja čuda, gdje je core business tvrtki zadovoljavanje bezbrojnih birokratiziranih propisa, dok je ono od čega žive i zbog čega postoje nešto što mogu obavljati usput, ako im ostane vremena poslije sve te birokracije. Beskorisni, nesposobni i frustrirani činovnici, neuspješni u onom čime su se bavili prije ulaska u hdz-sdp uništiti će ovu državu do kraja, već je poluuništena.

Avatar sizif
sizif
15:18 17.06.2010.

steta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije